Bliv væk i Marrakeshs labyrintiske gader, slap af på stranden, og bo hos berberne i en landsby tæt på de sneklædte Atlasbjerge. Marokko er en eksplosion af farver og indtryk uden ret langt mellem de forskellige oplevelser – og kan sagtens gøres på den børnevenlige måde.

»Mor, er det her virkelig Afrika?« spørger min 8-årige søn efter familiens første intense møde med det myldrende liv i Marrakeshs snørklede gader.

Vi er landet i Marokkos fjerdestørste by, hvor vi begynder en to uger lang vinterferie. Og landet midt i et oplevelsesbombardement, der specielt på en 8-årig virker overvældende.

Turen gennem byen i taxaen, der behændigt har zigzagget sig vej mellem godt læssede æsler, dunstende knallerter, fodgængere og sælgere, der maser på med deres trækvogne fyldt af æg, avocadoer og appelsiner, har været en heftig tur.

Er vi virkelig i Afrika?

Marokko er geografisk set Afrika, selvom min søn ikke helt kan tro det.

Det er ikke det stereotype Afrika, men en spicy blanding af Sydeuropa, Arabien, Asien og Afrika. Marokko er på en gang imødekommende og påtrængende.

Og det gælder ikke bare de altid parate butiksejere, derved synet af en turist øjner en handel, der med lidt overtalelse kan hales i land. Overalt er der noget, som stimulerer sanserne.

Her dufter af marokkanernes yndlingskrydderier: spidskommen, kardemomme og kanel. Tungen bliver hurtigt venner med smagen af mynte, safran, syltede citroner og dadler, der er genkommende elementer i det børnevenlige køkken.

Øjet har også nok at se på, for der er farver overalt: på keramikken, husdørene, tæpperne og gevandterne, som både mænd og kvinder bærer.

Centrum er den store plads Djemaa el Fna i den gamle bydel, medinaen, der er et destillat af alt, hvad byen har at byde på.

Det er et godt sted at indsnuse Marrakeshs puls, mens man drejer hovedet af led ved synet af slangetæmmere, dansende aber, kvinder, der tilbyder hennatatoveringer, akrobater og magiske pulverblandinger. Ud fra pladsen ligger et uoverskueligt fletværk af handelsgader, souken, hvor man kan købe nærmest alt.

Gå på oplevelse i Marrakesh

Foto: Tina Marie Kragh Jensen
Vis mere

Alle gaderne ligner hinanden, så man kan lige så godt acceptere, at man farer vild gang på gang og skal bare lade det mest spændende gadehjørne bestemme næste skridt. Det er også en meget børnevenlig måde at bevæge sig rundt på.

Der er få deciderede turistsights i Marrakesh, men det er værd at lægge vejen forbi Jardin Majorelle. Det er en lille, stilfuld have grundlagt af den franske arkitekt Jacques Majorelle, men i 1962 overtaget af modeskaberen Yves Saint Laurent.

Her kan man få en pause fra byens larm, og i ro og mag nyde farverigdommen blandt de høje kaktusser og palmer.

Tag en hestevogn derud – det er sjovt for ungerne og den kører gennem den nye bydel, der er alt det modsatte af medianen: lys, luftig og moderne og en sjov kontrast at opleve.

Efter nogle dage i Marrakesh kan man bare en times kørsel uden for byen få en helt anden oplevelse af Marokko.

Her kan man komme helt tæt på de sneklædte Atlas-bjerge, som lige knap kan anes fra Marrakesh. Her er luften klar og frisk, og de dybe vejrtrækninger er ren helse at sende rundt i kroppen.

Et visit i det autentiske Marokko

Foto: Tina Marie Kragh Jensen
Vis mere

Vi bor fem dage i den lille berberlandsby Tizefrite, hvor franske Laurence har slået sig ned med sin arabiske mand Hicham blandt berberne, Marokkos oprindelige befolkning. Her er nul internet og ingen andre turister.

Her leves det enkle liv, hvor børnene hellere vil lege i naturen end gå i skole, og familiens indtægt udgøres af en flok geder eller et jordlod med oliventræer eller citroner, som dyrkes med håndkraft og simple arbejdsredskaber.

Herude tager vi på vandreture og besøger små landsbyer i nærheden, hvor kvinderne vasker tøj i floden og al transport foregår på æselryg.

En dag kører en taxa os til en anden lille landsby. Vi har fået besked på at spørge efter Fatima, der gerne laver mad til gæster i sit private hjem. Det viser sig at være turens bedste måltid – en vegetarisk tangine (sammenkogt ret i en lertøjsgryde med konisk låg) med brændeovnsbagt brød, der smager som et stort snobrød.

Både børn og voksne er begejstrede, også for Fatimas tagterrasse, hvorfra vi har udsigt over dalen med et bagtæppe, der udgøres af de hvide tinder på Atlasbjergene.

Sidste stop bliver ved vandet

Foto: Tina Marie Kragh Jensen
Vis mere

Rejsens sidste stop er Essaouira i den vestlige del af landet, en af marokkanernes foretrukne feriebyer ved kysten.

Vi kører hertil i taxa, og cirka 20 kilometer før Essaouira passerer vi mark efter mark med noget, der ligner oliventræer. Chaufføren forklarer os, at det er argantræer, der giver den eftertragtede arganolie, og at de kun vokser på denne egn.

Han stopper for at vise os et træ med 15 gumlende geder oppe i trætoppen. Gederne indgår i den helt særlige høstningsmetode, hvor man lader dem æde frugterne, og når de har været en tur gennem gedens system, flækker hyrderne skallen på frugten og presser olien ud, som bliver til en nøddeagtig spiseolie eller indgår i kosmetik og cremer.

Essaouira er en fotogen by holdt i hvide og blå farver, og med cirka 85.000 indbyggere – og mindst ligeså mange måger. Livet er centreret omkring den lille, men særdeles aktive havn, hvor der landes tonsvis af sardiner, og der sælges alskens fisk fra små stande.

Essaouira - en turistvenlig by

Foto: Iris
Vis mere

Byen er populær blandt turister – både dem med og uden rygsække – og det forstår man godt. Her er en afslappet stemning, og de mange cafeer indbyder til, at man bare sidder og hænger over en kop myntete, mens man kigger på de forbipasserende eller lytter til gademusikanterne, der spiller den traditionelle gnawa-musik, som byen fejrer med en international musikfestival hvert år.

I den gamle bydel kan man opleve lokalt handelsliv uden at blive råbt an hele tiden.

For børnene er et af de store højdepunkter ved Essaouira, at turisterne har sat sit præg på byen i en sådan grad, at menukortene indeholder vestlige retter. Det betyder, at efter 10 dage med tagine og marokkanske smage morgen, middag og aften, kan børnene få sig en omgang pasta og en burger.

Det blæser så meget og konstant ind fra Atlanterhavet, at byen tiltrækker mange windsurfere. Det betyder, at stranden ikke er velegnet til badning, til gengæld kan man på det brede sandstykke prøve en ridetur på kamelryg.

Når man har gjort det, er Essaouira et godt sted at blive skrubbet og masseret i en ægte haman og at tage et madlavningskursus for familien. Og så kan både børn og forældre bruge mange timer på at kigge på souvenirs – her er arganprodukter i alle afskygninger, og stribevis af forretninger, der sælger lædervarer, marokkopuder, krydderier, sølvsmykker, tæpper og farvestrålende keramik. Udvalget af (kvalitets-)ting er stort, så sørg for at have ekstra plads i kufferten.