Prins Joachim slipper af med stor gældsbyrde ved at lade sine velhavende venner skyde 100 mio. kr. i en fond, der netop har overtaget Schackenborg Slot

Takket være en omgangskreds med dybe lommer er et tungt åg nu taget af prins Joachims skuldre. I går overdrog han Schackenborg til en nystiftet privat fond med penge fra familierne bag Danfoss, Lego og Ecco. Dermed skiller prinsen sig af med et slot, som han sammenlagt har belånt med næsten 42 mio. kr. siden 2007.

Officielt lyder begrundelsen, at livet som landmand i Møgeltønder er svært at forene med de royale pligter, og at parret af familiehensyn ønsker at flytte til København. Men ifølge en ekspert i kongehusets økonomi er spørgsmålet, om han overhovedet har haft et valg.

- Schackenborg er voldsomt forgældet. Inden for de seneste syv år har prins Joachim lånt, hvad der svarer til en halv mio. kr. om måneden for at dække sine udgifter. Jeg ser derfor kun to muligheder. Enten har realkreditinstituttet sagt, at nu går den ikke længere. Eller også har han omsider indset, at han ikke er i stand til at drive den forretning. At gælden bare vokser og vokser, siger journalist og forfatter Jens Høvsgaard, der bl.a. har skrevet bogen ’Det koster et kongerige’.

Så sent som i juni 2013 optog prins Joachim et nyt lån i slottet på næsten 20 mio. kr. hos Realkredit Danmark. Men nu har prins Joachim allieret sig med de stenrige familier bag nogle af landets største virksomheder. Sammenlagt har Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond skudt 100 mio. kr. ind i den nye Schackenborg-fond, der skal stå for vedligeholdelse af slottet og drive de tilhørende landbrugsarealer.

- De rige venner har endnu en gang reddet hans røv. Det er de samme familier, der har været med til at sponsorere ham i hele hans voksne liv. De gør det af personlig forfængelighed. For nogle giver det et enormt kick at blive fotograferet med de kongelige og inviteret med til bal på slottet. Det er de villige til at betale en frygteligt masse penge for, siger Jens Høvsgaard.

Selvom ejerskabet officielt er overdraget til den nye fond, er prins Joachim dog ikke helt ude af billedet. Han har nemlig skudt 13 mio. kr. i fonden - et beløb svarende til den folkegave, han og grevinde Alexandra fik i forbindelse med deres bryllup i 1995. Desuden overtager fonden ikke hele Schackenborg - men kun selve slottet, en række driftsbygninger og omkring 375 hektar jord.

- Prins Joachim beholder stadig to stykker jord på 600 hektar med tilhørende bygninger med henblik på senere at afhænde det, siger hofmarskal Ove Ullerup til BT.

Adspurgt, om fonden overtager den tinglyste gæld på knap 42 mio. kr., svarer han:

- Det er en gæld, der er prins Joachims, og som dermed ikke påhviler fonden. Så den skal Prinsen selv udrede. Det er korrekt, at Prins Joachim har optaget en del lån. Men hvis man ser på belåningsgraden, ligger den inden for det normale for den type landbrugsejendomme. Der er altså ikke tale om, at Schackenborg er overbelånt. Ejendomsvurderingen for hele Schackenborg er således over 130 mio. kr.

Hvor meget prinsen præcis har fået ud af at overdrage slottet til fonden - og om det er nok til at indfri gælden på de 42 mio. kr., ønsker hoffet ikke at oplyse. Men ifølge Ove Ullerup er den samlede ejendomsvurdering for hele Schackenborg - inklusive de to bygninger og grunde, prins Joachim stadig ejer - på over 130 mio. kr.

Jens Høvsgaard har flere gange kritiseret kongehuset for, at det ikke er muligt for offentligheden at få fuld indsigt i de kongeliges økonomi.

- Enten skal man lægge det hele åbent frem, ellers skal de afholde sig fra at drive privat virksomhed. Med folkegaven kunne prins Joachim flytte ind i et nyistandsat og gældfrit slot. Havde han været bare en nogenlunde dygtig bonde eller forretningsmand, ville han have drevet en fornuftig gård i dag, siger han.

FAKTA: Her er prins Joachims lån
Prins Joachim har, siden han overtog Schackenborg, optaget flere lån i slottet. Nedenstående viser hans tinglyste gæld via oplysninger fra Tinglysningen.
Dette er dog ikke nødvendigvis det samme som prinsens restgæld, da Tinglysningen udelukkende viser lån, der er optaget, men ikke om de er betalt af efterfølgende.

2007: Realkreditpantebrev på 6.100.000 kr. (variabelt lån med rentetilpasning)

2008: Realkreditpantebrev på 7.000.000 kr. (pantebrev med rentetilpasning)

2011: Realkreditpantebrev på 8.000.000 kr. (variabelt lån med en rentesats på 1,2672 pct.)

2013: Realkreditpantebrev på 19.862.000 kr. (variabelt lån med en rentesats på 0,3312 pct.) Kilde: Tinglysningen.