Kan sidespring og kys med kollegaen tilgives? Absolut ikke, mener de fleste danskere. Sådan tænkte Hanne og Lars Ladegaard også. Lige indtil de selv stod midt i utroskaben. Læs om hvordan parret tacklede utroskab. Du får desuden en række gode råd til at komme videre efter utroskab.

Hun drejer forsigtigt på den skinnende vielsesring. Ved siden af sidder hendes ægtefælle gennem snart 25 år og prøver at finde de rigtige ord. Ringen på fingeren er kun tre år gammel. Den er et symbol på en ny begyndelse og på, at tilgivelse kan lade sig gøre, selvom man oplever det største tillidsbrud i et parforhold.

Opret abonnement på PLUS og læs om hvordan Hanne og Lars Ladegaard tacklede utroskab og fandt hinanden igen. Du får desuden en række gode råd til at komme videre efter utroskab.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Kan sidespring og kys med kollegaen tilgives? Absolut ikke, mener de fleste danskere. Sådan tænkte Hanne og Lars Ladegaard også. Lige indtil de selv stod midt i utroskaben. Læs om hvordan parret tacklede utroskab. Du får desuden en række gode råd til at komme videre efter utroskab.

Hun drejer forsigtigt på den skinnende vielsesring. Ved siden af sidder hendes ægtefælle gennem snart 25 år og prøver at finde de rigtige ord. Ringen på fingeren er kun tre år gammel. Den er et symbol på en ny begyndelse og på, at tilgivelse kan lade sig gøre, selvom man oplever det største tillidsbrud i et parforhold.

»Der er nok mange, der vil udnævne mig til et dumt svin. Det må de også gerne,« indleder 51-årige Lars Ladegaard.

Han løfter hovedet og kigger over på sin kone. Man fornemmer, at det stadig er svært at tale om. Utroskaben. At han for fire et halvt år siden svigtede ved at have en affære med en anden kvinde.

»Én gang utro, altid utro. Utroskab er helt utilgiveligt. Det har jeg altid sagt. Og jeg mener det,« lyder det kontant fra hans kone, 50-årige Hanne Ladegaard.

Den holdning deler hun med mange danskere. I en ny undersøgelse, som Gallup har udført for BT, svarer hver anden, at utroskab er helt uacceptabelt. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at utroskab ofte fører til brud og skilsmisse. Men det betyder samtidig også, at det kan være svært at tackle for de par, der på trods af tillidsbruddet vælger at blive sammen, forklarer parterapeut og sexolog Maj Wismann.

Lars og Hanne Ladegaard. Mobiltelefonen afslørede Lars’ utroskab, mens Hanne stod i supermarkedet, og hun var efterfølgende igennem hele følelsesregistret. Foto: Thomas Lekfeldt
Lars og Hanne Ladegaard. Mobiltelefonen afslørede Lars’ utroskab, mens Hanne stod i supermarkedet, og hun var efterfølgende igennem hele følelsesregistret. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Ikke så enkelt

»Utroskab er meget mere normalt, end man lige går og tror. Men det er også et meget tabubelagt emne, og mange er flove over at tale om, at det er foregået i deres parforhold, fordi danskerne har så stærke holdninger til utroskab,« siger Maj Wismann.

Hun oplever dog, at mange par ændrer opfattelse, hvis de selv ender med at stå midt i det. Så selvom man havde en idé om, at utroskab ville betyde ’ud af vagten’, så kommer ting som livshistorie, børn og følelser pludselig i spil.

Det var midt i dagens indkøb, at dét, der kun sker på film, blev Hanne Ladegaards virkelighed. Hendes mobil ringede med afsenderen ’Lars’. Men da hun tog telefonen, lød der intet svar. I stedet kunne hun i den anden ende høre, at hendes mand var sammen med en anden kvinde.

»Det kom virkelig ud af den blå luft for mig. Jeg havde ikke i den vildeste fantasi tænkt de tanker. Utroskab er jo utilgiveligt. Men hvad så, når det var Lars, der var utro? Når det var mit livs kærlighed, mine børns far, min bedste ven og den eneste, jeg nogensinde havde elsket,« spørger Hanne Ladegaard og slår ud med armene.

Stående midt i supermarkedet var hendes første tanke, at hun ikke kunne give slip. At de måtte kæmpe for deres ægteskab. Hun puttede derfor sin mands yndlingsoliven i kurven og kørte hjem mod parcelhuset. Men mens hun ville kæmpe, var han klar til at forlade familien. Og først da han ændrede mening et par måneder senere og forsikrede hende om at blive, ramte chokket for alvor Hanne Ladegaard.

Fyldt med had

»Det føltes, som om der sprang en bombe. Jeg blev spredt ud i tusind stykker og lå bare der og skulle pille én brik op ad gangen og vurdere: Vil jeg have den tilbage, og passer den stadig ind?,« fortæller Hanne Ladegaard, der i en lang periode var fyldt med had til den mand, hun havde været gift med i over 20 år.

