Ni ud af ti ved ikke, at der efter 1. august ikke længere er hjælp at hente via den offentlige rejsealarmcentral, når det gule sygesikringskort erstattes af det blå på rejser.

Myndighedernes beslutning om at udskyde nedlæggelsen af den offentlige rejsesygesikring til efter feriens højsæson ser ud til at være af allerhøjeste nødvendighed. For danskerne har tilsyneladende ikke fanget konsekvenserne af den beslutning.

En Gallup-undersøgelse viser, at ni ud af ti danskere ikke ved, at de efter 1. august ikke længere kan få råd og vejledning hjemmefra fra læger og sygeplejersker, hvis de på ferien i Europa kommer ud for sygdom eller ulykke. 

Læs også: Husk det blå sygesikringskort

Det er forsikringsselskaberne Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring, som har fået foretaget undersøgelsen, og i den spørges:

»Tror du, at man efter de nye regler for den offentlige rejsesygesikring træder i kraft, stadig har mulighed for at kontakte den offentlige rejsealarmcentral ved sygdom eller ulykke på en ferie?«

Kun 11 pct svarer korrekt nej, mens 34 pct. ikke ved det. Men over halvdelen, 55 pct., er af den overbevisning, at den service og sikkerhed stadig er til rådighed. 

Læs også: Hver 10. ung rejser uden forsikring

»Det er et problem, hvis man pludselig ikke kan få den hjælp, som man havde forventet og måske taget for givet. Der kan være mange uklarheder i det uheldige tilfælde, at man bliver syg i udlandet. Og der har den offentlige alarmcentral hjulpet danskere i udlandet gennem ulykker og sygdom,” siger koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring, Kim Rud-Petersen, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser samtidig, at langt de fleste danskere tegner en rejseforsikring, inden de tager på rejse. Men der er dog 11 pct., som svarer nej, de tegner ikke rejseforsikring.

Med det Blå EU-sygesikringskort er man på rejser sikret behandling ved sygdom og ulykke efter samme regler, som gælder for det pågældende lands indbyggere.

Men reglerne svinger fra land til land. Derfor har EU-kommissionen lanceret en gratis app til smartphones med alle de individuelle regler fra alle EU-lande plus Norge, Island og Lichtenstein.

App'en hedder: European Health Insurance Card  og den fås både til iPhone, Android og Windows Phone.

Læs også: Endeligt farvel til det gule kort på rejser