For første gang nogensinde er de danske idrætskvinder ved at overgå mændene i medaljehøsten til De Olympiske Lege. Professor Else Trangbæk og direktør for Team Danmark, Lone Hansen, giver deres bud på, hvorfor kvinderne løber med medaljerne.

Med nattens sølvmedalje til Sara Slott Petersen har Danmark indtil videre høstet 13 medaljer ved OL, og historisk set gør det Legene i Rio til det bedste siden 1948 set med danske øjne. Men det er ikke det eneste, der er historisk ved Danmarks OL i Rio.

Det er nemlig de danske idrætskvinder, der i otte tilfælde har sikret Danmark medaljer, mens det i fem tilfælde har været mandlige idrætsudøvere.

Hvis statistikken holder, og mændene ikke overhaler kvinderne indenom før afslutningen på OL, er det første gang nogensinde, at de kvindelige atleter får flere OL-medaljer end mændene.

Det har ganske enkelt været kvindernes OL, og det til trods for at de mandlige atleter er i overtal. Til OL i Rio har Danmark 44 kvinder med mod 79 mænd.

»Det er ret unikt, at kvinderne har vundet så meget,« siger Else Trangbæk, der er professor emeritus ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og ved særligt meget om kvinder i OL-historie.

Balance er afgørende

Else Trangbæk mener ikke, at der er noget enkelt svar på, hvorfor kvinderne er løbet med medaljerne og ønsker ikke at underkende mændenes atletiske evner.

»Man skal tænke på, at alle atleterne uanset køn er så dygtige, at det er marginalerne, der afgør, hvem der vinder. Udtagelsen til OL er svær, og alle de danske deltagere har forberedt sig uhyre godt,« siger hun og påpeger, at der også er et gran held og tilfældigheder i, hvem der snupper medaljerne.

Alligevel ser Else Trangbæk én særlig kvalitet, som de kvindelige atleter især besidder.

»Jeg tror, at en væsentlig årsag til kvindernes succes er deres attitude og balance. Jeg har hørt flere af kvinderne sige: »Det her handler ikke om liv og død. Det handler om sport«. Det vil sige, at nok er kvinderne præstationsorienteret, men medaljerne er ikke alt for dem. Der er andet i livet. Det er en rigtig vigtig pointe, og det tror jeg måske, at særligt kvinderne er gode til at se,« siger Else Trangbæk, der bider særligt mærke i Sara Slott Petersens udtalelse i dag efter at have vundet sølv i 400 meter hæk.

»De her kvinder er deres egne psykologer. Sara Slott Petersens sagde i dag, at hun var inspireret af Pernille Blume, og den bemærkning synes jeg var guld. Sara Slott Petersen kunne se, hvordan Pernille Blume hvilede i sig selv, hendes indre balance, og hvilken betydning det havde,« siger Else Trangbæk.

Der skal arbejdes anderledes med kvinderne

Else Trangbæk mener, at der er kommet flere piger og kvinder ind i dansk idræt, og at det unægteligt gør talentmassen større. Men derudover er rammerne også blevet bedre, og her er Team Danmark en afgørende spiller.

»OL-pigerne har været seje. Man bliver da så stolt på sit køns vegne. Jeg havde selv fornøjelsen af at være med til OL i 1968, men jeg var da aldrig kommet med på de betingelser, der er i dag. Dengang havde man heller ikke Team Danmark i ryggen,« siger Else Trangbæk.

Hos Team Danmark har man de senere år arbejdet meget med at gøre betingelserne bedre for de kvindelige atleter.

»En god forklaring på, hvorfor kvinderne klarer sig godt, er, at flere af vores eliteidrætsmiljøer er blevet bedre til at forstå, hvordan man arbejder med kvindelige atleter. Det er en mandsdomineret verden med mandlige landstrænere og sportschefer, og der er kun få kvindelige trænere og ledere på topniveau. Men i de senere år er der blevet arbejdet fokuseret på at få en forståelse for kvindelige atleter og skabe et miljø, hvor kvinderne føler sig tilpas,« siger direktør for Team Danmark, Lone Hansen, og uddyber:

»Det lyder søgt, at kvinder skal behandles anderledes end mænd, men der er unægteligt forskel på, hvordan kønnene agerer under pres. Det er en anden udfordring at arbejde med elitekvinder end -mænd. Der skal noget andet mandskabspleje til, og det er en anden måde, som man skal adressere kritik og pres på, når man arbejder med kvinder. Det handler ikke om, at kvinderne er mere besværlige. Kvinder og mænd er bare forskellige.«