Kufferterne er dårligt pakket ud og solcremen smurt ud over ungerne, før en rød knop viser sig på et drengeben. Det er et myggestik, siger man til sig selv og hinanden. Selvfølgelig er det det, hvad skal det ellers være?

Vi havde købt en afbudsrejse til Kreta. Med forventningen om, at de største problemer, vi ville løbe ind på de syv dage i Grækenland, var overvejelserne om, hvorvidt dagen skulle byde på strand eller pool eller begge dele. Og hvor mange is, der kan spises på en dag. Kort sagt - en uges afslapning for hele familien.

Det blev i stedet til 16 dages ophold, for myggestikket på drengebenet var skoldkopper. Og flyvning med smitsomme børnesygdomme er ikke tilladt, før læge og forsikringsselskab giver grønt lys.

Lægen var klar i sin udmelding: Hold drengen inde, i skyggen og væk fra andre børn og gravide. Han tillod dog gåture til vandet om aftenen efter solnedgang, hvis der ikke var andre børn i nærheden.

Skoldkopper er som mange andre sygdomme umuligt at sætte en tidshorisont på. Udbruddet kan vare en uge eller tre uger. Man må væbne sig med tålmodighed og vores ene uges ferie blev til 16 dages sygeophold.

Vi har tidligere oplevet børnesygdom på en rejse, hvor vi hverken havde tilkøbt forsikring eller pakket legetøj til lange dage indenfor.

Denne gang havde vi på forhånd taget højde for muligheden og havde begge dele på plads.

Så da skoldkopperne kom, fik vi først rejsebureauets guide til at arrangere kontakt til en lokal læge, derefter kontaktede vi vores forsikringsselskab, som bad os gemme alle kvitteringer for udlæg til forlænget hotelophold og forplejning og samtidig sørge for nye flybilletter hjem, når lægen gav grønt lys for hjemrejse.

Alt sammen meget godt, men hvordan får man det, der skulle have været en ferie til alligevel at blive det, selv om der er et sygt barn i familien? Her er fire gode råd.

1. Adopter Middelhavskulturen
Få det syge barn til at sove - og gerne længe - en middagslur, mens solen er skarpest og ryk sengetid tilsvarende i den anden ende af dagen. Med sygdom som skoldkopper kan en aftentur, når solen næsten er gået ned være god adspredelse for både børn og forældre.

2. Bed om hjælp
Bor man på hotel og kan få roomservice, er det den oplagte måde at få bragt mad på.

Bor man i ferielejlighed eller tilsvarende med ingen eller begrænsede muligheder for madlavning, så spørg på nærliggende restauranter om muligheden for hjælp. Langt de fleste steder vil gerne tilberede mad til afhentning eller ligefrem bringe det ud. Med varmen følger som regel hjerterum og forståelse.

3. Tænk kreativt
Er der et poolområde, hvor der enten er skygge eller kan overskygges på et tidspunkt af dagen, hvor der ikke for alvor er andre mennesker til stede, så kan det være et fint legested for lidt større børn, uden de behøver bade. En pose plastikfisk og et fiskenet kan være en fin leg ved poolkanten tidligt om morgenen eller om aftenen. Under opsyn naturligvis.

4. Planlæg
Tag nogle børnebøger med hjemmefra – måske kommer de ikke op af tasken overhovedet - men er uheldet ude, er det godt tidsfordriv for et træt og sygdomsramt barn at få læst historier højt.

En iPad er heller ikke dum, da en håndfuld downloadede film eller spil er en fin tidsrøver, der enten kan ses sammen med mor og far eller lige give dem en tegnefilms tids frirum til lavpraktik.

Rejseforsikring

En rejseforsikring er essentiel i forhold til sygdom på ferie, men inden du tegner en, så få styr på dine allerede eksisterende forsikringer. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i eksempelvis din indboforsikring eller dit kreditkort .

Vær opmærksom på, at der kan være op mod seks uger behandlingstid, hvis du selv skal lægge penge ud til udgifter, som senere refunderes af forsikringsselskabet. Din privatøkonomi skal kunne bære at undvære det beløb i længere tid.

Forsikringsselskabet har ingen interesse i, at man tager hjem før barnet er rask. Det kan blive en større økonomisk huskekage for selskabet, hvis I afvises i lufthavnen og der igen skal bestilles nye flybilletter og arrangeres nyt hotelophold.

Du kender dit barn bedst – så selv om en lokal læge giver grønt lys til hjemrejse, skal du lytte til din mavefornemmelse. Er barnet frisk nok til at rejse hjem? Hvis ikke er det bedre at vente en dag for meget.

Aftal også med forsikringsselskabet et estimeret dagsforbrug til forplejning.