Hemsedal er et Norges største skiområder, hvor der er plads til alle - både de, som er begyndere på skiene til de mange forskellige personligheder stedet samler. Rejseliv har besøgt skiområdet.

Et hurtigt kig rundt i liftkøen afslører flere ting.

Det første og altoverskyggende indtryk er, at alle har hjelm på. Skibranchen har tydeligvis haft større succes med at implementere hjelmen end Dansk Cyklist Forbund.

Det er dog mere ansigterne under hjelmene, der fortæller en historie. En historie om rummelighed og plads til alle. Der er pensionister, snowboarders med dreadlocks, børn uden stave, familier med frokosten i rygsækken og en gruppe larmende lesbiske kvinder med regnbueflag og en overgearet attitude.

De sidste kan forklares med en weekendfestival for bøsser og lesbiske, og de sætter i bogstaveligste forstand farve på liftkøen.

Men selv uden dem er diversiteten i liftkøen større end på Vesterbro. Og det er Hemsedal i en nøddeskal.

Her er skiløb og indkvarteringsmuligheder for alle – uanset økonomisk formåen og evner på ski.

Hemsedal er et af Norges største skiområder med 48 løjper og 20 lifte. Her er alt fra off-piste til lange grønne løjper. Højeste punkt er Totten i 1.497 meters højde og laveste er bunden af dalen, der ligger 640 meter over havets overflade. Et samlet fald på 810 meter, der betyder rimeligt lange nedkørsler.

Men igen – det er ikke antallet af hverken højdemeter eller løjper, der gør Hemsedal attraktivt. Det er de mange muligheder for alle.

Som skiområde

Et par personlige favoritter blev hurtigt fartmåleren nedenfor de par løjper, der starter oppe på Røgjin, og så Samsung Cross Arena.

Fartmåleren først. Tag liften op til Røgjin i stedet for Totten eller Tinden (som bonus er der ofte mere plads her end på de to andre mere populære toppe).

Herfra går der to røde og en blå løjpe ned, og lige før bunden af løjpen er der et lille ­plateau til højre. Kør ind, stop op, fokuser og sæt af.

Herfra går det ned ad et tre meter bredt spor i små 100 meter, som sluttes af med en fartmåling. Lav en bred styrtløbsopbremsning, og se tilbage på det store digitaldisplay. Hvis man giver den alt, pisker man forbi fartmåleren med tæt på 70 km i timen – afhængig af sneen.

Har man et minimum af fartfascination, hvilket for mange må formodes at gå hånd i hånd med interessen for skiløb, kan der hurtigt gå en halv dag med at finjustere sin fartpositur.

Samsung Cross Arena er 700 meter intens snetortur med snoede pipes, hop og uoverskuelige sving.

For den rutinerede skiløber er det en mulighed for at teste sine evner, for den semirutinerede (som undertegnede) er det hver gang et spørgsmål om overlevelse (læs: at blive på brædderne). Men den er et stykke fantastisk snearkitektur, der tilbyder en ekstra dimension til områdets skiløb.

Plads til børnene

Hemsedal er som sagt lidt af det hele. Er man børnefamilie, vil man nok interesserere sig mindre for fartmåler og vilde sving og mere for børneområdet i dalen.

Med syv grønne løjper og en serie tallerkenlifter og transportbånd, er det et mekka for børnefamilierne. Skiskolerne indtager området om formiddagen, mens børn og deres forældre børn øver sig på det nylærte om eftermiddagen. Og har man bare brug for en pause, oser netop denne del af Hemsedal livsbekræftende af børnelatter.

Nu lyder det måske som om, at man skal være enten kontrær eller Norgefjendsk for ikke at tage til Hemsedal på skiferie. Men området har også sine ulemper.

For det første er Norge ikke billigt. Langt fra. Så man kan godt forberede sig på at komme af med markant mere for en uge i Norge end for en tilsvarende i Østrig.

Læg dertil, at løjperne er mindre udfordrende, dagene kortere og temperaturen generelt lavere end i Alperne.

