Er sommergrillen mere usund end ovnen? Ernæringsekspert Martin Kreutzer siger nej, ikke nødvendigvis. Du skal bare undgå at branke din mad, for det kan øge risikoen for kræft.

Af Casper Pilgaard, Redaktionsassistent, Netdoktor

Der er fyret godt op under grillen, og du putter nøje maden på grillen ét stykke ad gangen. Inden den sidste pølse er kommet på, er den første allerede branket på undersiden. Skidt pyt. Sådan er det at grille, og for mange er let branket mad egentlig lidt lækkert.

Men faktisk bør du slet ikke se igennem fingre med de svedne godter, for selvom man sagtens kan spise branket mad i ny og næ, så øger man risikoen for stegemutagener, hvis man gør det til en vane at svide maden på Weberen. Og stegemutagener kan være kræftfremkaldende.

Undgå kemien i hverdagen

Når du varmer mad op, sker der kemiske ændringer i maden. Der dannes nye stoffer, og nogle af disse stoffer er mutagene og kan være kræftfremkaldende. Særligt på grillen har stegemutagener gode vilkår, især hvis maden får for meget varme:

"Brankning er celleødelæggelse. Hvis man branker overfladen i maden, ændrer man strukturen i maden. Man skaber nogen reststoffer, der svarer meget til den forurening, man oplever ved udstødningsgasser og lignende," forklarer Martin Kreutzer.

Så hvordan undgår man at den lækre sommermad forkulles og udgør en risiko? Martin Kreutzer peger på tre ting, du kan gøre.

Pas på fedtet

Fedt på grillkullene får kullene til at blusse op. Resultatet er flammer, der nok kan være flotte og give en rustik fornemmelse, men de er din værste fjende, hvis du vil undgå forkullede madvarer.

Inden maden kommer i nærheden af grillen, bør du derfor skure grillen godt af for eventuelle madrester. Og det er ikke kun fordi, det hygiejnemæssigt ikke er lækkert at stege bøffen i resterne af to uger gamle grillpølser:

"Gamle fedtrester, som sidder på risten, kan hurtigt komme til at svide," lyder advarslen fra Kreutzer.

Du kan desuden skære det overflødige fedt af din bøf, inden den ryger på grillen, eller overveje mere magert kød som alternativ til sommerens 117. grillpølse, eksempelvis en kylling, som kan forkoges inden turen på grillen. Jo federe kød, jo mere sandsynligt er det nemlig, at fedtet drypper ned i kullene.

Når kødet er på grillen, råder Kreutzer til, at du lægger det i en drypbakke. Den opfanger fedtet, inden de sætter fut i kullene, og det ekstra lag mellem varmen og maden mindsker i sig selv risikoen for branket mad.

Savner du alternativer til grillpølsen?

Marinér dit kød

Jo længere tid, kødet befinder sig på grillen, jo større er risikoen for, at det i et uopmærksomt øjeblik bliver branket. Marinaden fungerer derfor som et veritabelt grill-kinderæg, der har hele tre fordele: Du kan krydre dit kød lige efter din egen smag og styrke. Marinaden gør stegetiden kortere. Og endelig beskytter marinaden i sig selv mod at kødet brankes, selv hvis det skulle få lidt for lang tid.

Pas på temperaturen

"Du kan for så vidt godt grille hver dag. Det gør bare, at du gør dig selv til grillmester," lyder op- og udfordringen fra Martin Kreutzer. Hvis du ynder at svinge grilltangen, så er det med at holde opmærksomheden rettet mod grillen og kun grillen. Og forberedelserne starter inden, du putter madvarerne på risten:

"Kullene skal være brandvarme, inden maden grilles, og ikke blive det, mens maden grilles. Forvarm derfor kullene i en grillstarter og smid dem først i grillen, når kullene er hvidglødende.

Kender du dit fedt?

Derudover skal du flittigt regulere risten, så maden ikke får for megen varme. Hvis nødvendigt kan du samle kullene i den ene side af grillen og maden i den anden.

Uanset hvor meget du våger over din mad, vil risikoen for at overophede maden dog altid være størst på en kulgrill. Så særligt hvis du ynder at spille bold, nyde en øl eller dække bord, mens maden passer sig selv på grillen, skal du overveje at skifte til gasgrill:

"Gasgrillen er ved at overtage for kulgrillen og en af fordelene er, at du kan ændre i temperaturen med det samme. Mad tilberedt på gasgrill har hos nogle ry for at smage anderledes end på kul, men flere undersøgelser har vist, at de fleste ikke kan smage forskel," lyder det afsluttende råd fra Martin Kreutzer.

Kilde: Netdoktor.dk