Boligpriserne stiger eksplosivt - og der er gang i salget af boliger i det meste af landet. Se om du er en af de heldige, der får del i boligopsvinget - uanset om du er sælger eller køber.

Inden for det seneste år er der sket en markant stigning i salget af villaer og lejligheder på landsplan i takt med det økonomiske opsving, og huspriserne har fulgt kursen opad.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om konsekvenserne ved de stødt stigende boligpriser og få eksperternes råd til, hvordan du skal forholde dig som sælger og som køber.

Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. måned er gratis - herefter kun 29 kr. pr. måned uden binding.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Hvis boligmarkedet var en slikbutik, ville kunderne i øjeblikket stå i en lang kø ned ad gaden for at få fyldt posen med godter.

Inden for det seneste år er der sket en markant stigning i salget af villaer og lejligheder på landsplan i takt med det økonomiske opsving, og huspriserne har fulgt kursen opad.

»Vi har så travlt som aldrig før i vores bank. Og den ultra-lave rente er benzin på bålet,« lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

De faktiske salgspriser taler da også deres eget tydelige sprog: Boligsidens Markedsindeks viser, at prisen per kvadratmeter for villaer og ejerlejligheder er steget med henholdsvis 6,7 procent og 11,2 procent på landsplan fra april 2014 til april 2015.

Men selv om det kan virke som en fest for de boligejere, der kan se formuen vokse, så advarer eksperter om en truende boligboble i de større byer, hvis udviklingen fortsætter.

»Forudsætningerne for, at der kan komme en boligboble, er til stede. Der er ikke noget, der holder igen, for at priserne virkelig kan galopere derudaf. Og det kan få store konsekvenser både for den enkelte boligejer og for samfundsøkonomien. Det så vi jo i 2007 og 2008. Det, der gjorde, at krisen blev så voldsom i Danmark, var, at boligmarkedet pludselig styrtede sammen,« forklarer cheføkonom Lone Kjærgaard.

Overophedning

En boligboble er en situation, hvor huspriserne er kunstigt høje, og når de pludselig falder igen, kan boligejere ende med en kæmpe gæld, forklarer hun:

»Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de mennesker, der blev teknisk insolvente og stavnsbundet – alene fordi, de købte på et forkert tidspunkt, lige inden finanskrisen brød ud,« siger Lone Kjærgaard.

En ny rapport fra De Økonomiske Råd – også kaldet de økonomiske vismænd – peger også på risikoen for et overophedet boligmarked.

»Vi står med meget lave renter og udsigt til et økonomisk opsving. Vi ved af erfaring, at den kombination kan give anledning til meget kraftigt stigende huspriser, som vil falde, når tingene normaliseres,« siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til BT.

For at afværge problemet anbefaler de økonomiske vismænd, at man fra politisk side ophæver loftet over ejendomsværdiskatten, som er fastlåst til 2001-niveau. Det vil betyde, at boligejere fra 2016 eller 2017 skal betale 1 procent af den aktuelle ejendomsværdi i boligskat, hvilket vil forøge boligejernes skattebetaling med omtrent 50 procent i gennemsnit.

 

SE DANMARKSKORTET MED BOLIGPRISERNE HER

Dyr skatteregning

»Hvis ejendomsværdiskatten fulgte med op, når huspriserne steg, så ville det dæmpe efterspørgslen, og derfor ville man ikke have så store udsving i priserne,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der også bruger finanskrisen som skræmme-eksempel:

»Op til finanskrisen steg huspriserne og værdien af udlån voldsomt. Pludselig bristede boblen, og så opstod der en masse former for nødsituationer. Hvis vi dengang havde haft en kobling mellem husets værdi og ejendomsværdiskatten, så var priserne ikke steget så kraftigt, og så var Danmark ikke blevet ramt så hårdt af finanskrisen,« forklarer Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

En stigning i boligskatten vil kunne mærkes tydeligt i husholdningsbudgettet hos den enkelte boligejer.

Beregninger fra Arbejdernes Landsbank viser, at ophævelsen af skattestoppet vil betyde, at ejendomsværdiskatten for et typisk hus på 140 kvadratmeter vil stige med cirka 4.500 kr. om året – og i København kan skatten stige op til 20.000 kr.

Til køber

Som køber skal man ikke lægge for meget i al boble-snakken i øjeblikket. Realkredit Danmark mener ikke, vi er i en boble lige nu, men at der er risiko for det. Det betyder ikke, at man skal haste ud at købe et hus, fordi man tror, at priserne vil stige voldsomt lige om lidt. Køb efter, hvad der passer dig eller jer, og tænk langsigtet. Det er en bolig, og den skal man som regel bo i i relativt mange år, så vælg det, der er fornuftigt til dig og din familie.

