Grænsen mellem arbejde og privatliv flyder sammen, vi er mentalt fraværende under længere samtaler med gode venner, og vi bliver hurtigt rastløse, når elektronikken ikke er lige ved hånden.

Danskerne bliver i stigende grad afhængige af deres smartphone. Den ændrer måden, vi lever på, og den sørger for, at vi altid er tilgængelige. Men 'onlinelivet' har samtidig en pris, fordi mange ender med at blive stressede, siger eksperter.

B.T. har på en ganske almindelig onsdag bedt tre forskellige danskere om at føre dagbog over en dags forbrug af deres elektroniske udstyr. Og de tre moderne dagbøger viser ganske rigtigt, at vores testpersoner er 'online' fra tidlig morgen til sen aften.

274 sms’er

21-årige Jacob bruger sin mobil til alt, strategidirektør Tom Richter siger lige ud, at han ikke kan ånde uden sin smartphone, mens det givet vil chokere nogle læsere, født før den elektroniske tidsalder, at 12-årige Hediye sender og modtager 274 sms’er denne tilfældige onsdag. Og det er endda i underkanten af hendes normale sms-forbrug, siger hun selv. Kort sagt kan ingen af dem undvære deres smartphone.

Vi føler os nøgne uden

Eksperternes dom over menneskets nye bedste ven er hård. Flere fortæller, at smartphones, som ifølge en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik findes i hvert tredje danske hjem, i høj grad er en af årsagerne til stress.

I takt med at flere og flere danskere lever gennem deres smartphone – dimsen, der på millisekunder kan bringe os i forbindelse med venner, familie, arbejdspladsen og ikke mindst verden – bliver mange også afhængige af den.

- Jeg har talt med flere, der siger, at hvis de er på vej til et eller andet vigtigt, og de har glemt deres mobil, så kører de hellere tilbage efter den og kommer for sent til det, de skal – frem for at lade være med at have den med sig i en halv dag. De kan ikke rumme at undvære den. De er blevet afhængige, siger sociolog ved Aarhus Universitet, Mette Jensen.

Hun er forfatter til bogen Mobilitetsmani og mener, at mange føler sig nøgne, hvis deres smartphone ikke ligger i lommen.

- Den er næsten blevet det, jeg vil kalde 'kropsliggjort'. Vi føler os amputerede uden. Den skaber en afhængighed og rastløshed i os, siger sociologen.

Stressfaktor

Mette Jensen er ikke i tvivl om, at de smarte telefoner er kommet for at blive, men hun advarer mod den udvikling, de skaber.

- Smartphones passer som fod i hose til den måde, vi lever på i dag, fordi vi skal være fleksible og tilgængelige. Men samtidig gør den os rastløse og ændrer de sociale relationer mellem mennesker. Vi har fået sværere ved at føre dybe samtaler og koncentrere os, og vi bliver mere fraværende, forklarer hun.

Arbejdspsykolog Anton Eg Andersen mener også, at smartphones langt hen ad vejen er smarte. Men samtidig er der ikke langt til stress, når man altid er 'online'.

- Hvis man ikke passer på, så kan man ende med at være 'på' hele tiden og ikke kunne sætte grænser for sit arbejdsliv. Man ender hurtigt med at arbejde mere end 37 timer om ugen, hvis man altid er tilgængelig og reagerer på alle henvendelser, siger han.

Bjarne Toftegård, der står bag hjemmesiden Forebyg Stress, er enig.

Styrer folks liv

- Frem for at smartphones er et redskab – et ganske glimrende redskab – så sker der det, at telefonerne begynder at styre folks liv. Så snart der kommer en besked, og man sidder med en følelse af, at man skal reagere med det samme, så er det et tegn på afhængighed, som kan blive til stress, siger han.

- Ingen kan sige sig fri for, at det pludselig kan tage overhånd, tilføjer stresseksperten.

  1. Erkend, at den (smartphonen) fylder for meget i dit liv.
  2. Sæt nogle rammer for dit forbrug: Aftal f.eks. med dig selv, at du slukker den eller lægger den fra dig efter kl. 19.
  3. Det bedste, du kan gøre, er at have to telefoner: En privatmobil og en arbejdsmobil. Sluk arbejdsmobilen, når du har fri – hvis din arbejdsgiver virkelig har brug for din hjælp, så ringer han til din privatmobil.
  4. Lad være med at gøre dig selv uundværlig – det bliver udnyttet, at du altid er til rådighed, og i længden bliver du stresset af det.
  5. Deaktiver den funktion, der gør, at nye e-mail popper op på din smartphone-skærm. Hvor vigtigt er det i virkeligheden, at du svarer på mail og sms lige med det samme?
  6. Lad mobilen blive i lommen eller tasken, når du er sammen med venner og familie. Gør det til en vane ikke »lige« at tjekke, om der er bud efter dig. Prioriter at være mentalt til stede, når du er fysisk til stede.
  7. Tag en weekend i sommerhus og lad din smartphone blive hjemme. Verden vælter ikke – til gengæld kan du slappe helt af.
  8. Hold pauser, hvor du fordyber dig i noget ikke-elektronisk, så hjernen får et pusterum fra den konstante informationsstrøm.
  9. Dyrk regelmæssig motion – gerne sent om eftermiddagen. Og slå mobilen fra imens.
  10. Det handler i bund og grund om, at du ikke må lade din smartphone styre dig – du skal styre den.

Kilder: Arbejdspsykolog Anton Eg Andersen, overlæge og stressforsker Bo Netterstrøm, sociolog Mette Jensen og stressekspert