En dag, da hun lå helt udmattet af vrede i sengen, besluttede hun dog, at det var nok.

»Jeg lå bare og tænkte: Hvor fedt er det lige at rende rundt og være så sur? Måske skulle jeg tilgive. Også for min egen skyld. Jeg kunne ikke gå fra Lars, og så måtte vi jo gøre det arbejde, der skulle til for at genfinde kærligheden og tilliden,« fortæller Hanne Ladegaard.

En streg i sandet

For at kunne fortsætte havde de begge dog brug for at tegne en streg i sandet. Lukke det ægteskab, som utroskaben havde ødelagt. De valgte derfor at blive skilt.

»I kirken lover man hinanden at være tro. Men mit løfte til Hanne var jo brudt, så der var ikke noget ægteskab,« siger Lars Ladegaard.

Parret begyndte derfor på ny som kærester, blev forlovet og i 2012 gift af samme præst, som viede dem for knap 25 år siden. Kampen for ægteskabet har dog kostet mange venner, som enten har stillet sig uforstående over for parrets valg eller ikke turdet spørge til utroskaben. For at bløde op for utroskab som et tabu, har Hanne Ladegaard derfor valgt at dele ud af sine følelser og erfaringer. Det gør hun i bogen ’At overleve utroskab’, der beskriver både chokket, sorgen og hadet, men også kærligheden, tilgivelsen og tilliden.

Efter utroskaben blev Hanne og Lars Ladegaard skilt, forlovet og i 2012 gift af samme præst, som viede dem for knap 25 år siden.
Foto: Thomas Lekfeldt
Efter utroskaben blev Hanne og Lars Ladegaard skilt, forlovet og i 2012 gift af samme præst, som viede dem for knap 25 år siden. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Ikke stærkere, men klogere

»Utroskaben sidder stadig dybt begravet i os. Tillid er svært at genskabe – og nej, vi er ikke blevet stærkere. Men vi er blevet klogere. Og hvis vi står frem og taler om utroskab, kan vi måske rykke nogle grænser,« siger Hanne Ladegaard, hvorefter hendes mand tilføjer:

»Den pris, der er blevet betalt, er jo enorm. Og som sagt må folk godt udråbe mig til et dumt svin. Men det var en person, jeg var på dét tidspunkt. I dag er jeg mere nærværende og kan være der for Hanne. Derfor tør jeg godt stå frem i bogen. De dumme svin kan godt fortjene en chance mere, hvis de vil ændre sig,« siger Lars Ladegaard.

 

 

GUIDE: Sådan tackler I utroskab

Selvom mange tror, at utroskab kun opstår i dårligt fungerende parforhold, er det langtfra sandheden, forklarer parterapeut og sexolog Maj Wis-mann. Hun giver her en række råd og redskaber til, hvordan man kommer videre efter utroskab – sammen eller hver for sig.

Få ro på følelserne
Afsløringen af utroskab kan være traumatisk for begge parter. Den utro part kan få et chok over, at vedkommende kunne finde på at gøre det og føle skyld over den smerte, som han/hun har påført sin partner. Den sårede part vil ofte føle sig krænket, men samtidig måske også opleve, at man ikke nødvendigvis bare kan afslutte parforholdet på grund af utroskab.

Beslut om forholdet skal fortsætte
Når der er kommet ro på, er det tid til at overveje, om forholdet skal afsluttes eller genopbygges. Her er det især vigtigt at se på, hvorfor den tillidsbrydende part har været utro, og hvordan han/hun efterfølgende har reageret. Bliver vedkommende ved med at skjule detaljer og lyve, skal man nok overveje, om forholdet skal fortsætte. Vil man genopbygge et forhold efter utroskab, er det vigtigt, at begge parter går helhjertet ind i det.

Snak sammen
Det er vigtigt, at den utro part gør sig fortjent til tillid og udtrykker anger. Samtidig er det vigtigt, at begge parter får fortalt, hvad der er brug for i parforholdet, så det ikke går galt igen. Selvom det kun er den ene, der har været utro, skal der to til et dårligt forhold.

Få hjælp
Snak med nogen om det. Som med alle andre kriser er det vigtigt at få redskaber til at håndtere situationen. Brug venner, familie eller kontakt evt. en god parterapeut, som kan hjælpe jer videre og se situationen fra begge sider.

Giv det tid
Tiden læger ikke alle sår. Men det kan blive bedre, hvis man bruger tiden fornuftigt. De første dage, uger og julefrokoster er de værste. Lav jeres egne foranstaltninger, der kan skabe åbenhed og ærlighed. Måske hjælper det, at den utro part ringer hjem eller har sin mail åben.