Går det galt på kør-selv-ferien, kan børnenes iPad på bagsædet på et splitsekund forvandles fra underholdning til et livsfarligt projektil.

Enhver, der har prøvet at køre langt med børn på bagsædet, ved, at det, der skulle være en hyggelig kør-selv-familieferie, kan forvandles til noget af et mareridt, når de yngste mister tålmodigheden. Klassikere som »Er vi der snaaaart!« og »Sig noget, mor! Han DRILLER!« har lært os at sætte pris på iPad’en og andre elektroniske gadets, der kan pacificere børnene – i hvert fald så længe »Far til fire til søs« varer.

Men nu advarer Børneulykkesfonden, der blev stiftet i 2008 af Codan Forsikring og H.C. Andersen Børnehospital ved Odense Universitetshospital, om, at tablets og andre løse genstande bagerst i bilen – såsom mobiltelefoner, vandflasker eller tunge bøger – kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis man er nødt til at bremse kraftigt op eller ligefrem kører ind i andre biler.

Termokande på 180 kg

Hvis uheldet skulle være ude, flyver tingene gennem bilen med høj hastighed, og så er der kraft nok i selv en så umiddelbart let ting som en iPad til, at det kan få fatale følger for dem, der sidder forrest i bilen.

Børneulykkesfonden referer til en nyligt afsluttet doktorafhandling fra Norge, der omhandler en række undersøgelser, der viste, at mange passagerer, som ellers ville være sluppet uskadt fra en ulykke, pådrog sig alvorlige skader på hoved og overkrop som følge af løse genstande. I nogle tilfælde med døden til følge.

En termokande på 1,5 kg rammer således med en kraft svarende til 180 kg, hvis bilen kolliderer med 100 km/t, og en iPad rammer med samme kraft som en 50 tommer fladskærm allerede ved 50 km/t.

»Vi ved, at især iPads er meget populære på bagsædet blandt børnefamilierne. Her anbefaler vi, at forældre fastgør iPad'en med en holder på forsædets nakkestøtte. Disse holdere findes i mange forskellige modeller, hvoraf nogle gør det muligt for barnet både at se film og spille spil. Det vigtige er her, at både iPad og holder er ordentlig fastgjort i tilfælde af en opbremsning eller kollision,« siger Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Ny kampagnevideo

På baggrund af de norske undersøgelser har Børneulykkesfonden sammen med SOS Dansk Autohjælp søsat en kampagne, som skal hjælpe én til at pakke bilen mere sikkert inden ferieturen. Der sker blandt andet gennem en info-film og forskelligt materiale, man kan downloade via Børneulykkefondens hjemmeside.

Se filmen her.

9 gode pakkeråd

1. Tunge ting placeres lavt og bagerst i bagagerummet mod sæderyggen.
2. Brug kun tagboksen til lette ting og overhold altid vægtangivelsen.
3. Hold bagagen i en højde, så hattehylden kan holde bagagen nede ved en evt. kollision. Har du et stort åbent bagagerum, f.eks. en stationcar, er det en god idé at købe et gitter til at sætte bag ved bagsædet.
4. Begræns mængden af bagage. Har du brug for mere plads end bagagerummet, så placer bagagen på gulvet bag forsæderne.
5. Læg ikke bagage i hattehylden, heller ikke småting som f. eks. en drikkedunk, men brug lommer bag på forsæderne til opbevaring.
6. Fastgør DVD-afspiller på nakkestøtten.
7. Kør ikke mere end otte timer i et stræk, da risikoen for uheld fordobles herefter.
8. Husk at sikkerhedsvesten er obligatorisk i mange lande og skal bæres, hvis du får motorstop på motorvejen.
9. Hold ekstra afstand og kør langsommere, hvis du kører med en fuldt pakket bil.

Kilde: pakbilensikkert.dk