Da regentparret tilbage i 1974 købte den gamle og nedslidte Chateau de Caix, var det især efter ønske fra Prinsgemalen. Han stammer nemlig fra det sydvestlige område af Frankrig, hvor både hans forældre men også flere andre fra Henriks familie stadig bor i området.

Men det slot, der egentlig var tænkt som en sommerresidens i det franske for Margrethe og Henrik og deres to drenge, er langsomt men sikkert blevet forvandlet fra en ruin med næsten ubrugelige vinstokke til en gedigen vinsucces.

I de første år blev Henriks vin hånet og sammenlignet med rævepis og blæk. Men med årene har Henrik fået mere og mere styr på sine vines smag. Med det resultat at danskerne jævnligt har en kongelige vin på bordet.

For herhjemme har man i årevis nemlig kunnet købe vinene fra Chateau de Caix i danske supermarkeder som Netto. Men også udlandet - især Kina har fået smag for de royale vine.

Det fortæller modemanden Erik Brandt. Han har været ven med Prinsgemalen i en årrække og har som udgangspunkt ingen kommentarer til Prinsgemalens overraskende beslutning om at bortforpagte produktionen af vinen på Caix.

»Men jeg ved, at vinen er en kæmpesucces i Kina. Det har jeg tit talt med ham om. Og at vinen med årene er blevet bedre og bedre. Faktisk kan de slet ikke levere alt det de skal til Kina,« fortæller Erik Brandt til BT.

»Han er er meget, meget stolt af vinproduktionen, som han jo selv har opbygget. Det er også meget dygtigt gjort,« siger Erik Brandt.

Sidste år beviste en kinesisk rigmand, at der er noget om snakken om de eftertragtede vine fra Prinsgemalens marker.

Prins Henrik forærede nemlig en flaske af sine gode rødvin til en auktion i Kina, hvor overskuddet skulle gå til velgørenhed. Her bød en rig kineser, der samtidig var meget glad for gode rødvine, konstant over, uanset hvor høje buddene var. For kineseren ville bare have den kongelige vin, uanset prisen.

Den endte på 110.000 Euro, hvilket svarer til 830.000 danske kroner.