Forsvarsministeren lægger stor vægt på samarbejdet mellem Tyskland og Danmark i sin tale ved 150-årsdagen for slaget ved Dybbøl.

»18. April 1864 startede bombardementerne tidligt om morgenen. Kæmpe brag lød i takt med, at granaterne fra de preussiske batterier ramte de danske skanser. Det tegnede til at blive en dag som mange andre i krigen. Men på slaget 10 - netop nu - for præcis 150 år siden tav de preussiske kanoner. En kort stund var stilheden så nærværende, at soldaterne tydeligt kunne høre fuglefløjt omkring de danske stillinger. Et øjebliks overraskede normalitet midt i rædslerne. Så brød helvede løs.«

Sådan lyder starten på forsvarsminister Nicolai Wammens (S) tale ved markeringen af 150-årsdagen for slaget ved Dybbøl fredag, skriver B.dk.

Han lægger i talen især vægt på samarbejdet, der i dag er mellem Danmark og Tyskland, og påpeger, at forholdet mellem de to lande aldrig har været stærkere.

»Men vi skal huske, at freden er dyrebar. Vores gode, stærke naboskab er ikke noget, vi alene skal være stolte af. Vi skal værne om det, passe på det og dyrke det. Tryghed og fællesskab kommer ikke af sig selv. Det er op til hver ny generation at styrke venskabsbåndene,« siger forsvarsministeren.

Nicolai Wammen lægger samtidig vægt på, at fred ikke længere udelukkende skal være den stærkes ret, men en folkeret, hvilket netop er det, både de tyske og danske udsendte tropper kæmper for i dag. 

»Men vores fælles mission er mere end den store indsats, vores udsendte yder derude. Opgaven består også i, at vi alle beretter om, hvordan vores lande efter 2. Verdenskrig valgte fredens og venskabets vej,« siger han og fortsætter:

»Vi gør det i bevidstheden om, at unge tyskere og danskere i fremtiden kan mødes her til lyden af fuglefløjt og ikke kanonild. De, der ligger her ved fællesgraven, betalte den ultimative pris - lad os mindes og ære dem ved for altid at sikre den fred og det venskab, vi i dag nyder frugterne af. Æret være deres minde.«