For mere end 100 år siden opfandt Frankrig loppemarkeder i den form, vi kender dem i dag, og mange af de franske regnes blandt verdens populæreste. Her er fem gode.

1 Det første

Hvad: Puces de Saint-Ouen
Hvor: Porte de Clignancourt, Paris
Hvornår: lørdag kl. 9-18, søndag kl. 10-18, mandag kl. 11-17
Info: marchesauxpuces-saintouen.com

Efter den store koleraepidemi i Paris i midten af 1800-tallet blev al gadehandel med storskrald og aflagte klude beordret udenfor byportene. Herude var skattefrit område og det gjorde det attraktivt for pariserne som søndagsudflugt at tage på loppemarked – selv om faren for at blive bidt af lopper (puces) fra gammelt tøj og møbelbetræk var stor.

Siden 1920erne har der været faste stadepladser på Puces de Saint-Ouen, og efter 2. Verdenskrig rykkede professionelle marskandisere og antikvitetshandlere ind. Med årene er det vokset til verdens største permanente loppemarked og Frankrigs 4. største turistattraktion med fem millioner besøgende om året på de syv hektar, der fortrinsvis er som små landsbyer for de 2.500 stande.

Lige når man kommer op fra metro-stationen, er der en masse boder med kopivarer og oversøiske souvenirs, men når man bevæger sig ind i de 15 individuelle markeder på hver side af rue des Rosiers, begynder det rigtigt med boder, butikker og restauranter. Selv om markedet præges af de professionelle, er der også mere ydmyge loppeboder i sidegaderne, så der er noget for enhver smag og pengepung, fra 1600-tals antik til 60er retro.

2 Det hyggelige

Hvad: Puces de Vanves
Hvor: Avenue Marc Sangnier, Paris
Hvornår: lørdag-søndag kl. 7-14
Info: pucesdevanves.com

I modsætning til Puces de Saint-Ouen er markedet i Vanves-bydelen altid med skiftende stadeholdere fra by og opland, der deles om de op til 380 pladser på gaderne Avenue Marc Sangnier og på avenue Georges Lafenestre mellem beboelsesblokke.

Markedet har eksisteret siden 1920erne på denne måde, og det giver en anden dynamik, folkelighed og afveksling i vareudbuddet, ligesom det giver en særlig markedsstemning, at det holdes udendørs hver weekend året rundt og i al slags vejr, også når det regner og sner. Det er selvfølgeligattraktivt for opkøbere og semi-professionelle sælgere, men også som turist føler man, at der stadig kan gøres et kup, og de fleste af tingene kan snildt passes ned i en kuffert eller bagagerum.

Bortset fra få stader med bijouteri, er det primært interiør, man bør gå på jagt efter. Her er alle stilarter og prislag, og det er et godt sted at finde den typiske franske herskabs-romantik og ting i »Fil de Fer«-genren samt kuriosa til alle slags hjemfra få euro.

3 Det traditionsrige

Hvad: Puces du Canal
Hvor: 1, rue du Canal, Villeurbanne ved Lyon.
Hvornår: torsdag og lørdag kl. 7-12, søndag kl. 7-15
Info: pucesducanal.com

Man skulle tro, at udvalget vil være markant anderledes end i Paris, når man kommer langt udenfor hovedstaden, men den typiske brocante-stil har også måttet vige lidt for moderne tider her ved Lyon med flere og flere ting fra midten af det 20. århundrede.

Det traditionsrige marked ved kanalen Jonge har eksisteret siden tiden efter 2. Verdenskrig, hvor 130 stadeholdere tre dage hver uge året rundt holder fast til indendørs som på Puces de Saint-Ouen, mens godt 250 kommer fra gang til gang og stiller hele menageriet op på den store asfalterede plads udenfor hangaren, hallen og annekset. Det giver spændvidde i både pris og kvalitet.

Der er alt fra store gamle borgerlige møbler over art deco til trendy interiør fra 60erne og 70erne blandet med kønne landlige køkkenting og nyfortolkning af brocante-stilen i douce farver og rå materialer. Sidstnævnte bl.a. hos en af de nye faste, Florence Bouvier, der med sin passion for patina restaurerer og genbruger i slidte naturfarver og metalliske materialer, blandet med krystaller og træ.

4 Det charmerende

Hvad: Marché a la Brocante Saleya
Hvor: Cours Saleya, Nice
Hvornår: mandag kl. 7-18
Info: nicetourisme.com

Markedspladsen i den pittoreske gamle bydel af Nice er ikke forbeholdt lopper. Ugen rundt lægger den asfalt til boder med mad, kunst, antikke postkort og bøger, men hver mandag stiller 200 stadeholdere op med vintage og antik under farverige markiser over boderne mellem Promenade des Anglais og pladsens række af charmerende caféer.

Det tiltrækker kunder fra hele Sydfrankrig, som regner det for det største og bedste marked på Côte d’Azur, og dét, som har det største udvalg af samleobjekter, ikke mindst takket være Nice’s kosmopolitiske fortid. Den nære geografiske beliggenhed til Italien og fortidens 500 års besættelse fra naboens kongehus Savoia gør det muligt at finde nyt og gammelt fra støvlelandet, men ellers er det typisk ting fra hele Frankrig og Monaco, som er til salg.

Da markedet også henvender sig til et internationalt publikum, er både kvalitet og priser i top på de eftertragtede varer, men der er altid fund at gøre på den nærliggende Place Pierre Gauthier, som virker mere nede på jorden, i bogstavligste forstand. Her havner de knapt så eksklusive ting i store bunker, klar til at blive solgt til langt lavere priser.

5 Det største

Hvad: Braderie de Lille
Hvor: centrum, Lille
Hvornår: 6.-7. september 2014 kl. 14 lørdag –kl. 23 søndag
Info: lilletourism.com

Hvert år forvandles Lille i Nordfrankrig til Europas største éngangs loppemarked den første weekend i september, og i løbet af 33 timer besøger 2 mill. mennesker de 10.000 stader fordelt på 100 km gader og stræder.

Markedet har rødder tilbage til middelalderen, men har udviklet sig til den helt store shoppebegivenhed, så nogen benytter chancen til at sælge nye varer, fremstillet specielt til begivenheden, mens andre sælger originale gamle ting, fra kitsch til klenodier.

Braderie betyder »at sælge til lav pris« , så der er rift om tingene. For at få det fulde overblik over de kilometervis af stande, har arrangørerne indført reglen om, at intet salg begynder før kl. 14 om lørdagen, så de mange interesserede købere kan nå at »vindueskigge« fra morgenstunden, når alt er stillet op.

For at gøre det endnu mere overskueligt at lave sin research og finde ud af, hvor man vil prutte om prisen, er Braderiet delt op, så de små boulevarder huser amatør-sælgerne med deres vintage-varer og mindre antikviteter, mens de større gader er forbeholdt professionelle med finere samleobjekter, kunst og etnografika, og antikvitetshandlerne holder til på Jean-Baptiste Lebas Boulevard.