For første gang løfter Venstres formand Lars Løkke Rasmussen sløret for sine helt personlige tanker, beslutninger og følelser lige op til det skæbnesvanger hovedbestyrelsesmøde 3. juni, hvor han mod alle odds overlevede som partiformand.

Det sker i portrætbogen 'LLR', der udkommer mandag i samarbejde med BT og Peoples Press, og er skrevet af BTs redaktionschef Thomas Nørmark Krog og politisk reporter Andreas Karker.

Opret abonnement på BT PLUS og læs dette overraskende uddrag af bogen. Du får første måneds abonnement gratis - herefter 29 kr. pr. måned.


Uddrag af bogen 'LLR' af BTs redaktionschef Thomas Nørmark krog og politisk reporter Andreas Karker:

LLR

Med sin telefon tager Carl Holsts kone et billede af Carl og hans far, der står og ser triste ud. Hun lægger det på Facebook.

»To Venstre-mænd foran statuen af Chresten Berg i Kolding. Nyder en kop kaffe med min svigerfar og min mand. De har begge oplevet bedre dage,« skriver hun.

Regionsrådsformand Carl Holst har siddet til økonomiforhandlinger i Finansministeriet i København tidligere på dagen. På sin iPad har han læst, at Løkke går af, og da forhandlingerne er blevet færdige tidligere end forventet, har han taget toget helt til Kolding for at drikke en kop kaffe med sin kone og sin far, i stedet for at tage direkte til hovedbestyrelsesmøde i Odense.

»Han er færdig,« siger Carl Holst.

Carl Holst og hans far taler ikke om en risiko for, at Lars Løkke går af. De taler om det som en kendsgerning.

Carl Holst har haft lange personlige samtaler med Lars Løkke i telefonen i dagene op til mødet. Mens Løkkes andre støtter – folk som Troels Lund Poulsen, Lars Christian Lilleholt og Jacob Jensen – ringer rundt til baglandet for at tælle op, påvirke og overtale, tager Carl Holst sig af Løkke selv, fortæller ham, hvordan det ser ud derude, og spørger til, hvordan Løkke selv har det.

Holst synes, han har et rimelig godt billede af, hvordan det ser ud ude på Venstres slagmark. Oprøret mod Lars Løkke er størst i Midtjylland, særligt i Viborg. Ude i Venstres kerneland i Vestjylland er modviljen ikke helt så stor.

Og utilfredsheden på Sjælland kommer tydeligst fra Venstre-folk, der sidder i regionerne. De er utilfredse med, at en kommende Venstre-regering sandsynligvis vil nedlægge regionerne, og utilfredsheden med det forpester deres syn på formanden og ledelsen.
Men det er også svært at danne sig et helt nøjagtigt billede.

Nogle steder skifter Venstre-folkene mening fra dag til dag. Et sted har kommuneforeningsformanden meldt ud, at Løkke skal gå af, derefter er han taget på ferie, og da foreningen mødes i hans fravær, bliver de enige om at bakke op om Løkke. Partiet er slet ikke samlet i front mod formanden.

I samtalerne virker Løkke ikke desto mindre demotiveret, opgivende – og afklaret. Det er derfor, Carl Holst siger til sin kone og sin far, den gamle Venstre-borgmester, at det forestående møde i Odense bliver det sidste med Lars som formand.

På et midnatsmøde i kælderen under Odense Congress Center overtalte Lars Løkke Kristian Jensen til at strække våben og acceptere, at afstemningen om et ekstraordinært landsmøde med valg af ny formand blev afblæst. Foto: Nils Meilvang
På et midnatsmøde i kælderen under Odense Congress Center overtalte Lars Løkke Kristian Jensen til at strække våben og acceptere, at afstemningen om et ekstraordinært landsmøde med valg af ny formand blev afblæst. Foto: Nils Meilvang Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Venstre holder hovedbestyrelsesmøde i Odense Congress Center tirsdag d. 3. juni 2014 om Lars Løkke Rasmussen og hans formandskab. Her Lars Løkke Rasmussen (th) og Kristian Jensen. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014)
Venstre holder hovedbestyrelsesmøde i Odense Congress Center tirsdag d. 3. juni 2014 om Lars Løkke Rasmussen og hans formandskab. Her Lars Løkke Rasmussen (th) og Kristian Jensen. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014) Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Han går af, det kan der ikke være tvivl om.

Mens Michael Aastrup Jensen er på vej til Odense, hører han i Radioavisen i bilradioen, at hans formand Lars Løkke Rasmussen går af.
Michael Aastrup Jensen er et af de få folketingsmedlem-mer, der både sidder i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget.

Så han er en central person blandt de ti, der har rejst sig på gruppemødet og forlangt Løkkes afgang. Han er Kristian Jensen-fløjens repræsentant i de to vigtige organer og kan rapportere tilbage til sin klynge i gruppen via sms’er.

Michael Aastrup Jensen er helt overbevist om, at formanden vil gå af. Spørgsmålet er blot, om det vil ske inden mødet, i begyndelsen af mødet eller ved slutningen af mødet.

Senere tænker han også, at det er et utrolig smart træk at lække historien om Løkkes afgang først på dagen. For det får en stor andel af kritikerne til at holde sig tilbage i løbet af eftermiddagen.

Der er trods alt ingen grund til at sparke til en mand, der har taget konsekvensen og er klar til at trække sig.

Peter Christensen kommer kørende på motorvejen i nærheden af Ringsted sammen med sin nye kæreste, den konservative politiker Josefine Kofoed Christiansen. Parret er på vej til Vejle for at besøge Peter Christensens søster.

