Den kendte forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, fik noget af et chok, da hun i weekenden så sin årsopgørelse. 

Hun så et tal med rød farve, hun slet ikke havde regnet med. 

»Jeg skal betale 30.000 i restskat. Det er et monster højt beløb,« siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Sydbank. 

Hun er en af de knap to millioner danskere, der har været inde og se deres årsopgørelse hos Skat, siden skat.dk fredag åbnede for muligheden.

Her er Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank. 
Her er Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.  Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Sidste år fik 3,8 millioner borgere 25,5 milliarder kroner tilbage, fordi de havde betalt for meget i skat.

Det svarer til cirka 6.600 kroner per borger.

Fagdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen, kan endnu ikke sige, hvad det præcise beløb, der betales tilbage fra Skat, bliver i år. Han vil først se, hvor mange, der komme med ændringer i deres årsopgørelser, efter de har set beløbet. 

Det samme vil Ann Lehmann Erichsen. Hun mener nemlig, der mangler noget i hendes årsopgørelse. 

»Jeg tror ikke, det er helt rigtigt. Der er den lille ting, at jeg har købt nogen aktier, og de har mistet hele værdien, så jeg skal ind og have opgjort et tab på cirka 7.500 kroner,« siger hun og tilføjer:  

»Problemet er, at jeg har været inde tre gange og forsøge at opgøre det hos Skat, men det er ikke lykkedes. Der er også noget, der hedder værdipapirslusen, jeg har ringet til, men der er så lang kø, at jeg slet ikke kan komme igennem.«

Har skrevet en seddel
Ann Lehmann Erichsen har nu skrevet en seddel, hvor der står, hvad hun skal gøre for at komme igennem til Skat. 

»Jeg kan ikke blive ved med at tænke på det her, så jeg har skrevet en lille seddel, hvor der står, at jeg skal ringe til Skat om det på fredag, hvor der ikke er så lang kø mere,« siger Ann Lehmann Erichsen, der sidste år også havde en restskat. Dengang lød den dog kun på det halve af i år.

»Sidste år fik jeg oplyst, at min restskat var 14.000 kroner,« siger hun. 

Sidste år fik du restskat på 14.000 kroner og i år 30.000 kroner. Burde du som forbrugerøkonom ikke have mere styr på din egen skattebetaling?

»De tal jeg kan rette, har jeg rettet, så jeg kan ikke svare på det.  Men jeg har åbenbart haft flere indtægter, end jeg har betalt skat af.«

'Dovenskab er en faktor'
Man tror bare, at en forbrugerøkonom som dig har bedre styr på sin skattebetaling. Er der noget, du vil gøre anderledes frem over?

»Dovenskab er en faktor. Jeg får en gang om året bibliotekspenge, og jeg skal nok være ærlig at sige, at jeg ikke plotter det ind hos Skat.«

Men er det noget, du vil gøre frem over, så indtægter ikke ryger i glemmebogen, og du undgår den her høje restskat?

»Jeg kan godt sige ja, men jeg ved ikke, om det kommer til at ske,« erkender hun.