Hver femte dansker har inden for de sidste fem år været på ferie alene, viser en ny undersøgelse. Det tal kommer til at stige, forudser rejsebranchen.

Vi danskere lever i stigende grad alene. Og vi tager også i stigende grad på ferie alene.

I en ny undersøgelse fra internetportalen Hotels.com, hvor man har spurgt 1.200 danskere fra hele landet, svarer hver femte (21 pct.), at de har rejst alene inden for de seneste fem år. Og for langt de flestes vedkommende (74 pct. af de, der rejser alene) skyldes det ikke, at de ikke har nogen at rejse med, men at de foretrækker at kunne følge deres egne interesser og have friheden til at gøre, lige hvad de vil, på ferien.

På weekendtur til et eksklusivt pariser-kvarter

De tal kommer ikke bag på sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen fra Fremtidsforskeren:

"Trenden hænger sammen med, at individet har fået en større position i vores samfund. De, der i dag er 30-50 år, er i højere grad opdraget til at stå på egne ben, end man blev tidligere. Vi er hver især på en rejse gennem livet, og i dag er der mange flere stop undervejs. Førhen voksede man op i samme by, man gik i samme skole, gik til gymnastik sammen og blev gift med én fra egnen. Sådan er det ikke mere. Nu har folk en meget mere forskelligartet livsstil, hvor man i højere grad dyrker sine egne interesser, og derfor også rejser mere alene," siger hun til Rejseliv.

"Hvis noget, så undrer det mig måske, at ikke flere rejser alene. Når man er sammen med andre, er man jo naturligvis nødt til at tage hensyn til dem - det er måske ikke sikkert, at man har lyst til at spise samme sted, og så vil den anden på museum eller shoppe.Det er også meget sværere at falde i snak med andre og de lokale, når man er sammen med nogen. Mulighederne for eventyr er størst, når man rejser selv. Der er det noget nemmere, når man kun har sig selv at tage hensyn til. Og det da især en fordel, hvis man kun er af sted på en fire-fem dage lang tur, hvor man ikke vil spilde tiden, men have fuldt udnytte af turen."

Justerer rejsetilbuddene

Rejsebranchen har da også for længst indstillet sig på danskernes ændrede rejsevaner.

"Vi oplever helt klart en stigning i antallet af single-rejser. Både i form af singler med børn og - skal vi kalde dem - single-singler. Og det er jo ikke så mærkeligt, for der bliver stadig flere singler i Danmark. Og når det handler om charterferier, har singlerne den fordel, at mange af dem kan rejse uden for skolernes ferier, hvor det er lavsæson og dermed billigere. Derfor har vi allerede en del tilbud til singlerne, for det er naturligvis godt for os, hvis vi kan få fyldt vores hoteller også i perioderne uden for højsæsonen. Senest har vi lavet rejser for singleforældre, der rejser sammen med deres børn," siger salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling, til Rejseliv.

Det er så yndigt at rejse alene

Også hos Albatros Travel, der blandt andet sælger rundrejser med fokus på kultur og historie, mærker man tendensen:

"Vi ligger på omkring 15 procent single-rejsende i Europa og 10 ude i verden. At det kun er 10 procent uden for Europa, hænger nok sammen med, at det bliver noget dyrere, hvis man også skal betale eneværelse-tillæg på hotellet på de oftere længere rundrejser. Og vi har en udfordring med at skaffe eneværelser nok, for hotellerne er ikke så interesserede i at få single-gæster. Hvis der kun bor én person i for eksempel 20-30 procent af værelserne, tjener hotellerne markant mindre i deres restauranter og barer, og så er det, at man må betale tillæg for at bo alene i et dobbeltværelse. Mange kunder tror, at vi vil tjene penge på, at de rejser alene, men det er altså hotellerne, der kræver det," siger Steen Albrechtsen, pressechef i Albatros Travel.

Alene-rejser modner

Hotels.com-undersøgelsen viser dog også, at flertallet stadig helst rejser sammen med andre (79 pct.). Og her svarer størstedelen (52 pct.), at de mener, at ferier skal nydes i selskab med rejsefæller, mens andre er nervøse for, at de vil komme til at kede sig, hvis de rejser alene (29 pct.)

Men det er der ingen grund til, mener Steen Albrechtsen fra Albatros Travel:

"Når man rejser i en gruppe, er der flere fordele. Dels får man en masse viden serveret af guiden, og dels er der for mange gæster en stor tryghed forbundet med at være sammen med gruppen. For man er jo ikke alene, selv om man rejser alene. Man er sammen med folk, der har samme interesse som én selv, så man finder hurtigt nogen at snakke med og dele oplevelserne med. Vi ser da også, at der er en del gæster, der finder fremtidige rejsemakkere på vores ture."

5 hoteller med værelser kun for kvinder

Og vælger man at rejse helt på egen hånd, er der også mange gode sider ved det, mener sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen, der selv rejste alene rundt i Østen i 1990'erne:

"I dag handler det jo meget om, at man skal realisere sit eget potentiale. Og det at rejse alene - især hvis det er de lange ture med rygsæk - modner jo én. Hvis man er 19 år gammel og rejser rundt i Østen i et halvt år, lærer man meget om sig selv, og man lærer at finde sammen med andre rejsende. Man falder i snak med nogle og rejser måske sammen med dem en stund. Eller man har en hyggelig aften sammen i Singapore med én, man har det godt med, og det kan da godt være, at det ikke udvikler sig til et venskab, der holder i 30 år, men det betyder ikke noget, for sådan er vores liv jo ikke længere," siger hun.

En af de mange, der er på vej ud i verden på egen hånd, er Camilla Bach Nielsen, der i en kommentar på Rejselivs Facebook-side skriver:

"Jeg flyver mod Vietnam i morgen i knap tre uger, alene. Hvorfor? Det er vel bare min måde at koble af på. I en travl hverdag skal jeg tage hensyn til kollegaer, venner, familie mv. og alt er planlagt til mindste detalje! Mine rejser er derfor en total kontrast til min hverdag og absolut guld værd."