Campingferie behøver ikke betyde snasket fastfood og nussede baderum. De senere år har mange af de danske campingpladser brugt millioner på at opgradere, så Danmark i dag tilhører Europas elite.

Det ligner et sommerhus. Et mindre et af slagsen godt nok, men alligevel. Sortmalet og med sprossede ruder, stråtag, og en stor terrasse omhegnet af et hvidmalet stakit. Sand på trinnene op til terrassen. Marehalm foran lågen.

Den 9-årige nevø er mest optaget af, at huset står på pæle ude i vandet.

»Sejt. Tror du, der er fisk i vandet?«, spørger han.

Der er ørreder i søen. Måske deraf navnet på de 15 sommerhuslignende hytter, som er døbt fiskerhusene. Og som er et af campingpladsen Hvidbjerg Strands store trækplastre. Så meget, at husene er booket mange måneder i forvejen, og ejerne af pladsen, søskendeparret Lene Grønlund og Steen Slaikjær, derfor har investeret et sekscifret beløb på at udvide pladsen med yderligere 21 fiskerhuse.

Camping med et tvist af luksus

For selv om et fiskerhus med fladskærm, vaskemaskine og gulvvarme i badeværelset ikke umiddelbart rimer på camping i gængs forstand, er det den vej, mange campingpladser i Danmark de senere år er gået.

En græsplæne til et telt eller en campingvogn er blevet udvidet med vandland, velassorterede legepladser, masser af aktiviteter til børnene - og hytter, som kan tiltrække de gæster, der måske ellers ville forsvoret, at campingformen var noget for dem. Og tilfredsstille de, af de godt 700.000 campister i Danmark, der ikke længere synes, et fugtigt spidstelt og spejlæg på en trangia er nok til at opfylde drømmen om en perfekt sommerferie i Danmark.

Hvidbjerg Strand i Blåvand på den jyske vestkyst er en af de pladser, der har gjort ekstra meget for at leve op til gæsternes stigende krav. Pladsen blev grundlagt i 1976 og har siden 1994 af Campingrådet været klassificeret som en femstjernet campingplads. Det er det højeste, man kan opnå i Danmark, og betyder, at pladsen lever op til alle kvalitetskrav indenfor alle områder - bygninger, arealer og faciliteter.

Tina Grønlund og Steen Slaikjær er dog gået videre end de vedtagne krav. Først med et stort tropisk badeland, så et 1200 kvadratmeter stort wellness-center med alt, hvad det indebærer af behandlinger og områder med ro for de voksne, og for to år siden kom så de 15 fiskerhuse og et indendørs legeland.

Plus et omfattende aktivitetsprogram, sat sirligt i system, så man kan følge med i, at tirsdag mellem kl. 14 og 17 kan man være med til at bage boller, poolparty for teenagere foregår onsdag og fredag kl. 20-22, og at der er hesteridning alle dage undtagen lørdag.

Læs også

Hvis man da ikke bare vil være hjemme i sit fiskerhus.

Vi bruger aftenen her. Henter en pizza i take-away afdelingen af pladsens italienske restaurant og fortærer den til Disneyshow, bagefter smutter knægten i seng bag skydedøren til det ene værelse – en smart løsning på at skabe mere rum i en hytte på bare 35 kvadratmeter, som er det maksimale en sådan hytte på en campingplads må være.

Og vi voksne drikker kaffe på den overdækkede del af terrassen, nogle af fiskerhusene har egen jacuzzi, vores er ikke en af dem, men det er hyggeligt alligevel. Fiskerhusene er placeret i et hjørne af campingpladsen og det eneste, man har udsigt til herfra, er sø og frisk luft.

Fiskerhusene ligger omkring en sø, så udsigten fra de fleste terrasser er med »kig til sø«.
Fiskerhusene ligger omkring en sø, så udsigten fra de fleste terrasser er med »kig til sø«. Foto: PR
Vis mere

Dagen efter er der fuld fart på programmet, vi skal på en weekend gennem alt det, der ifølge Tina Grønlund og Steen Slaikjær gør Hvidbjerg Strand til en plads, der lever op til alt det, gæsterne, hvad enten de er familier eller livsnydere eller begge dele, ønsker sig.

