Christianshavn er et af de mest eftertragtede steder at bo i København. For turister rummer det gamle arbejderkvarter også masser af stemning og oplevelser.

Smukke historiske bygninger, gourmetrestauranter, cafeer,  værtshuse, sjove butikker, folkeliv, kanaler og kirker. Alt sammen bidrager til Christianshavns særlige atmosfære.

Se også to andre danske alternativer:

Men der er også noget i luften i dette ærkekøbenhavnske, men samtidig turistvenlige kvarter. Gaderne og husene langs med Christianshavns Kanal minder om en miniudgave af Amsterdam eller for den sags skyld andre nederlandske, belgiske og franske byer. Her er en global og alligevel dansk nede-på-jorden stemning.

Robåde, øl og shopping
Man kan sætte sig på kanten af en kanal med en øl i hånden – eller på en cafe. Slentre forbi med barnevogn eller på cykel, blive en time på vej hjem fra jobbet. Eller hænge ud hele dagen og aftenen. Leje en robåd eller komme forbi på en turistbåd med guide. Shoppe fine ting og sager – eller bare gå i supermarked eller en af specialforretningerne. Man kan dovne og drikke.

Spise sushi, sild eller steak fra Sydamerika. Være ung, gammel eller midtimellem. Alle er velkomne, og de fleste føler sig hjemme.

Da ikke mindst i solskin – eller med sne på. Så ser man rigtigt, hvilken pynteværdi sådan nogle kanaler har.

Fint, fattigt, trendy
Man får lyst til at bo lige her sammen med de 10.000 andre. Ikke alle bor lige ved vandet, faktisk nok de færreste. Men man bor på Christianshavn, hvis man bor i området fra Knippelsbro og Strandgade og frem til voldanlæggene få hundrede meter inde på Amager. Så er man christianshavner, ikke amagerkaner. Voldene og Holmen, der ligger henne forbi Christiania for enden af Prinsessegade, spiller rollerne som de lokale grønne områder, og alle tre steder er forresten en historie værd i sig selv. Derfor får de ikke rigtig en rolle her, hvor vi bliver omkring kanalerne, torvet med metrostationen og smågaderne i nabolaget.
 
Christianshavn downtown kunne man vel godt kalde det i denne anledning.

Christian den 4. er kongen bag anlægningen af denne bydel med den brogede historie. Hollandske arkitekter blev hidkaldt fra omkring 1617, og i en vis udstrækning var bydelen tiltænkt netop de hollandske immigranter, senere blev den garnisons- og bådsmandsby. Mange af de fine og stadigt stående huse blev bygget af dem, der havde råd – grunden fik de gratis af kongen.

Christianshavn blev det fjerde brokvarter i hovedstaden, et fattigt arbejderkvarter op gennem 1800-tallet – og i 1920erne: Saneringsmodent. Men heldigvis saneret snarere end jævnet med jorden. Lige så forstandigt sørgede bevaringsplaner i 1970erne for, at vi i dag stadig har de smukke bygninger.  

Nyd livet
Kvarteret er i de seneste 10-20 år blevet særdeles trendy at bo i, hvad enten det så er i de gamle lejligheder eller i nogle af de mange nye, som bl.a. ligger i det gamle Burmeister & Wain-område og ud til Københavns Havn på højresiden af Knippelsbro (set fra Københavns-siden) eller de gode lejelejligheder, f.eks. i komplekset kaldet »Den gule misundelse«. Eller hvor som helst man kan klemme sig ind i små, skæve lejligheder eller andre gode, sociale byggerier.

Én stor seværdighed
Som turistmål er Christianshavn oplagt. Her er dansk hygge med internationalt islæt. Et sted, der står i livsnydelsens tegn. En rolig del af storbyen, når først man bevæger sig væk fra hovedfærdselsåren, den meget trafikerede Torvegade, og Christianshavns Torv. Ikke byens bedste torv, men med et særdeles travlt hverdagsliv med supermarkeder og andre forretninger - og i de seneste år også metrostation. Og ikke at forglemme den populære »bagerforretning« Lagkagehuset.

Går man hen ad gaderne med de sjove navne – Overgaden neden Vandet langs den ene (nedre) side af Christianshavns Kanal og Overgaden oven vandet langs den anden side – både til venstre og højre side af Torvegade, løber man ind i - nå ja, det hele.

Idylliske gårde bag forhusene og derinde lige så fine baghuse. Gallerier og forretninger. Spisehuse og gamle, veltjente værtshuse som Stærkodder, Fingerbøllet og Eiffel Bar. Orlogsmuseet, der fortæller alt om dansk flådehistorie i mange, spændende udstillinger.

Den spektakulære Vor Frelsers Kirke fra 1696 med guldspir og snoet trappe, som man kan klatre op i toppen af. Og Christians Kirke fra 1750erne, der ligger så stateligt derhenne i enden af Strandgade. Med et meget smukt og særpræget kirkerum med loger, som præst Flemming Pless har sørget for, at vi kender som centrum for koncerter med f.eks. Rasmus Lyberth fra Grønland.

I de senere år har den verdenskendte arkitekt Henning Larsen sat sit præg med bl.a. Operahuset ude på Holmen og Nordeas hovedkvarters fire glasbygninger tæt ved Knippelsbro.Christianshavn er sin egen lille by i storbyen. En by, de allerfleste holder af. Med to Michelin-restauranter inden for få hundrede meter og mange andre gode.

Det eneste, der ikke lige er her, er vist en biograf. Og dog. For Christiania har faktisk Byens Lys, en filmklub-baseret bio med forestillinger to gange om ugen i sæsonen. 

Se også to andre danske alternativer: