Den specielle natur er skabt for 15.000 år siden, og danner i dag rammerne for et moderne liv med kunst, mad og kultur.

Odsherred fik sidste år UNESCOs blå stempel som Danmarks første Geopark.

En ko, der tygger drøv. En gravhøj, der ligger tyst. Forlystelser, der ikke larmer. Landskaber, der hviler tungt i sig selv.

Så snart man er kørt over den usynlige kommunegrænse til Odsherred i Nordvestsjælland, står oplevelserne i kø på sin egen stilfærdige måde.

Med sin nyslåede status som Danmarks første Geopark er alt nord for Gislinge, Mørkøv og Svinninge, mellem Sejerø Bugt og Isefjorden, og helt ud til de to nordlige yderpunkter Sjællands Odde og Skansehage én stor seværdighed.

De lokale håber det kan få flere turister til at rejse hertil eller stoppe op på turen til og fra Jylland og det øvrige Sjælland.

Der er ikke nogen skilte – endnu – der højlydt proklamerer, at nu kører man ind i Geopark Odsherred«. Den slags er der strenge regler for på motortrafikveje, som nu er betegnelsen for udvidelsen og forbedringen fra 2013 af den gamle vej 21, landsdelens centrale trafikåre.

»Vi ville selvfølgelig gerne kunne fortælle turister og trafikanter, at nu kører de ind i vores skønne område, men den kamp opgiver vi ikke lige med det samme. De brune skilte, man ser langs motorvejene som kultur-vejvisere er stadig en forsøgsordning, har vi fået at vide, og deri indgår motortrafikveje ikke.

Til gengæld har vi lavet skilte og info-tavler med vores logo ved 40 forskellige lokaliteter, så det skulle være muligt at finde os,« siger den optimistiske turistchef for Odsherred, Hans-Jørgen Olsen.

Et let genkendeligt område

I gamle dage, dvs. inden moderniseringen af infrastrukturen, vidste man altid, at nu var det Odsherred, når man nåede den næsten 3 km lange dæmning ved Lammefjorden mellem Gundestrup og Audebo.

Den blev opført i 1874, inden afvandingen med hestevogn og håndkraft over flere årtier åbenbarede 6.000 hektar af Danmarks lavest beliggende, og skulle det vise sig, mest frugtbare landbrugsjord.

Mangen en bilist har efterfølgende besteget dæmningen og skuet ud over det, der kaldes Sjællands spisekammer, og, hvis turen gik videre nordpå, også kunnet opleve hvordan det flade landskab pludselig hæver sig.

Det gør det, fordi man nærmer sig det område, som i den store, internationale karakterbog er noget helt exceptionelt, dét, som har givet Odsherred det blå stempel som en geopark og sat landsdelen på verdenskortet.

»Istidslandskabet heroppe er et ægte skolebogseksempel på, hvordan en fuld glacial serie ser ud med randmoræne, inderlavning og smeltevandsslette i form af henholdsvis Vejrhøjbuen, Lammefjord og Sejerø Bugt,« siger geolog og naturvejleder Jakob Walløe Hansen.

»Når man mangler et Mont Blanc i midten, må man kigge andre steder, og selv om geologi kan være svært tilgængeligt for nogen, så har vi nogle helt håndgribelige seværdigheder, der fremmer forståelsen.

F.eks. netop Vejrhøj, der trods alt ligger 121 meter over havet – det er efter danske forhold rimeligt højt – og lige ved siden af Skamlebæk-Disbjerg, der er noget af det mest klassiske istidsgeologi, man kan opdrive.

Det er nemlig en smeltevandskløft, der ledte vandet fra gletsjeren og ud i den nuværende Sejerø Bugt,« fortæller han.

Det er til at forstå geologens både faglige og lokalpatriotiske begejstring ved bestigningen af Vejrhøj vest for Fårevejle Kirkeby, i mangel af højere tinder.

Udsigten fra Danmarks tredje højeste punkt

Vi har prøvet det i al slags vejr, men det er mest spektakulært i sommerhalvåret, når man efter en lille kilometers vandring gennem den svale skov kommer ud til bølgende kornmarker på alle sider af bakken, og tager de sidste skridt op til toppen af Vejrhøj, hvor man også finder en anseelig gravhøj.

Det er det tredje højeste punkt på Sjælland, og det siges, at man i klart vejr kan tælle 27 kirker, inklusive Roskilde Domkirke. Uanset vejrliget vil man altid have en 360 grader udsigt ud over det nu berømte landskab, som blev skabt for 15.000 år siden, efter isen havde presset og skubbet jorden foran sig i 10.000 år før det.

Det er svært at forestille dette typiske stykke sommer-Danmark være dækket af tundra, kulde og is, så for at forklare den unikke forvandling af det forholdsvist flade terræn til det nuværende kuperede, har Jakob Walløe Hansen udviklet app’en »Landskabet som isen skabte«.

Med den kan man heroppe på Vejrhøj foretage en tidsrejse på sin smartphone eller tablet og i 3-D grafik se 100 meter høje gletsjere, mammutter og krager, som var det en Disney-film.

Stedet her har lagt navn til Vejrhøj-buerne, som er en del af de tre bærende bakkedrag, man kalder »Odsherreds skelet«, og som alle byder på flotte udsigter, f.eks. fra Esterhøj ved Høve 89 meter over vandet.