For selv om pladsen har høstet mange priser gennem tiden, den seneste i januar i år fra hollandske ANWB (pendanten til FDM) for Årets bedste feriehytte (fiskerhusene), er søskendeparrets holdning, at det er gæsternes mening, der tæller mest. Og som blandt andet har betydet, at det wifi-signal, der hidtil har været lidt ustabilt nogle steder på pladsen, fra denne sæson har fået en opgradering – fordi gæsterne gerne vil have det, som Tina Grønlund siger.

Badeland, Cowboyland og Wellness

Vi starter i Badeland. Det er stort. Lyst. Med flere bassiner, rutsjebaner, og områder, hvor man kan slå sig ned på en solvogn og holde øje med ungerne eller læse en bog.

Nevøen er vild med vandlandet, farer fra det ene bassin til det næste, op på rutsjebanerne, hen ned i grotten, hvor lyset er dæmpet og hvor man havner med et gevaldigt plask, når man har taget turen ned ad den store rutsjebane. Rutsjebanen er også sjov for voksne, knapt så sjovt er omklædningsrummene, hvor man selv her i lavsæsonen må gnide sig op af de øvrige gæster for at bade og klæde om.

»Grotten« i badelandet er nærmest en hule, og her, man lander, når man har snuppet stedets vildeste rutsjebane.
»Grotten« i badelandet er nærmest en hule, og her, man lander, når man har snuppet stedets vildeste rutsjebane. Foto: PR
Vis mere

Næste stop er Cowboyland, hvor nevøen til gengæld har masser af plads til at få geværet lagt ordentligt til rette, inden han skyder mod skiven i skydeboden. Snobrød er han ikke interesseret i, vil hellere have italiensk is. Det bliver i første omgang til frokost med røget makrel fra fiskebutikken, og så italiensk is på vej til legepladsen og den store hoppepude.

Wellness-afdelingen er kun for voksne, så mens mand og nevø hopper, får jeg en såkaldt hotstone behandling, der er fuldt ud på niveau med behandlinger på langt mere fornemme spa-steder. Og selv om Hvidbjerg Strand er så stor en plads, at man ikke føler, man holder ferie i andre menneskers intimsfære, ér wellness-afdelingen et frikvarter.

Flere saunaer, flere bassiner – med saltvand, varmt vand, koldt vand og med musik – og lige præcis den fred og ro, der får kroppen og hovedet til at slappe af; og lade op til det, uanset størrelsen på pladsen, uundgåelige leben på en campingplads.

Vi slutter dagen med en udmærket middag på pladsens restaurant, og starter næste dag med Playcity, 800 indendørs kvadratmeter klatrevægge, fodboldbane, rutsjebaner, hoppepuder - og hjørner, hvor man bare kan sidde og lege med perler, hvis det er det, man vil. Det vil nevøen ikke, det skal være hurtigt og højt og hæsblæsende.

Om ikke hæsblæsende, så i hvert fald blæsende er også det allersidste, vi gør, inden vi checker ud.

Hvidbjerg Strand ligger helt ned til den brede hvide strand ved Vesterhavet, og selv om der er nok at lave på selve campingpladsen til at fylde en weekend og formentlig mere til, er man ikke ved Vesterhavet uden at gå en tur her. Så det gør vi. Fylder lungerne med frisk havluft og ditto vind.

Dét er også luksus.

Uanset vejret snyder man sig selv, hvis man ikke også inkluderer en tur på den brede sandstrand ved Vesterhavet i besøget på campingpladsen.
Uanset vejret snyder man sig selv, hvis man ikke også inkluderer en tur på den brede sandstrand ved Vesterhavet i besøget på campingpladsen. Foto: Gitte Holtze
Vis mere