Med sine smukke omgivelser, kuperede terræn og få biler er Samsø et perfekt sted at finde cyklerne frem.

»Så mangler vi blot et par låse,« siger jeg venligt til damen i cykeludlejningen, da de øvrige formaliteter er på plads.

»Det behøver I ikke. Den slags bruger vi ikke her på Samsø,« lyder det overraskende svar. For en forstadskøbenhavner, der har fået stjålet indtil flere cykler gennem tiden, virker det næsten for godt til at være sandt, men afsted går det med de låsefri cykler.

På den midterste og smalleste del af øen blæser det ofte, ligesom der næsten ingen læ er. Vi kører mod syd i stiv modvind, så der skal trampes godt i pedalerne fra starten.

Lidt længere fremme breder landskabet sig ud, og med vinden i håret søger vi mod øst ad de mindre veje, der blandt andet går gennem landsbyerne Toftebjerg og Alstrup.

Der er her, Samsøs billedskønne landskaber for alvor begynder at folde sig ud. I den centrale del af sydøen er omgivelserne mange steder som taget ud af en Visit Denmark-reklame med bølgende marker og små landsbyer med velholdte bindingsværkshuse. For at fuldende idyllen har næsten alle landsbyer tilmed deres eget lille gadekær.

Østerby har nogle af de smukkeste bindingsværkshuse, og her finder man i sensommeren flere forhaver, hvor farverige sommerfugle sværmer omkring blomsterne.

Legendariske Samsø-kartofler
Vi fortsætter i sydøstlig retning og passerer undervejs flere vidnesbyrd om, at landbrug er øens primære erhverv. I en stribe landevejsboder kan man købe frisk frugt og grøntsager – blandt andet de legendariske Samsø-kartofler, der kan fås allerede fra maj måned. Derfor er det også ganske praktisk, at hovedparten af udlejningscyklerne er udstyret med bagagebærer.

Markerne er ikke forbeholdt afgrøder, og vi kører tillige forbi en del landbrugsdyr. Helt uimodståelige er en flok frilandsgrise, der kåde boltrer sig på en græsmark. Jeg stopper for at tage et par billeder af dem, og nysgerrige løber de hen mod mig. Jeg bliver helt varm om hjertet ved dette livsbekræftende syn – ikke mindst når man tænker på, hvilket kummerligt liv hovedparten af danske grise lever.

Vi er efterhånden nået over på østkysten og har nu udsigt til Samsø Bælt. En af de gode ting ved at cykle på øen er, at man på den samme tur kan nå at se både kyst, land og vand.

Modvinden langs kysten trækker tænder ud, og vi tager derfor et velfortjent hvil, da vi når frem til Ballen Havn. Udsigten til lystbådene er smuk, og vores medbragte frugt og chokolade giver fornyet energi.
 
Hele øens elforbrug
Fra Ballen fortsætter vi sydpå, inden vi skifter kurs og drager vestover. Uden for landsbyen Ørby passerer vi en række af de 11 vindmøller, der som den eneste ting skæmmer øens ellers så smukke landskab.

Sammen med en række havvindmøller producerer de strøm nok til at dække hele øens elforbrug, og i det hele taget er Samsø et foregangssted, når det handler om vedvarende energi. Man ser således også en del solpaneler, blandt andet fordi Samsø er et af de steder i Danmark, hvor solen skinner mest.

Men uanset hvor gode landvindmøllerne er for miljøet, så pynter de i den grad ikke. Når man kører fordi, kan man derfor godt spørge sig selv om, hvorfor man dog ikke valgte at placere dem alle til havs.

Lidt senere på turen får vi dog vished for, at møller ikke nødvendigvis behøver være grimme. Vi passerer nemlig Kolby Mølle, der blev opført helt tilbage i 1899, og den er helt anderledes smuk og idyllisk.

Området omkring Kolby er ganske kuperet, og op ad bakke kan vi godt mærke, at vi er ved at være slidte. Derfor er det også herligt, at vi i modsætning til tidligere på dagen nu har vinden i ryggen.

Den sidste del af ruten foregår ad en cykelsti, der er adskilt fra vejen. Flere af de større veje på øen er udstyret med cykelsti - det er de mindre ikke, men det gør knap så meget, for sammenlignet med mange andre steder i landet kører der ganske få biler.

Et herligt sted at cykle
I det hele taget er Samsø et herligt sted at cykle – uanset om man er til en decideret cykelferie eller blot til at leje cykler for en enkelt dag. Øen er ikke større, end at man kan se meget af den på en dag, men omvendt er terrænet stort nok til flere dages cykling, hvis man ikke slår turboen til.

Samtidig kan man passende kombinere cykelturens store naturoplevelser med besøg i en række af øens øvrige seværdigheder. Samsø har en række museer, borge, strande og gårdbutikker, som det bestemt er værd at stoppe ved.

Visse steder er øen ganske bakket, mens den andre steder er helt flad. Bakkerne er dog ikke stejlere, end at de fleste kan besejre dem i lavt gear.

Og er man blandt de cyklister, der hader at spilde tiden ved at holde for rødt, er der gode nyheder på Samsø. Øen har nemlig ikke et eneste lyskryds.