Peter Christensen synes, han kan genkende en bordeaux bil, de passerer. Og ganske rigtigt: Det er formanden og Hüttemeier. PC sender straks en sms til Hüttemeier:

»Har Lars lyst til en kop kaffe?«

Det har han da. Peter Christensen kan møde ham »Hos Morfar«.

På en rasteplads i nærheden af Ringsted ligger et motorvejscafeteria, der ikke gør meget væsen af sig. Det er nærmest bare en barak, der ligger klemt inde mellem nogle lave træer sammen med et lille toilethus et par skridt derfra. Foran cafeteriet står nogle borde-bænke-sæt af træ, hvor man kan nyde sin mad med udsigt til Vestmotorvejen.

»Hos Morfar«, som cafeteriet hedder, er et af Lars Løkke Rasmussens yndlingsstop på motorvejen.

Når man tilbringer meget tid på motorvejen mellem København og Jylland, får man faste vaner. Man ved præcis, hvordan kaffen smager på bestemte tankstationer, og hvor god eller dårlig burgeren er på bestemte cafeterier.

Lars Løkke har forelsket sig i ostemadderne »Hos Morfar«. Brødet bliver skåret diagonalt i tykke, brede skiver, som der kan ligge tre tykke skiver stærk ost på. Lars Løkke synes, de ostemadder er langt bedre end det, man kan få at spise på Monarch-restauranterne, der ellers er skudt op overalt langs de danske motorveje.

Inden Løkke har sat sig i bilen for at køre mod Odense, har han sms’et med Sólrun. Hun er i London på studierejse med sin skoleklasse. Løkke har drøftet den tilspidsede situation i partiet med sin kone, inden hun tog af sted. De to vender løbende alle strabadserne og de personlige omkostninger i toppolitik. Er det i virkeligheden det hele værd?

Der har tidligere været en situation med et jobtilbud i det private erhvervsliv med meget bedre løn. Familien var ikke i tvivl. De mente, Løkke skulle tage det. Børnene havde allerede øremærket pengene til en swimmingpool i baghaven i Græsted.

På vej mod Odense får Løkke en sms fra Sólrun:

»Hvis ikke du vil lægge dig ned, må du rejse dig op.«

Det har hun sagt før, men sms’en får ny mening så tæt på det afgørende møde. Sólrun opfordrer generelt sin mand til ikke at bøje af, især ikke for kritik i pressen. Det, hun skriver nu, læser han sådan, at hun er med ham, hvis han vil kæmpe. Selv om det ser trøstesløst ud, føler Løkke, han får et rygstød af sin kone.

På træbænkene uden for »Hos Morfar« sidder det lille selskab med ostemadder og kaffe. Solen skinner, men der er en modløs stemning. Peter Christensen og Lars Løkke får en lille snak for sig selv.

Løkke har allerede et par dage før fortalt Peter Christensen og et par af de tætteste allierede i folketingsgruppen, at han nok vil trække sig. Peter Christensen er derfor overbevist om, at det også kommer til at blive resultatet af hovedbestyrelsesmødet.

Han har endda allerede drøftet med Søren Pind, hvordan de skal stille sig i den situation, at Kristian Jensen ender med at blive ny formand. Pind og PC er blevet enige om, at de for partiets skyld vil samarbejde med Kristian Jensen om at vinde valget.

»Lars, jeg vil bare sige tak for nu, hvis det ender her,« siger Peter Christensen stille.

»Jeg har virkelig ikke lyst til at stoppe,« siger Løkke.

Det er først nu, det rigtigt går op for Løkke, at det er ved at være afgørelsens time. Den forblæste rasteplads er den sidste station. Det er langtfra en opmuntrende tanke.

Efter kaffen skal Løkke på toilettet og går over i det lille toilethus ved siden af cafeteriet. Da han kommer ud, møder han et midaldrende ægtepar. Han har aldrig set dem før, men kvinden kommer hen til ham.

»Vi holder med dig, Lars,« siger hun og vender tommelfingeren opad.

Løkke er på vej videre over mod bilen, da en mand kommer hen imod ham. Han rækker hånden frem, og først er Løkke usikker på, hvad han vil. Men så kigger manden ham lige i øjnene og siger:

»Jeg kender dig ikke. Jeg stemmer ikke nødvendigvis på dit parti. Men det er helt urimeligt, hvad du bliver udsat for. Jeg håber ikke, du giver op.«

»Øh, tak,« mumler Løkke.

Han får en klump i halsen. Det er jo folk som dem, han skylder at gøre et sidste forsøg.

Løkke er overvældet. Han skynder sig forbi Peter Christensen og Josefine Kofoed og ind i bilen. Han når lige at sætte sig ind på bagsædet, før tårerne får frit løb.

Der er helt stille i bilen på vej mod Odense. Lars Løkke siger ikke noget til sine folk, men med ét er han ikke længere i tvivl. Nu er han afklaret. Pausen i Bjæverskov har givet ham ny saft og kraft. Desuden har han opbakning hjemmefra.

Nu ved han, hvor han vil hen.

Hvis det her ender med, at jeg skal stoppe, så er det bare ikke i orden, tænker Løkke. No way.

Bogen 'LLR' udkommer mandag og er skrevet af BTs redaktionschef Thomas Nørmark Krog og politisk reporter Andreas Karker.
Bogen 'LLR' udkommer mandag og er skrevet af BTs redaktionschef Thomas Nørmark Krog og politisk reporter Andreas Karker.
Vis mere