Smid investeringsbrillerne: Man skal ikke gå på markedet med en holdning om, at man skal investere lige nu. Priserne er stigende, men de kan hurtigt komme til at falde igen, hvis renten stiger voldsomt. Så man skal se på, hvilken nytte huset har, og ikke hvor meget man kan tjene på det. Der er enormt meget usikkerhed, og det kan hurtigt gå den ene og den anden vej.

Se langt: I øjeblikket er der en meget lav fast rente, så det er en god idé at overveje muligheden for at få et fastforrentet lån. Især når man tænker på, hvor længe man ofte skal bo i sin bolig, så er det ofte en god idé at få noget rentesikkerhed i sin boligøkonomi.

Til sælger

Drop spekulationerne: I et marked, hvor boligpriserne stiger, tænker nogle måske, at de vil vente med at sælge, så de kan få en lidt højere pris på deres bolig. Men det, man flytter over i, kommer sandsynligvis også til at stige. Så sælg efter dit behov og lad være med at spekulere for meget i, hvordan priserne udvikler sig.

Sæt en skarp pris: Vær realistisk, når du sætter en pris på din bolig. Ofte sætter man den en del højere, end hvad den reelle pris er. Det kan have en negativ effekt på den endelige salgspris, hvis liggetiden er lang. Samtidig har undersøgelser vist, at man sælger sin bolig langt hurtigere og tættere på den reelle pris, hvis man sætter en skarp pris fra begyndelsen.

Vær præsentabel: En fin have i stedet for en rodet jungle er blandt en række gode idéer til at få sin bolig til at se præsentabel ud, så den hurtigere bliver solgt. Det kan lyde som ejendomsmægler-råd, men det er ekstremt vigtigt at få ryddet op i huset. Og hvis man ikke står for at skulle sælge foreløbig, er det stadig en god idé at vedligeholde sin bolig løbende.

Kilde: Sonia Khan, økonom hos Realkredit Danmark

Uenige om boligskat

Trods eksperters frygt for et overophedet boligmarked, ønsker langtfra alle politikere at følge de økonomiske vismænds anbefaling om at droppe skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

I en ny rapport fastslår Det Økonomiske Råd, at boligmarkedet kan ende på et niveau med urealistisk høje boligpriser, som i yderste konsekvens kan føre til en boligboble. De råder derfor politikerne til at droppe skattestoppet på ejendomsværdiskatten for at undgå det.

V og K: Risikerer hus og hjem

Men langtfra alle partier mener, at det er den rette vej at gå. Venstre og De Konservative er lodret uenige i forslaget, der vil betyde, at boligejere fra 2016 eller 2017 i gennemsnit vil få forøget skattebetalingen med cirka 50 procent. De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen frygter, at det vil presse familier til at gå fra hus og hjem, hvis de skal betale mere i skat.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

»Det vil få forfærdelige konsekvenser for helt almindelige familier, der kan blive tvunget til at sælge deres bolig, fordi de ikke længere får råd til at bo der,« siger han.

I stedet ønsker han at fastholde skatteniveauet, hvor det er. Dermed går han stik imod vismændenes råd og frygter ikke en boligboble som følge af alt for høje boligpriser.

»Jeg tror tværtimod, at der vil komme flere bobler, hvis man får boligskatterne til at stige, fordi mange familier risikerer at måtte sælge huset til en meget lav pris. Det giver kunstige boligpriser,« forklarer Brian Mikkelsen.

R: Skattestop presser prisen op

Radikale Venstre advarer mod De Konservatives og Venstres ønske om at bevare skattestoppet. De respekterer aftalen om at fastholde 2020-aftalen, hvor man fastholder skattestoppet på ejendomsværdiskat, men de frygter, at der kan være en boligboble på vej i københavnsområdet, hvis ikke der fremadrettet bliver gjort noget ved skatten.

»Vi ønsker at droppe skattestoppet, da det vil bidrage til et mere stabilt boligmarked. Lige nu udhuler vi ejendomsværdiskatten, hvilket presser boligpriserne op. I stedet mener vi, at det er mere fornuftigt at bruge pengene på at lette skatten på arbejde«, fortæller Nadeem Farooq, der er skatteordfører hos Radikale Venstre.

S: Det må vi diskutere

Socialdemokraterne er mere tilbageholdende med et bud på, hvad der kan gøres for at undgå urealistisk høje boligpriser.

»Vi skal kæmpe for at beholde den bosammensætning, vi har nu, så vi ikke får rigmandsghettoer. Det skal forstås på den måde, at det ikke kun skal være de rige, der har råd til at bo i byen, når priserne ryger for højt i vejret. Så vi skal have taget en diskussion om, hvordan vi undgår de høje priser, som vismændene frygter,« siger Jan Johansen, der er boligordfører for Socialdemokraterne.