Med sin enestående natur er Bornholm et fantastisk sted at tage på aktiv ferie – således er det vel kun her på klippeøen, at man med rimelighed kan påstå, at man mountainbiker?

1. Svedig Solskinsø

Bornholm synes mere svedig end nogensinde. Årets begivenhedskalender fortæller om en ø, hvor turisterne godt kan belave sig på (i hvert fald noget af tiden) at forlade badehåndklædet i Dueoddes fine sand til fordel for sveddryppende friluftsliv og adrenalinkick.

Maratonløb, Extreme løb, Rock Klimbing Festival, Bornholm rundt på cykel eller i havkajak og endda en hel uge med udfordringer i det fri – en såkaldt outdoor-uge i august – der arrangeres for tredje gang, skal være med til ændre billedet af Bornholm som først og fremmest obligatorisk lejrskole- og sommerdestination.

En del af de kommende måneders mange aktiviteter inviterer til benhård elite-konkurrence, men turist-motionisterne møder også op i stadig større tal, og netop den gruppe har Helle Mogensen fra Destination Bornholm øjnene rettet imod:

- Vores ambition er helt klart at blive landets nationale scene for outdoor-aktiviteter. Vi har en lang tradition for naturturisme og mere bløde outdoor aktiviteter som vandre-, cykel- og lystfiskerferier. Nu træder vi et skridt op til mere udfordrende aktiviteter, som kræver større sikkerhed og for eksempel certificering og derfor et miljø af mennesker med specialviden indenfor blandt andet surfing, klatring og dykning.

Også løbefolket, som er blevet mere og mere interessante i turistmæssig henseende, forkæles af Østersø-perlen. Blandt andre flere marathonløb og et DIRT extremeløb er på plakaten, og triatleterne kan se frem til Suunto Hammer Trail Triathlon 28. juni. En barsk oplevelse, hvor terræn og ikke mindst underlag er noget helt andet end andre steder i landet. Og alene derfor hele rejsen værd, ifølge kendere.

Info:bornholm.info/da/outdoor

tejnif-lob.dk/tif-trail-triathlon

2. Havkajak

Kajaksejlads er en sportsgren og friluftsforlystelse, der er som skabt til kvinder. Eller også er det omvendt… Og ja, undskyld, men det har altså noget med kvinders oftest lavere tyngdepunkt at gøre!

Ordene er ikke vores, men en af landets mest erfarne instruktørers, nemlig Jens Jørgensen, indehaver af Havkajak Bornholm fra det gamle fiskerleje Aarsdale vis-a-vis Svaneke på øens østkyst.

Den gode Jens Jørgensen er ikke sen til at påpege, at en bred bag ofte gør sig bedre i en havkajak end et bar stærke overarme. Garderhøje og bredskuldrede mænd har det simpelthen oftere med at vælte rundt i kajakken og forsøge sig med en ukontrolleret grønlændervending.

Upassende vandgang bliver det dog ikke til, da vi forsøger os i kunsten en smuk forårsdag med næsten blikstille vand. Trods vi alle er begyndere af Guds nåde, får Jens Jørgensen os sikkert på vandet efter en kort instruktion og også tørskoet i land igen efter et par timer på vandet.

Men så er det også badekar-brede kajakker, vi har fået udleveret sammen med våddragter og svømmeveste, ligesom rolige vindforhold gør kajakturen til en vidunderlig naturoplevelse.

Østersøen kan naturligvis også vise anderledes tænder, men det er sjældent, at Jens Jørgensen ligefrem må aflyse ture på vandet. Afstandene er små på Bornholm, og blæser det fra vest, er der gerne læ østpå og vice versa. Derfor er det næsten altid til at finde et stykke kyststrækning med læ nok, til at det er forsvarligt at sætte kajakkerne i vandet.

Havkajak Bornholm udbyder ture på vandet til hele familien, og børn ned til to år kan få passagerplads. Der er også kurser af flere dages varighed – også for øvede – og i år er man blandt andet værter for et stort havkajak-symposium i pinsen.

Info: havkajakbornholm.dk

Foto: PR
Vis mere

3.Klatring for hele familien

Husk det nu! Brug benene – der er en grund til, at de er dobbelt så tykke som armene…

Med den sidste formaning ringende i ørerne, begynder jeg forsigtigt min opstigning ad den stejle klippevæg. Det er vel 40 år siden, jeg sidst har klatret. Dengang bare i et mindre træ, og selvom bjergvæggen over mig vel ret beset end ikke når over trægrænsen, synes opgaven – ja uoverstigelig! Ikke mindst, da jeg midtvejs finder mig fanget i noget nær ingenmandsland med blot en lille, vissen tornebusk at klamre mig til.

Opmuntrende, men da også hånende, tilråb fra vennerne gør, at jeg langt om længe finder kræfterne til at forcere de sidste meter og nå toppen. Forpustet, lettet, lykkelig og stolt. For selvom 18 meter ikke syner af meget på papiret, så er sagen en helt anden, når man hænger helt alene på en bornholmsk klippevæg.

