I en ny bog langer den tidligere overrabbiner Bent Lexner ud efter Kongehuset, som han kritiserer for manglende støtte til jøderne i de svære dage, uger og måneder efter terrorangrebet i København. Den kritik kommer bag på Kongehuset.

Det fortæller kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til bt.dk.

»Vi er noget overraskede over Bent Lexners udsagn. Vi kan ikke genkende det billede, han tegner,« siger hun og tilføjer:

»Men vi vil naturligvis gerne drøfte det med det jødiske samfund, såfremt der er interesse for det.«

Tidligere overrabbiner Bent Lexner kommer med sin kritik af Kongehuset i sin nye nog 'Det gælder dit liv', som netop er udkommet.

I bogen ser han blandt andet nærmere på jødernes situation i Danmark efter terrorangrebet i København i februar, der kostede to mennesker livet - heriblandt den jødiske vagt Dan Uzan, da han blev skudt foran Den Jødiske Synagoge i Krystalgade.

I et interview med Berlingske mandag anerkender Bent Lexner, at dronning Margrethe efter attentatet i Krystalgade udsendte en pressemeddelelse, hvori hun udtrykte sin sympati. Han anerkender også, at Kronprinsen deltog i en stor mindehøjtidelig på Østerbro for blandt andet at mindes ofrene.

Men Bent Lexner forstår ikke, hvorfor Kronprinsen ikke kunne finde tid til at deltage i en mindehøjtidelighed i synagogen, hvor blandt andet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var til stede.

»Ved du hvad, Kronprinsen kunne godt have fundet plads i sin kalender. Så booket var den heller ikke ved den lejlighed. Men hoffet gav mig besked et par timer før om, at han ikke kunne. Men han burde have være der. Jeg er faktisk også forundret over, at kongehuset meldte fra, da vi sidste år fejrede 200-års-dagen for det jødiske frihedsbrev i Danmark i 1814,« siger Bent Lexner til Berlingske.

Ifølge Bent Lexner kan det være et udtryk for, at Kongehuset er bange for, hvordan det vil blive opfattet, hvis man deltager i jødiske begivenheder.

»Hvis jeg skulle tolke, kan det hænge sammen med, at man er bange for, hvordan det ville blive opfattet. Hvad nu, hvis det var en moské, der skulle indvies? Man oplever gang på gang, at man rundt omkring bliver mere og mere bange for at markere sig i forhold til det jødiske samfund, for hvad nu hvis man så også bliver nødt til at markere sig over for det muslimske samfund,« siger den tidligere overrabbiner til Berlingske.

Kigger man Kongehusets kalender igennem, kan man dog flere steder se, at Kongehuset har deltaget i arrangementer tilknyttet det jødiske samfund.

I nyere tid har kronprins Frederik blandt andet i januar i år deltaget i en højtidelighed på 70-årsdagen for den sovjetiske befrielse af koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen for at mindes de mange ofre.

Og i 2013 deltog han i en mindehøjtidelighed i anledning af 70-året for redningsaktionen af de danske jøder i Israel.

Kongehuset ønsker dog ikke at gå ind i tidligere overrabbiner Bent Lexners enkelte kritikpunkter, og har derfor ikke flere kommentarer til sagen.