Med øjeblikkelig virkning måtte Freddy Lippert i sidste uge forlade direktørposten i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Han går dog ikke fra stillingen uden et plaster på såret.

Region Hovedstaden oplyser i en aktindsigt til B.T., at Freddy Lippert får sin sædvanlige månedsløn på 135.200 kroner inklusive pension frem til udgangen af september. Derefter får han en godtgørelse på fire måneders løn inklusive pension svarende til omkring 540.800 kroner. I alt modtager han omkring 1,5 millioner kroner.

Freddy Lippert er blevet fritstillet og behøver således ikke at arbejde for at modtage sin løn.

Alligevel forventer regionsdirektøren i Region Hovedstaden, Jens Gordon Clausen, at Freddy Lippert vil fortsætte med at møde på job. Den nu tidligere direktør skal »afslutte nogle projekter inden for forskning og internationalt samarbejde«, lyder det i en mail til B.T.

Det pludselige stop fra direktionsposten sker efter, at Hovedstadens Akutberedskab har fået voldsom kritik.

30 nuværende og tidligere medarbejdere har fortalt til Berlingske, at vagtcentralen i deres øjne har været drevet af mistillid, frygt og det, de kalder en »syg« ledelsesstil.

Det er desuden kommet frem ifølge Ritzau, at kun 24 procent af alle opkald til akuttelefonen 1813 blev besvaret inden for tre minutter. Og under halvdelen inden for ti minutter.

Delmålene for akuttelefonen er ellers, at 70 procent af opkaldene skal besvares inden for tre minutter, mens 90 procent skal besvares inden for ti minutter.

Ifølge professor emeritus fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen er den gunstige fratrædelsesordning for Freddy Lippert ikke usædvanlig. Penge svarende til 12 måneders løn ses ofte, når direktører stopper i det offentlige.

»De her lønpakker er skruet sådan sammen, at man med øjeblikkelig virkning kan skille sig af med en direktør, som så får mange måneders løn som et slags plaster på såret,« siger han.

Men der hviler et ansvar for at sikre, at lønpakkerne ikke bliver for lukrative, mener lektor på Aalborg Universitet, arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus.

»Det er vigtigt, at der er en bevågenhed fra regionspolitikere og regionsdirektøren i forhold til at sikre en ordentlig brug af offentlige midler. De er borgernes vagtværn, når det gælder lønkroner til chefer i det offentlige, og det er ikke godt, hvis borgerne får indtryk af, at der er tale om et tagselvbord,« siger han.

Ifølge Jens Gordon Clausen har regionen forvaltet skattekronerne ansvarligt. Region Hovedstaden har fulgt aftalerne med de faglige organisationer, lyder det.

»Vi er meget opmærksomme på de kontrakter, vi indgår på direktør – såvel som medarbejderniveau. Gennem en årrække har Region Hovedstaden således også strammet op, så eksempelvis direktører ikke ansættes med lange opsigelsesvarsler og fratrædelsesgodtgørelser på helt op til tre års løn. Det, synes vi ikke, at vi som region kunne stå på mål for,« skriver regionsdirektøren i en mail.