Her er der panorama ud over Sejerø Bugt fra Genforeningsstenen, der oprindeligt lå på stranden neden for Høve skov, men blev anbragt heroppe til minde om dengang dele af Sønderjylland blev stemt tilbage til Danmark.

I samme område ligger også Ole Olsens gravhøj.

De mange gravhøje

Foto: Elsebeth Mouritzen
Vis mere

Grundlæggeren af Nordisk Film fik i 1935 Nationalmuseets tilladelse til at udgrave en bronzealderhøj for at bruge den som gravsted for sin og hustruens urner, som skulle være tilgængelig for besøgende.

I det hele taget vrimler det med gravhøje og andre store sten som synlige levn fra den fjerne istid.

Der er Dutterhøjene, en gruppe på fem, nord for Grevinge, Maglehøj, den største af dem alle, som også byder på en udsigt fra en højde på 86 meter over havets overflade, og lige ved siden af Langdyssen, der også kaldes for Hamlets Grav.

Og på østsiden, ude i Isefjorden, ligger Lommestenen pittoresk 50 meter ud for Stokkebjerg Skov som et stille monument, selv om et gammelt sagn siger, at en rasende trold med et brag kylede Odsherred største sten hertil fra Hornsherred.

Med al respekt for fortidsminderne er det også vigtigt at fortælle historien om nutiden og fremtiden, mener idé-kvinden bag Geopark Odsherred, skov- og landskabsingeniør Nina Lemkow, der nu er manager for parken.

»Det er den samlede fortælling om Odsherred om landskabets udvikling, kulturhistorien, kunsten og ikke mindst oplevelserne omkring de lokale råvarer, som med tiden kan blive helt unik,« siger Nina Lemkow.

Naturen i samspil med det moderne liv

Foto: Elsebeth Mouritzen
Vis mere

Sidste sommer tyvstartede de med en Geopark Festival dels for at skabe forståelse og entusiasme blandt befolkningen, dels for at koncentrere kommunens mangeartede tilbud til turisterne i højsæsonen.

I år i starten af august gentages succesen under sloganet »Geopark Odsherred – mere kant end udkant«, hvor der igen bliver lavet et oplevelsesprogram, der kommer hele paletten rundt.

»For to år siden mødte vi skepsis, for et år siden undren. I dag er der en nysgerrighed blandt de lokale og nu bliver vi kimet ned af foreninger, som gerne vil være med til at fortælle historien om vores område,« siger turistchef Hans-Jørgen Olsen.

»Når man udbreder kendskabet til en geopark, er det er også vigtigt at holde fast i,at geologi ikke kun er grus og sten, og at den ingenting er værd uden mennesker.

Der er jo ikke noget nyt i landskabet, det har ligget her i de 15.000 år, men vi kan takke landskabet for, at det har givet os nogle unikke rammer at arbejde indenfor og producere nogle af de ting, som vi mennesker i moderne tid også sætter pris på, bl.a. kunsten og udvikling af lokale fødevarer,« siger han.

Odsherred er også forgyldt med en anden vigtig naturskabt attraktion, som har stor betydning for turister.

De 160 km afvekslende kystlinje, som nogen har døbt Danmarks Riviera, har noget til de fleste strandgængere, uanset om man er til det lidt mere barske Kattegat fra Odden til Skansehage, den stille Isefjord ved Rørvig og Nykøbing, eller den trygge, lavvandede Sejerø Bugt, hvor den offentlige Gudmindrup Strand blev kåret som landets bedste i 2006.

Og så er der faktisk den meget folkelige forlystelse Sommerland Sjælland, men familieparken er placeret i en tidligere grusgrav ved Nr. Asmindrup, og trukket så meget tilbage fra vejen bag vegetation, at den ikke larmer eller skæmmer idyllen i istidslandskabet.

5 oplevelser i Odsherred:

1. Natur

Korevlerne ved Ellinge Lyng er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde, som delvis finansieres af EU’s LIFE-projekt til bevaring af dyr og vilde planter. En del af plejeplanen er en større flok græssende Galloway-kvæg, som kan ses på vandreture i området.

2. Vin

Der findes flere vingårde, men Ørnberg Vin på Sjællands Odde blev sidste år kåret som »Danmarks Vinbonde« efter kun seks års produktion. Den familieejede gård gør det primært i tørre hvide og mousserende vine fra vinstokke på en skråning mod Sejerø Bugt og har direkte salg lørdage i juni, juli og august.

3. Mad

Køkkenet på Dragsholm Slot er det gastronomiske fyrtårn med urter fra strand og have samt råvarer fra lokale producenter, men overalt i Odsherred, fra dørsalg og gårdbutikker til det store FIO-marked (Fødevarer i Odsherred) på Kongeengen i Nykøbing 25.-26.juli kan man smage lokale specialiteter.

4. Kunst

I 1930erne dannedess Danmarks fjerde kunstnerkoloni, Odsherred-malerne, og lyset og landskabet tiltrækker stadig aktive malere og keramikere. I pinsen 23.-25. maj er der Kunstdage med åbne gallerier, og 24.-26. juli er der kurateretglas og keramik på Ovnhus-markedet i Nykøbing.

5. Kultur

I 1902 stødte en bondemand under pløjning af sin mark ved Trundholm Mose på »Solvognen«. Klenodiet fra bronzealderen står nu på Nationalmuseet, men man kan se en kopi på Kulturhistorisk Museum i Nykøbing, og en mindesten ved selve fund-stedet.