Danmarks nye borgcenter i Vordingborg leverer en suveræn interaktiv museumsoplevelse, hvor alt fra iPads til træsværd og ridderhjelme bringes i spil.

Den store dreng tager sigte. Lansen er rettet direkte mod skjoldet. Og så sætter han af. Han når op i fuld fart på de fem meter, der er hen til den middelalderlige træningsmaskine.

Lansen rammer midt på skjoldet, så maskinen drejer rundt, og han når lige at dukke sig for sandsækken, der sidder som modvægt.

Vi er på Danmarks Borgcenter i Vordingborg – det, der tidligere hed Vordingborg Slotsruin.

Efter en gennemgribende renovering er anlægget omkring det berømte Gåsetårn klar til at levere en museumsoplevelse til iPad-generationen. I bogstaveligste forstand, for ved billetdisken får man en iPad udleveret, som agerer digital museumsguide rundt på museet.

Både den nyåbnede indendørs del, der har fokus på middelalderen, og ude i terrænet, hvor den leverer en virtuel oplevelse af Vordingborg Slot, som det så ud i sin storhedstid. Især det sidste virker overbevisende.

Genskabelse af den ægte oplevelse

Via GPS’en i iPaden guider den en hen til en række fikspunkter i terrænet. Her kan man stå overfor noget, der bedst kan beskrives som en bunke mursten i knæhøjde.

Men guiden på iPaden viser i ren Discovery Channel stil i animationer, hvordan den bunke sten i sin storhedstid gjorde det ud for fundamentet til en storslået borgport.

Animationerne bringer borgen til live på en simpel, men fascinerende måde. Den kombinerer det bedste fra den digitale verden med den ægte oplevelse – på de selvsamme kvadratmeter i Vordingborg, som de danske konger for 7-800 år siden betrådte med deres hirdmænd og ledingsflådekaptajner.

Rundt omkring i terrænet står en række aktivitetspavilloner, hvor man kan prøve kræfter med middelalderens håndværk og våben.

Sværdkamp med træsværd og træskjolde

Den store dreng får en ridderhjelm på. Den er tung, siger han, og det samme gælder det sværd, han prøver at løfte.

Selv om præcisionen med den lille trælanse var i top, går der nogle år, før musklerne magter en fuld ridderudrustning og deltagelse i en rigtig turnering.

I samme pavillon kan man prøve at præge mønter og lave middelaldersmykker. Alt sammen et hit hos både den 6-årige og den 3-årige.

Hvorefter de stillesiddende sysler afløses af en regulær sværdkamp udenfor i det, der i middelalderen var borggården. Med træsværd og træskjolde. Udfald afløser udfald, og de stakkels træskjolde får et kvarters solid gennemtævning, før Gåsetårnet fanger opmærksomheden.

Danmarks første fortidsminde

Det gamle tårn fra 1360erne er borgens varemærke, og den eneste del, der har overlevet intakt fra Middelalderen til i dag.

Billetten til borgcenteret giver også adgang til tårnet, der på hver etage har en fast udstilling, der fortæller borgens historie. Fra Valdemar den Stores grundlæggelse af en borg i Vordingborg i 1160’erne til tårnets rolle som fængsel helt frem til det 18. århundrede.

I 1808 blev tårnet fredet som Danmarks første fortidsminde.

Turen til toppen foregår via en snæver trætrappe, der kan virke udfordrende for den højdeforskrækkede.

Men udsigten fra toppen er hele turen værd, og man kan uden problemer forestille sig, hvordan vagter i Middelalderen stod heroppe og holdt øje med fremmede krigs- eller handels-skibe fra ærkefjenden mod syd, Hansastæderne.

Perspektiver i brug af teknologi

Det danske kulturlandskab er i virkeligheden oversået med fortidsminder fra både Vikingetiden og Middelalderen, men ruiner kan være svært tilgængelige for den almindelige historienysgerrige, da de som oftest blot er en dynge sten flankeret af en lille planche med 10 linjer på dansk, tysk og engelsk.

Men med apps til telefonen og iPad-guides som den, man har lavet i Vordingborg, bliver de større perspektiver pludselig langt mere tilgængelige.

Og den besøgende kan grave så dybt i historien, som tålmodigheden og batterilevetiden på enten telefonen eller iPaden tillader det. Og derefter er der de gode gamle træsværd og perleværksteder.

Via en GPS-funktion i iPaden bliver man ledt rundt på området og bliver – børnevenligt – informeret om borgcentrets historie.
Via en GPS-funktion i iPaden bliver man ledt rundt på området og bliver – børnevenligt – informeret om borgcentrets historie. Foto: Henrik Dreboldt
Vis mere