Oplever du, at det kan være hårdt at stå op, når alarmen på din telefon ringer? Så er du langt fra alene. 

Sundhedsstyrelsen har lavet helt nye anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper. Anbefalingen kan bruges som et pejlemærke for, hvor længe børn, unge og voksne bør sove.

Lad os starte med at se på anbefalingerne for voksne. 

For voksne mellem 18 år til 65 år lyder den nye anbefaling på mellem 7 og 9 timers søvn i døgnet. 

»Søvn er afgørende for, at vi trives og har det godt. Vi ved, at tre ud af ti voksne sover mindre end 7 timer i døgnet. Derfor kan de nye anbefalinger bruges til at overveje, om det er muligt at komme tidligere i seng og samtidig slukke for skærmen efter sengetid,« siger Maja Bækgaard Jørgensen, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at i 2023 sov voksne i gennemsnit 7 timer og 12 minutter i døgnet. 

Er man oppe i årene, er nattesøvnen ofte endnu kortere.

»Det betyder, at vi ligger i den lave ende af de 7-9 timer. De fleste af os kunne godt have brug for at sove lidt mere,« siger Maja Bækgaard Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen har lavet helt nye anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper, der kan bruges som et pejlemærke for, hvor længe børn, unge og voksne bør sove. Især unge kigger meget på mobilen i de sene timer. 
Sundhedsstyrelsen har lavet helt nye anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper, der kan bruges som et pejlemærke for, hvor længe børn, unge og voksne bør sove. Især unge kigger meget på mobilen i de sene timer.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men hvad så med de unge mellem 14 og 17 år, der ofte har en tendens til at kigge rigtig meget på mobilen i de sene timer?

Til unge anbefaler Sundhedsstyrelsen mere søvn end de voksne over 18 år.

Helt konkret anbefales de at sove mellem 8 og 10 timer.

Se i boksen her, hvor længe danskere i alle aldre anbefales at sove:

»Med de nye anbefalinger sætter vi fokus på vigtigheden af sund søvn. Søvn er en meget vigtig ressource, men søvnlængden kan blive trængt, fordi den måde, vi har indrettet samfundet på, kan medvirke til, at man vælger at sove mindre for at kunne nå sine mål eller for at undgå at gå glip af noget på skærmen,« siger Maja Bæksgaard Jørgensen og tilføjer: 

»Derfor vil vi gerne slå et slag for, hvor vigtigt det er, at vi prioriterer vores søvn, fordi søvn har stor betydning for vores sundhed og trivsel.«

Debat kører på sociale medier - skal kvinder eller mænd sove mest? 

Læs HER vurderingen fra en ekspert. 

Boligejere landet over venter utålmodigt på, at renterne begynder at falde. Hvad skal der til for, at det sker, og er der en udvej, hvis renterne forbliver høje? Få svarene i denne episode af B.T.-podcasten 'Spar Kassen'.