Det kan være en traumatisk oplevelse at blive forladt af den, man elsker. Netop nu eksploderer antallet af forliste forhold, men mange griber hjertesorgerne helt forkert an. Her får du eksperternes råd, så du kan tackle hjertesorgen på den bedst mulige måde.

I denne PLUS pakke får du:

  • Brud kan blive et traume
  • Eksperternes råd - sådan tackler du hjertesorger
  • Fakta: Man kan dø af hjertesorg
  • Pille mod hjertesorger?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Det er vinter. Det er sæson for skilsmisser. Og for hjertesorger.

Og selv om det med knuste hjerter og ulykkelig kærlighed ofte er noget, man forbinder med ungdomsårene, sætter det dybe spor at blive forladt af den, man elsker. Også i voksne mennesker, siger forsker, forfatter og religionspsykolog Peter la Cour.

»Ens drømme brister, og det samme gør ens selvbillede. Som menneske håber man, at man præsenterer noget, som er værd at elske. Men når man bliver forladt, er man ikke længere værd at elske,« siger Peter la Cour og forklarer, at tilværelsen dermed mister retning og mål

»Det er som at blive slået hjem i Ludo. Forskellen er bare, at i Ludo ved man, at man skal slå en sekser, hvis man skal i mål. Når man bliver forladt, ved man ikke, hvad målet er. Man var sammen med den, man gerne ville dele livet med, og hvad skal man så nu,« siger Peter la Cour.

Et knust hjerte har faktisk vist sig at være mere end bare en metafor. Amerikanske forskere har påvist, at det er de samme centre i hjernen, der bliver aktiveret, når man brænder sig på et varmt element, som når man tænker på et sørgeligt brud med sin ekskæreste.

Og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan vi håndterer et knust hjerte, mener hjerneforsker Jon Wegener.

»Hjertesorger kan være en traumatisk oplevelse. Et traume opstår ofte, når man er udsat for noget udefra, som man er magtesløs overfor og ikke kan gøre noget ved. Det samme sker, når man bliver forladt, og ens verden braser sammen,« siger Jon Wegener, der er ekstern lektor på CBS og medejer af IT-firmaet Cognecy.

Mange soldater, der har været udsat for grænseoverskridende oplevelser i krig, kommer til efterfølgende at lide under traumer, og det samme kan opstå, hvis man ikke får bearbejdet sine kærestesorger på den rigtige måde, mener Jon Wegener.

Flere timers Tetris

Britiske forskere har fundet ud af, at spillet Tetris kan afhjælpe traumer, hvis man spiller spillet, i timerne efter, at man har haft en traumatisk oplevelse. Simpelthen fordi man bruger sin hjerne på noget andet, og forhindrer hukommelsen i at lagre det hele.

Ifølge Jon Wegener bør man bruge samme metode, når man er blevet forladt. I stedet for at sætte sig ned og græde og tale og tale og tale, skal man aktivere sig selv.

»Man kan anskue behandlingen på samme måde, som når man behandler traumatiserede soldater. Det er en rigtig god idé at lave noget helt andet de første timer. Det vigtigste er, at det er tilpas krævende til, at man ikke kan undgå at tænke på noget andet end bruddet,« siger han.

»Når hjernen er udsat for noget traumatiserende, forbinder den alt omkring én med noget dårligt. Hvis man bliver slået op med på en restaurant, forbindes hele restauranten med noget dårligt. Snakker man med det samme om det, husker man hele situationen meget bedre,« siger Jon Wegener.

Uanset hvor sort det ser ud, skal man dog huske på, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, mener Poul la Cour.

»Man kan glæde sig over, at hjertesorger i det mindste er en smerte, langt de fleste på langt sigt vokser af. Man bliver en rigere person og en bedre partner næste gang,« siger Poul la Cour, der fraråder, at man giver efter for kroppens intuitive flugtmekanismer, der giver lyst til at drikke alkohol, trøstespise eller tage piller.

»Det gør jo ondt, lige meget hvad. Og jo mere man kan acceptere, at det gør ondt, des lettere er det at komme videre,« siger Poul la Cour.

Eksperternes råd - sådan tackler du hjertesorger

Forsker, forfatter og religionspsykolog Peter la Cour og hjerneforsker ved CBS Jon Wegener kommer her med fem gode råd om, hvordan man bedst lapper sit knuste hjerte.

  • Lav noget andet

Man hører ofte, at man skal få talt sine kærestesorger igennem, men lige umiddelbart efter bruddet er det en god idé at lave noget helt andet, der aktiverer hjernen og derved mindsker risikoen for, at bruddet bliver et traume.

  • Græd

Det er helende at græde. Der er stresshormoner i tårer, så man bliver fysisk fri for stress.

  • Vær god ved dig selv

Tag på ferie, forkæl dig selv eller gør noget andet, der gør dig glad. Når man bliver slået op med, går det ud over selvværdet, så det er vigtigt at gøre noget, som er selvværdsopbyggende.

  • Accepter smerten

Hemmeligheden er, at livet gør ondt en gang imellem. Ingen ville vælge kærstesorger, hvis man kunne være fri. Jo før man accepterer, at smerte er et livsvilkår, jo hurtigere kan man komme videre.

  • Intet er så skidt...

Glæd dig over, at du bliver et klogere og rigere menneske, selvom det kan være svært at se i øjeblikket. Du lærer af dine erfaringer, og i dit næste forhold kan du højst sandsynligt være en endnu bedre partner.