Danskere vil ikke undvære kaffe på ferien. Derfor pakker vi den - og andre madvarer - med i kufferten.

En del af charmen ved at rejse ud er, at man for en stund siger farvel til det, man kender og byder ny, fremmed mad velkommen.

De fleste udskifter da også gerne skagenslappere med franske croissants, boller i karry med thailandske karryretter, langelænderen med en tysk curry-wurst, kaffe og kringle med te og engelske scones, den 3-stjernede med Italiens lufttørrede salami og maraboupladen med belgisk chokolade. I hvert fald i 14-dages tid.

Der er imidlertid madvarer, vi ikke kan eller vil undvære i tiden, vi er væk fra Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, der er lavet blandt Spies' Rejsepanels 23.000 medlemmer.

Den viser, at kaffe topper på listen over ting, vi danskere selv medbringer på ferien. Næstefter kaffe r rugbrød en af de madvarer, vi ikke vil undvære, og på listens tredjeplads finder man saltlakrids, som vi også vil have adgang til på ferien.

Kendetegnende for alt på listen er, at det er fødevarer, ferielandene sydpå ikke har eller bare ikke gør sig særligt umage med. Godt, nybagt rugbrød er f.eks. svært at finde i Sydeuropa.

Samme undersøgelse er gennemført i Norge og Sverige, og her er det igen kaffen, de adspurgte nødigst vil undvære. Til gengæld adskiller resten af Norges og Sveriges liste sig fra den danske. Svenskerne medbringer Kalles Kaviar på tube, mens nordmændene har brunost på pakkelisten.

Top 5 - det tager danskerne med på ferie:

1) Kaffe
2) Rugbrød
3) Saltlakrids
4) Ost
5) Leverpostej

Top 5 - det tager svenskerne med på ferie:

1) Kaffe
2) Kalles Kaviar på tube
3) Knækbrød
4) Saltlakrids
5) Bland-selv-slik

Top 5 - det tager nordmændene med på ferie:

1) Kaffe
2) Knækbrød
3) Brunost/myseost
4) Makrel i tomat
5) Leverpostej