Det lyder skørt, men forskningsprojekt vil vise, at gravide, der spiser proteinrigt, tager mindre på og føder sundere børn

Hun har været overvægtig i mange år. Nu tager 39-årige Heidi Jensen, der er mor til to, kampen op mod kiloene. Hun gør det, mens hun bærer sit tredje barn - en lille pige.

Siden maj måned har Heidi Jensen været med i projekt, ’Sund Mor – Sundt Barn’, på Herlev Hospital. Selvom hun i dag er hun i 28. uge og dermed næsten syv måneder henne, glæder hun sig over kun at have taget tre kilo på. Under sine to tidligere graviditeter tog hun langt mere på, men denne gang holder hun vægten i skak med fisk, mejeriprodukter, groft brød og grøntsager.

- Jeg føler mig godt tilpas, når jeg kan se, at vægten ikke stiger. Jeg er ikke træt og har mere energi, siger Heidi Jensen, der i mange år har haft et BMI på 32 og dermed har ligget i kategorien ’svær overvægtig’.

Når hun ser tilbage, mener hun, at det er mellemmåltider, der har gjort hende overvægtig. Et stykke chokolade. En kage eller guf på arbejdet. Hvidt brød og meget frugt. Under de to første graviditeter tillod hun sig at spise for to. Det gør hun ikke denne gang, hvor hun har ændret sin kost radikalt.

Sund kost, sundt barn

I Danmark har 33 pct. et BMI over 25 og 15 pct. når op over 30 og er svært overvægtige, inden de bliver gravide.

Ifølge WHO bør svært overvægtige kvinder ikke tage mere end 5-9 kilo på under en graviditet, men de tager i gennemsnit 13,5 kilo på. Altså næsten dobbelt så meget, som de burde. Det skader børnene.

Nina Geiker, der leder forskningsprojektet i samarbejde med bl.a. Arne Astrup og Christian Bitz siger:

- Hvis ikke vi gør noget ved moderens overvægt og kost, har barnet større risiko for overvægt, fedme, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme senere i livet. Derfor er det virkelig vigtigt, at barnet har de optimale forhold under graviditeten. Man kan sige, at vi programmerer dem sunde gennem en optimal kost.

For meget sukker i blodet gør, at barnet vokser hurtigere og bliver meget stort. - Det belaster hele kroppen hos både mor og barn og kan bl.a. betyde for tidlig fødsel, fordi kroppen ikke kan holde til at gå graviditeten ud. Og større børn er sværere at føde, siger Nina Geiker.

Derfor er det vigtigt at undgå for store udsving i blodsukkeret, et mål, som proteinerne hjælper med at nå. Heidi Jensen er begejstret for projektet.

- Vi får tre ekstra skanninger, så vi kan følge, om hun vokser, som hun skal. Det er betryggende at vide, at vægten følger gennemsnittet, og hun ikke er for stor, fordi jeg spiser forkert, siger Heidi Jensen.

Hun planlægger at holde fast i den nye kost – også efter fødslen – den proteinrige hverdag er nemlig blevet rutine hele familien.

FAKTA: Projekt: Sund Mor – Sundt Barn

Indtil videre deltager 72 kvinder i forsøget. Men der er brug for 390.

Hver anden uge holdes informationsmøder på Herlev Hospital – alle interesserede er velkomne.

Sponsorer: Nordea Fonden, Mejeribrugets Forskningsfond og Landbrug & Fødevarer

Læs mere i BT Weekend lørdag med BT:
- Så meget protein bør du virkeligheden have
- Her er eksperternes dom
- Tab 2½ kilo på fem dage
- Opskrifter med protein