Men det kolde vejr og det faktum, at de fleste løjper ligger på en nordvendt fjeldside, betyder til gengæld, at sæsonen oftest varer helt hen til begyndelsen af maj, mens de fleste områder i Alperne kører snekanonerne i pit omkring 1. april.

Rejseliv var inviteret af VisitNorway.

En tur i kanen

Der er en udefinerbar aura af »Emil fra Lønneberg« møder »Jul i den Gamle Købmandsgård« over en solnedsgangstur i kane i Hemsedal. Bryggerhestene med pandehår som en ægte skibums står spændt foran kanen, flammer fra to fakler flakker over bagsmækken og kanerne er fyldt med renskind.

Jeg kryber under tre lag skind og kanen sætter i gang, mens det sidste dagslys langsomt forsvinder. Eneste lyd er sneens knirken under mederne og bimlen fra klokkerne om halsen på hestene.

Efter et kvarters tid sætter kusken farten op, og vi pisker gennem skoven med en fart, en Range Rover ville have svært ved at matche på de her spor. Tidsfornemmelsen forsvinder langsomt, og det er en form for lokalhistorisk mentalhygiejne efter en dag på pisterne, hvor hjernen hele tiden kører i højeste gear for at registrere, planlægge og bede musklerne effektuere ordrer for at komme sikkert ned af løjperne.

Turen ender i en lavvu. En lille rund hytte inspireret af samernes hytter med en diameter på små otte meter med bænke langs væggen og et stort bål i midten. Vi drikker gløgg og kigger ind i bålet, det er ægte slowliving.

  • Pris: En kanetur inkl. gløgg er cirka 200 kr., børn halv pris.
  • Info: Turene udbydes af Flaget Gård og kan bookes direkte på telefon +47 48 17 23 91

Mad og drikke

Holvin Bar og Café

Ved liftknudepunktet ligger Holvin Bar og Café. Simpelt, hurtigt og perfekt, når du er on-the-go. Man kan få en fremragende ­Ceasarsalat, men undgå burgerne – bøfferne er af den slags, der kommer sammen med ni andre i en pose fra supermarkedets køleboks.

Prisniveau: Du slipper hurtigt 150 kr. på en frokost med sodavand eller en øl.

Skistua Restaurant

Længere nede ved Alpine Lodge ligger Skistua Restaurant. Det er stort set der, du ender, hvis du kører, indtil løjperne ender. Her er et større udvalg og en buffet, der er perfekt til børn.

Prisniveau: Fra 100 kr. for en rimelig solid omgang frokost.

Champagneria Montana

I selve Hemsedal kan tapasbordet på Champagneria Montana stærkt anbefales. Selv om Norge måske ikke lige rimer på klassisk tapas, fusionerer kokken på formfuldendt vis det klassiske spanske tapasbord med lokale norske råvarer som laks og ren. Eminent efter en dag på pisterne.

Prisniveau: En tapasplatte står i cirka 250 kr.

Skarsnuten Hotel

Skarsnuten Hotel leverer en allround og mere raffineret madoplevelse end de fleste andre steder i Hemsedal. Og så er udsigten fabelagtig, da hotellet ligger et godt stykke oppe i terrænet.

Prisniveau: Cirka 600 kr. for tre retter uden drikkevarer.

Rejseinfo

Transport:

Bl.a. SAS og Norwegian flyver til Oslo til priser fra 900 kr. retur per person. Herfra er der godt tre timer i bil til Hemsedal. Billeje fra 450 kr. per dag.

DFDS sejler fra København til Oslo til priser fra 3.600 kr. inkl. bil med fire passagerer og kahyt begge veje.

Ophold:

Hoteller og lejligheder til alt mellem 1.700 og 17.000 kr. per uge afhængig af antallet af stjerner.

Liftkort:

Cirka 1.600 kr. for syv dage (børn 7-15 år cirka 1.300 kr.)

Bedste rejsetidspunkt:

Mellem december og maj.

Info: