Først ville de ikke sige noget, og da de så meldte noget ud, så var det utroværdigt.

Det britiske kongehus er i vælten efter skandalen om det manipulerede billede af prinsesse Kate. Og med god grund, mener kommunikationsekspert Anna Thygesen.

»Problemet er, at man ikke ved, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Det er en kæmpe krise for det engelske kongehus. For man skal jo have tillid til kongehuset. Det er jo det, der er deres eksistensgrundlag,« siger hun.

Hun forstår slet ikke, hvordan sagen kan være endt så langt ude, at det britiske kongehus er endt med at udsende et billede af prinsesse Kate, der er tydeligt redigeret, og som ingen kender falskhedsgraden af.

Her er nogle af de redigerede steder på billedet af Kate.
Her er nogle af de redigerede steder på billedet af Kate. Foto: Det britiske kongehus
Vis mere

»Det er en virkelig dårlig risikovurdering. Det virker dumt, for man kan jo regne ud, at der vil komme endnu flere spørgsmål,« siger Anna Thygesen.

Det meget omdiskuterede billede, der forestiller en smilende prinsesse Kate med sine tre børn, blev sendt ud søndag, hvor det var mors dag i England. Forinden var prinsessen ikke officielt blevet set siden juletid.

Men billedet, der havde til formål at virke som et bevis på, at Kate havde det godt efter sin maveoperation i midten af januar, fik hurtigt modsatte effekt.

Flere førende billedbureauer trak mandag billedet tilbage, da man kunne se tegn på, at det var blevet redigeret. En påstand, som det britiske kongehus senere bekræftede, da prinsesse Kate udsendte en meddelelse om, at det var hende, der havde redigeret billedet.

B.T talte tirsdag med Søren Pagter, der er leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX, som vurderede at redigeringen ikke blot var i den lette ende.

»Det er som om, at Kates smilende ansigt er blevet sat ind eller kopieret fra noget andet. Det er jeg 90 procent sikker på,« sagde han.

For Anna Thygesen virker det dybt mærkværdigt, at det britiske kongehus vælger at ty til den form for kommunikation.

»Der er ingen, der ved, hvorfor man har redigeret i det her billede – udover, at prinsesse Kate har sagt, at hun har gjort det, og at hun er amatør. Men det er en dårlig undskyldning, at hun er amatør,« siger Thygesen, der mener, at man nærmest ikke kan andet end at tro, at kongehuset skjuler noget.

Prins William skulle angiveligt have taget det billede, som har skabt røre.
Prins William skulle angiveligt have taget det billede, som har skabt røre. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg synes, at det engelske kongehus formår at gøre sagen utroværdig og langtrukken. De får det til at fremstå så mystisk, at det foranlediger folk til at tror, at der måske er et eller andet virkelig galt med prinsesse Kate«, siger hun.

Hun mener, at hele sagen skader kongehusets troværdighed, og at det britiske kongehus har en kæmpestor udfordring lige nu, hvis det skal bevare sit stærke image. 

»Deres udfordring er, at de nok må lade den ligge nu. De kan ikke komme med en forklaring nu. Det giver dem noget 'badwill' og nogle ridser i lakken. Og hvis det hele står snorlige derefter, så går det nok. Men hvis der kommer mere af det her utroværdige kommunikation, så tærer det på deres brandværdi,« lyder det fra Anna Thygesen og fortsætter.

»Som rådgiver ville jeg sige: 'Stop nu'. Det er en tradition for, at man ikke kan blive ved med at fortsætte den dialog, for den bliver man ved med at tabe,« siger hun.

Hør mere om prinsesse Kates i B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen':