Wilson Kipketer vender tilbage til Dyrehaven og starter det 52. Eremitageløb søndag 10. oktober.

Den tidligere verdensstjerne, som i mange år totaldominerede den internationale 800 meter-scene, skød også 50 års jubilæumsløbet i gang i 2018 og blev hyldet af de mange tusinde eremitageløbere og tilskuere med det største bifald i E-løbets historie.

»Når man kender Eremitageløbets historik og ved, hvad løbet betyder for folkesundheden, er det en stor ære at starte Danmarks ældste motionsløb. Eremitageløbet er et festligt familieløb og har fået flere hundrede tusinde danskere til at bevæge sig,« siger Wilson Kipketer.

»Jeg trænede selv meget i Dyrehaven, hvis jeg ikke var i Monaco eller i højderne i Schweiz og Frankrig. Det var et af mine favoritsteder. Jeg nyder skoven, dyrene og luften i Dyrehaven.«

Foto: Christine Olsson
Vis mere

Wilson Kipketers kone, Pernille, er en af Københavns Idræts-Forenings trofaste officials i Eremitageløbets start- og målområde ved Fortunen og mangeårig leder i den traditionsrige klub.

Wilson Kipketer satte i 1997 fem verdensrekorder, vandt VM-guld på 800 meter både inde og ude og blev kåret som ”The World’s Sportsman of the Year”.

I sin lange karriere blev det til syv verdensrekorder, fire VM-guldmedaljer, EM-guld, sølv og bronze ved OL og en perlerække af andre triumfer. Fra februar 1996 til september 1997 vandt han samtlige sine 36 konkurrencer, de fleste i suveræn og elegant stil.

Karrieren kunne have været endnu større, hvis han ikke var blevet frataget muligheden for at stille op for Danmark ved OL i Atlanta 1996, da han endnu ikke havde fået dansk statsborgerskab. Og hvis han ikke var blevet ramt af en livstruende malariasygdom under et træningsophold i Portugal i januar 1998.

Man frygtede, han havde løbet sit sidste løb, men efter at have svævet mellem liv og død gjorde han syv måneder senere et sensationelt comeback i Monaco med en vindertid på 1.43.74. Et stykke fra sin verdensrekord på 1.41.11 fra Køln i 1997, men Wilson Kipketer betragter selv løbet i Monaco som sin største sejr.

Efter bronzen ved OL i Athen i 2004 løb han kun tre Grand Prix-løb, inden han sluttede karrieren. Dog har han løbet maraton i New York og Nice, og ved VM på halvmaraton i København løb han på 1.20 og blev klappet gennem alle 21 kilometer.

Nu er det i Dyrehaven, vi skal klappe af den legendariske løber, som har gjort Danmark så stor ære.

Du kan tilmelde dig årets motionsfest i Dyrehaven på www.elob.dk.