Kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen besøger Etiopien for at bekæmpe omskæring af piger og støtte landets grønne omstilling.

Addis Ababa: Det er tunge dagsordener, som kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har med i bagagen på deres aktuelle besøg i det store østafrikanske land Etiopien: Omskæring af piger - der er meget udbredt på disse breddegrader - samt grøn omstilling, så det fattige Etiopien kan udvikle sig økonomisk ved hjælp af vedvarende energikilder og reducere den omkostningstunge import af olie udefra.

I begge tilfælde er det op ad bakke, men netop i Etiopien er der håb forude, og det er det håb, som Kronprinsessen og ministeren er rejst til Etiopien for at bakke op om.

»Regeringen her har en stærk politisk vilje til at udrydde pigeomskæring, men også børneægteskaber, der er meget stærkt forbundet her i Etiopien,« siger kronprinsesse Mary.

»Vi har både oplevet denne vilje til at udrydde pigeomskæring hos landets premierminister og på lokalt og regionalt niveau, og det har været stærkt opmuntrende, for omskæring er en alvorlig krænkelse af de basale menneskerettigheder,« siger kronprinsesse Mary, der blandt andet som protektor for FNs Befolkningsfond (UNFPA) nu i en årrække har helliget sig kampen for kvinders ligestilling.

Herunder hører ikke mindst indsatsen mod omskæring af piger, der er særdeles udbredt i Etiopien. Omkring 75 procent af kvinderne udsættes for det invaliderende indgreb og mange af tilmed for den mest ekstreme form for omskæring, hvor både kvindens indre og ydre kønsorganer fjernes.

Kronprinsesse Mary i Etiopien Kronprinsesse Mary og Handels- og

»Vi har mødt kvinder, der har fortalt om de alvorlige konsekvenser, en omskæring har. Men dertil kommer, at omskæring er en forhindring for udvikling i de lande, hvor det foregår. Kvinder dør i barselssengen, og er ikke stand til at løfte de opgaver, de skal i lokalsamfundet, fordi de er så plagede af smerter og dårligt helbred,« understreger Kronprinsessen.

Grøn omstilling

I forhold til den anden dagsorden, som den danske delegation har med til Etiopien, er der måske også lyd for enden af tunnelen. Etiopien har nemlig en meget ambitiøs vision op at opnå status som mellemindkomstland inden 2025 gennem grøn, CO2-neutral vækst, påpeger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

»Vi støtter den etiopiske regering med at udarbejde strategier for den grønne omstilling. Og jeg har drøftet med vores etiopiske partnere, hvad Danmark i øvrigt kan gøre. Her er et af områderne danske støtte til at skabe et bæredygtigt landbrug, der er en meget vigtig sektor her i landet,« siger Mogens Jensen.

 

Han understreger, at Etiopien, hvor hver femte af de 90 millioner indbyggere i dag lever under fattigdomsgrænsen og ti procent er udsat for kronisk fødevaremangel, i en årrække har været blandt verdens hurtigst voksende med vækstrater på syv-ti procent - om end væksten har taget fart fra et meget lavt udgangspunkt.

Afrikas største antal flygtninge

Under besøget i Etiopien har kronprinsessen og resten af den danske delegation også besøgt en stor flygtningelejr i nærheden af grænsen til Sydsudan.

Fokus for besøget har været de særlige udfordringer, som lejrens kvinder og børn - der ofte er uledsagede  - er udsat for. For kvindernes vedkommende gælder det blandt andet voldtægt og anden kønsbaseret vold samt retten til at bestemme over egen krop og bruge prævention.

Netop disse rettigheder og mere generelt kvinders ligestilling er en dansk udenrigspolitisk mærkesag.

Men det er også det fokus, som kronprinsesse Mary har valgt for sit nu mangeårige humanitære arbejde.