Agria Dyreforsikring opfordrer lige nu hundeejere til at passe på hugorme, når de går tur.

Den giftige slange, som lever i både Danmark og Sverige, er så småt vågnet op fra sit vinterhi, og den kan være livsfarlig for hunde, lyder det i en pressemeddelelse.

»Hvert år bliver flere hunde bidt af hugorme,« oplyser marketingschef i Agria Lotte Evers.

»I de fleste tilfælde overlever hunden, men ofte kræver det langvarig dyrlægebehandling – og desværre er der hvert år hunde, der dør efter et hugormebid.«

Hugormen findes »næsten over alt i naturen«, oplyser organisationen, »men den ynder at holde til ved stengærder og i hedelandskaber«.

Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og kysten i Nordsjælland, lyder det videre.

Da hugorme i forårsmånederne fortsat er sløve efter vinterhi, kan de blive forskrækkede og bide, når de hører mennesker eller hunde komme, oplyser Lotte Evers.

Når slangen bider, injicerer den cirka 30 milligram gift. Især hvalpe og mindre hunde kan blive ramt hårdt af den mængde.

»I nogle tilfælde fører biddet kun til en smertefuld hævelse, mens det i andre tilfælde fører til skader på hundens indre organer som lever og nyrer og i værste tilfælde hjerteanfald eller anæmi,« bemærker Lotte Evers.

»Det er ofte første nogle timer efter biddet, at symptomerne begynder at vise sig.«

Typisk vil hugormen bide i hundens snude, poter eller forben. Biddet viser sig som to små huller ved siden af hinanden.

Bliver din hund bidt under en gåtur, bør du bære den hjem eller retur til bilen, oplyser organisationen.

Hvis hunden selv går efterfølgende, kan giften sprede sig. Derudover skal man hurtigst muligt kontakte dyrlægen, som oftest vil give hunden smertestillende og i nogle tilfælde modgift.

Lyt til B.T.-podcasten 'B.T. og det gode selskab' her, eller hvor du plejer at høre podcast.