Eller næsten alene… For der bliver passet godt på os. Udover hjelm har vi også en livline, og i den anden ende af linen – på jorden – har instruktøren Tor Madsen fra Nature Event ret beset fat i den lange ende. Hans rolige gemyt og erfarne anvisninger gør, at blot en af vi 7-8 begyndere ikke når toppen på vores første forsøg nogensinde med bjergklatring.

Selvom man undervejs når at forbande sig selv og sin til daglig alt for dovne krop langt væk, så er det alligevel en af de ærefulde outdoor udfordringer, som de fleste vil kunne have succes med. Også som familie. Fra 2014 tilbyder Tor og hans klatrekolleger nemlig for første gang klatreture for hele familien ved den legendarisk smukke Opalsø i Hammerbruddet ved Allinge, hvor der tidligere blev udvundet granit.

Det er også Thor og hans kolleger, der tilbyder et andet af Bornholms helt store adrenalinkick, nemlig en tur med landets længste tovbane, der slutter med et dyp i selv samme sø.

Info: natureevent.dk

Foto: PR
Vis mere

4. Windsurfing som i Caribien

Hvor det næsten altid kan lade sig gøre at finde et sted med læ på Bornholm til ture på havet i kajak, så kan det næsten også altid lade sig gøre at finde et sted med vind. Og vind og bølger er netop, hvad den unge Jonas Bagger Sørensen er på udkig efter. Han er nemlig kitesurfer om en hals og indehaver af Eastwind Surf & Kayak Center i Dueodde på Bornholms sydspids med de smukke, brede sandstrande.

Når hans gæster er begyndere i for eksempel windsurfing eller den måske hurtigst voksende vandsport herhjemme – stand up paddlesurfing, hvor man enkelt fortalt står op på et surfbræt og forsøger at padle sig frem – slippes de oftest løs ved Balka Strand med det lave, rolige vand.

Intet mindre end et perfekt begynder surfspot, som surferne udtrykker det. Men Bornholm har mere at byde på, og næsten caribiske surfspots, som Jonas Bagger Sørensen begejstret fortæller:

- Mange tror fejlagtigt, at man kun kan bølgesurfe ved Hvide Sande og Klitmøller, men når vi har god østenvind, har vi de lækreste, rene 2-3 meters bølger bare 50 til 100 meter fra kysten. Og ved Nexø er landets bedste sted, hvor den flade klippe gør, at bølgerne brækker helt ens.

Da Jonas Bagger Sørensen for bare en håndfuld år siden var færdig i gymnasiet, åbnede han sit første surfcenter, og siden er det gået slag i slag for den sjællandske knægt, der i teenageårene var en af landets bedste kite-surfere. I dag tilbringer han vintrene i New Zealand og somrene på Bornholm, hvor han har fået god vind i sejlene med masser af turister på sine hold:

- Unge i dag gider ikke traditionel sommerhusferie med forældrene. Der skal mere til. Men de kan helt sikkert lokkes med et surfkursus, forklarer Jonas, der tager børn fra skolealderen ind på windsurferkurser, mens man skal være minimum 13 år for at prøve kræfter med kitesurfing. Der er ingen øvre aldersgrænse. Ældste deltager hidtil var 82 år.

Info: eastwind.dk

5. I Krølle Bølles fodspor

Intet sted i landet inviterer vel bedre til cykelferie end Bornholm. Korte afstande, smuk og afvekslende natur og en infrastruktur i øvrigt, der er som skabt til turister, som gerne bevæger sig ved egen kraft.

Som turist har man et væld af forskellige cykelruter at vælge imellem og et utal af færdigpakkede pedal-rejser. »Børne-cykelruten«, »Gourmet fra din cykelsaddel« og for eksempel »Cykelrute i Krølle Bølles fodspor« for blot at nævne nogle.

Men også på cykelfronten går man nu et par gear op – eller måske snarere ned – for nu er mountainbike også kommet på programmet. Og selvom sporten vinder hastigt frem mange steder i landet, så er det vel i realiteten kun på Bornholm, at den form for cykeludfordringer lever rigtigt op til sit navn.

Med udgangspunkt fra Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, finder man de foreløbig to eneste ruter på henholdsvis 2,66 km og en 430 meter downhill-rute, der er ekstrem teknisk udfordrende med drop-off fra både klipper og jordskrænter og for eksempel boardwalks.

Den rute turde jeg ikke prøve kræfter med efter at være sluppet rimeligt uskadt fra mødet med den lange rute. Over stok og sten – og klipper ikke mindst – går det, og det er nok de færreste, der slipper igennem uden styrt. Men sjovt er det, og i den grad et adrenalin-kick, som kan give ferien vinger. Holder man sig fra den korte rute, behøver man imidlertid næppe selv få det…, men ufarligt er det ikke.

Mulighederne for mountainbike-oplevelser på lejede cykler og med guide er som mange af de øvrige outdooroplevelser på Bornholm i dag et naturligt tilbud til det aktive feriefolk. Tidligere var den slags forbeholdt eksempelvis erhvervslivets teambuildingkurser, men er nu med succes ved at være overført også til familieturismen.

Info: bornholm.info/da/cykelferie

TeamBornholm.dk