I januar fik Danmark ikke bare en ny konge, men også et kongehus, der i højere grad ynder at undgå pressens spørgsmål. 

Blandt andet kan det tælles på én hånd, hvor mange gange kong Frederik har udtalt sig til pressen, siden han blev konge den 14. januar - og nu flytter kongeparret også flere officielle middage hjem i privaten.

De nye ændringer er i høj grad et udtryk for en konge, der vil skabe et nyt forhold mellem pressen og Kongehuset. Det mener kommunikationsekspert William Atak, der er ekspert i omdømme og shitstorme.

»Jeg tror, at Kongehuset har ventet på den rigtige timing til at tage afstand til pressen. For Frederik er ikke den bedste kommunikatør – han er god til så meget andet – men han er ikke den bedste til at håndtere mediernes kritiske spørgsmål,« siger William Atak til B.T.

Det er specielt tidligere shitstorme, som Kongens tur til Madrid og kritikken af Herlufsholm, hvor kronprins Christian har gået, der har sat kongeparret under skarpt opsyn, mener eksperten. 

Ved at tage afstand til medierne, håber man på, at man kan komme lignende situationer i forkøbet,  lyder det fra William Atak.

»Valget handler nok også om, at man som kongepar og Kongehus er sure over, at medierne skader deres ry. Strategisk ønsker man med al sandsynlighed ikke at stå i lignende situationer igen,« siger han.

Historiker og kongehusekspert, Sebastian Olden-Jørgensen, har et lidt andet syn på sagen. Han mener, at grunden til 'justeringen' siden tronskiftet er indlysende. 

»Dronning Margrete er veltalende og kunne improvisere, men Kongen har en lang karriere for at tale sort, og derfor risikerer han at komme i problemer. Af den grund er det en naturlig justering, da de er to meget forskellige personer,« siger Sebastian Olden-Jørgensen. 

Begge eksperter peger på, at kong Frederik ikke er lige så stor en taler som dronning Margrete.
Begge eksperter peger på, at kong Frederik ikke er lige så stor en taler som dronning Margrete. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Derfor er det også klogt, at Kongehuset benytter sig af deres egne profiler på de sociale medier fremfor pressen. For her kan de i højere grad styre slagets gang, mener Sebastian Olden-Jørgensen: 

»Når Kongehuset bruger de sociale medier, har de mulighed for at beholde serveretten. Hvis man er som den nuværende konge, er det klogt at have lidt mere kontrol, og det har de fået ved at være så meget til stede på de sociale medier.« 

William Atak påpeger også, at 'skiftet' havde virket større, hvis det var sket under dronning Margrete, der var kendt for at holde pressemøder for journalister i sin regentperiode.

Hun spiller også en stor rolle for den popularitet, som kongeparret har overtaget. For da Kongehuset og kong Frederik er ekstremt vellidte blandt befolkningen, kan de også nemmere slippe igennem kritik, mener William Atak: 

»Når de har så stor opbakning i befolkningen, er det nemt for dem at sende et signal om, at medierne har været for kritiske overfor dem.«

B.T. har spurgt Kongehusets presseafdeling, om de har en kommentar til ændringerne, men de ønsker ikke at kommentere på sagen.

Kong Frederik har selv udtalt i sin bog 'Kongeord', at han vil gøre tingene anderledes end sin mor, både hvad angår Kongehusets organisation, men også hvordan de som familie veksler mellem arbejde og fritid. 

B.T.s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen' diskuterer de mange ændringer i det danske kongehus i det seneste afsnit. Lyt til det her: