Et nyt studie viser, at danskere, der lider af kronisk hovedpine, risikerer at få et overforbrug af smertestillende – og det kan være årsagen til så voldsomme smerter, at det leder til symptomer på depression og angst.

Nogle gange kan en hovedpinepille være en livredder. Men for omkring 100.000 danskere er de faktisk årsag til så voldsomme smerter, at de giver symptomer på depression og angst.

Nu viser en danskledet undersøgelse, at hvis folk, der overforbruger smertestillende og har kronisk hovedpine, trapper ned i forbruget, så kan de reducere deres symptomer på depression og antal fraværsdage på arbejdet med 50 procent.

Flere tusinde danskere ville få et langt bedre liv, hvis de begynder at trappe ned i deres forbrug af smertestillende, fortæller Lars Bendtsen, der står bag den nye undersøgelse. Det skriver Videnskab.dk.

»Det er ret vigtigt, det her. Folk skal vide, at det kan være skadeligt at tage smertestillende på daglig basis, men også at det er muligt at komme ud af det igen,« siger overlæge Lars Bendtsen fra på Københavns Universitet samt Glostrup Hospital og Rigshospitalet.

»Man har manglet solid forskning på dette område, og det er første gang, nogen har undersøgt konsekvenserne af overforbruget så grundigt. Jeg tror, det er grunden til, at vi har fået en pris for vores forskning. Det er jo en anerkendelse af kvaliteten af arbejdet og vigtigheden af forskningen,« siger Lars Bendtsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor får man hovedpine?

Hvis man lider af kronisk hovedpine og tager smertestillende, som paracetamol og ibuprofen, mere end 14 dage om måneden, så er det nok til et overforbrug, der kan forværre hovedpinen.

I undersøgelsen kiggede Lars Bendtsen og et hold af forskere fra Chile, Argentina, Italien, Tyskland, Danmark, og Spanien på, hvordan 492 patienter med et overforbrug af smertestillende reagerede på at nedtrappe over en periode på 2 måneder.

Hvis patienterne ønskede det, fik de forebyggende medicin, der skulle gøre nedtrapningen nemmere.

Læs også hos Videnskab.dk: Ti myter om migræne og hovedpiner

Før nedtrapningen testede forskerne, hvor mange fraværsdage eller halve dage patienterne havde på arbejdet, og hvor højt de scorede på en depressions- og angstskala.

Forskerne lavede den samme test seks måneder efter nedtrapningens begyndelse og sammenlignede så tallene med den oprindelige test.

For de 90 procent af patienterne, der klarede en nedtrapning, viste undersøgelsen, at de havde fået 50 procent færre fraværsdage på arbejdet og dage med nedsat arbejdstid, samt reduceret deres symptomer på depression med 50 procent og angst med 27 procent.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Hvorfor kan orgasme give hovedpine?
Migræne og hovedpine kan måske kureres med elektricitet