I Danmark er vi så heldige at have hele tre nykøbinger. Vi har besøgt Nykøbing Falster, Nykøbing Mors og Nykøbing Sjælland, der alle har masser af sommerferieoplevelser at byde på.

Spillevende Middelalder

Turister og lokale strømmer til Nykøbings største attraktion, Middelaldercentret, som ligger i bydelen Sundby på lollandssiden. Her har museumsfolk skabt en fiktiv købstad, Sundkøbing, og her følger man livet, som det formede sig i 1400.

Sundkøbing består af en række huse, hvor de besøgende kan følge fremstillingen af ting, som man normalt kun ser i museernes montrer. På Middelaldercentret kan man se, lugte og føle på tingene.

Centrets »agerende« – både ansatte og frivillige – optræder som middelalderpersoner. Det vil sige, at de ikke fortæller den besøgende, at »dengang i 1400 gjorde man sådan og sådan«, men »her i 1400 er det skik og brug at...«.

Det betyder også, at de besøgende skal gå med på ideen og ikke forvente, at middelalderfolkene kan besvare spørgsmål som »hvornår åbnede centret« eller »hvad er klokken«. Der fandtes ikke info-skilte i middelalderen, så alene af den grund er man nødt til at spørge sig frem blandt rebslageren Ærlige Søren, enken Hannah fra læderhuset eller den velberejste købmand.

På centret holdes også ridderturneringer, skydes med hagebøsser og holdes markeder.

www.middelaldercentret.dk

Arkæologisk mad

»Et eksperimental-arkæologisk køkken« – lyder det kedeligt? Det er det ikke.

Den gyldne Svane er Middelaldercentrets gæstgiveri, indrettet som i 1300-tallets Danmark.

Der er et åbent køkken med ildsted, folkestue med bænke og plankeborde og bagest ridder Svanes fornemme spisesal med kalkmalerier. Maden, der serveres, er middelalderlig – lavet efter danske, tyske, og engelske opskrifter fra 1300-1500-tallet. I klasse adskiller retterne sig ikke fra nutidens, blot er de anderledes, nærmest lidt i stil med det mellemøstlige køkken og med udstrakt brug af krydderier. Faste tilbud på menukortet er for eksempel en velsmagende »Riddertallerken« (varmrøget laks med urter, gnavben og ost med druer), eller man kan få hønsebolle med ingefær og grov salat fra kålgården. Af drikkevarer kan nævnes mjød og saft af skovens bær.

Gaflen var ikke opfundet 1300-tallet, så gæsterne spiser kun med ske og kniv.

Revykøbing kalder stadig

Revy er en sejlivet tradition i Nykøbing. Den lille smøge, der går ned bagved Nykøbing F. Teater, bærer navnet Brodt-way som en hyldest til Viggo »Jaj ska’ skinne maj« Brodthagen, der var byens revydirektør fra 1945 til 1967. Allerede i 1916 spillede Brodt sommerrevy i Nykøbing F. Senere kom legendariske Volmer Sørensen til som revydirektør, og han blev afløst af Flemming Krøll, der stadig står ved roret. Årets revy har premiere 17. juni 2010.

www.nyk-revy.dk

Slentre op ad åen

Slotsbryggen er et nyt område, der skal ryste fortidens støv af Nykøbing. Det minder lidt om Tuborg Havn eller å-miljøet i Århus. Slotsbryggen er skabt omkring den frilagte Tingsted Å med lejligheder og forretninger på den ene side, og et biografcenter med fire sale, et fitnesscenter samt Brasserie & Café Hvid på den anden side af åen. Lystbåde ligger ved udløbet i Guldborgsund.

Der var engang et slot

De fleste besøgende på Louvre i Paris stiler lige mod Mona Lisa. Følg samme princip på Guldborgsund Museum i Nykøbing: Gå direkte til det mest spændende. Vent med den genskabte 1800-tals gade med de spændende butikker og værksteder, vent med middelalderbåden fra Guldborgsund, vent med at kigge på legetøj, tekstiler, julepynt og østersøkeramik – find straks frem til den imponerende model af Nykøbing Slot. Den taler til fantasien, og skulle det ikke være nok, er der masser af information at læse. Man får et godt indtryk af livet blandt herskab og tjenestefolk i gamle dage.

Slottet lå ude nord for Slotsgade indtil 1767, da det blev revet ned (kun en lille stump ruin står tilbage). Før da var slottet residens for bl.a. enkedronningerne. Danmarks næststørste slot betød umådelig meget for Nykøbings udvikling, det var byens og landsdelens dynamiske centrum, og selv om det for længst er borte, spiller slottet stadig en vis rolle i byens selvforståelse.

Gratis verdenskunst

Der er verdenskunst i Nykøbing, og det er helt gratis at se den. På væggen i den 600 år gamle klosterkirke hænger et maleri i millionklassen af Lucas Cranach den Ældre, en af renæssancens allerstørste malere. Den smukke kirke var en del af et franciskanerkloster indtil 1532, da den blev sognekirke. En stor del af klosteret er bevaret og bruges i dag som plejehjem. Det mest spændende i kirken er dronning Sofies anetavle.  Den måler 33 kvadratmeter og viser dronningens mecklenburgske forfædre i fem generationer, i alt 63 personer med våbenskjolde og portræt af dronningen m.fl. Sofie flyttede ind på Nykøbing Slot, da hun var blevet enke efter Frederik den Anden. Urtehaven, som franciskanermunkene anlagde i sin tid ved klostret, er blevet genskabt.

Til bords med Czaren

Et stykke med pandestegt rødspættefilet og hjemmelavet remoulade. Et stykke med krebsehalesalat, kartoffel, kaviar og persille. Et stykke med gammelost, rom og sky.

Højtbelagt smørrebrød er på bordet, når byens borgerskab og turister indtager deres frokost i Czarens Hus på torvet. Restauranten har til huse i en fredet ejendom fra 1600-tallet. Czar Peter den Store besøgte stedet i 1716, hvor han indtog sin frokost – deraf stammer navnet.

Et tip: Selv om restaurationslokalerne er fulde af stemning og antikviteter, så spis i den hyggelige gårdhaven, hvis vejret er godt.

www.restaurantczarenshus.dk

Tigeren på Østre Allé

For 75 år siden åbnede en zoologisk have ved Østre Allé med 300 dyr, fra brune bjørne til harer. Efter mange omskiftelser eksisterer haven stadig, og den er oven i købet blevet udvidet. I dag kan man komme tæt på kapucineraber, lamaer, hjorte, højlandskvæg, påfugle, rensdyr, slanger, ugler og ikke mindst huntigeren Luna, der går rundt i et bur for sig selv.

Zoo, der er helårsåben, indeholder også en stor legeplads, og det er tilladt selv at medbringe picnickurv.

www.guldborgsundzoo.dk

Brun sæbe og saltede sild

I Den gamle Købmandshandel i Langgade (parallelgaden til Østergågade) kan man købe Madam Blå kaffekander, bolcher, klipfisk, kopier af gamle postkort, træredskaber, brun sæbe, saltede sild og allehånde gammeldags varer. Den hyggelige butik drives af Guldborgsund Museum – og der er ingen nymodens souvenirs på hylderne!