Et dansk forskningsstudie har fundet ud af, at mus er i stand til at kurere sig selv for diabetes. Nu stiller forskerne sig selv spørgsmålet, om mennesker kan gøre det samme.

Forestil dig, at kroppen kan kurere sig selv for diabetes.

Det lyder måske som om, at ideen er fanget ud af den blå luft, men det ser faktisk ud til, at det måske kan lade sig gøre.

I hvert fald har forskere fundet ud af, at mus besidder nogle cellemekanismer, der får musene til selv at lave de insulinproducerende beta-celler fra en helt anden type celler, de såkaldte delta-celler, hvis musene mærker en mangel på insulin. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om det vilde projekt.

Den grundvidenskabelige opdagelse kan være det første skridt på vejen mod en ny type medicin, der ikke bare kan kurere både type 1- og type 2-diabetes, men også en lang række andre sygdomme hos mennesker.

»I type 2-diabetespatienter kan en øgning af beta-cellemassen give patienterne muligheden for at kompensere for insulinresistensen. Så her vil opdagelsen også være interessant,« siger Thomas Mandrup-Poulsen fra Københavns Universitet, der dog ikke selv har deltaget i projektet.

Læs også på Videnskab.dk: Bacon-tampon helbreder livsfarligt næseblod

Forskningsprojektet giver en helt ny viden om cellemekanismer:

»Vi har altid troet, at cellerne var rimelig låste i deres rolle, men det ser ud til at kroppen indeholder nogle cellulære systemer, der gør den i stand til at reparere sig selv, hvis den mangler den ene type celler eller den anden. Det kan vi måske udnytte til at kurere en lang række sygdomme, herunder diabetes,« fortæller ph.d. og forskningsleder på beta-celleområdet i Novo Nordisk, Jan Nygaard Jensen.

Den nye opdagelse er ifølge Professor Thomas Mandrup-Poulsen meget spændende.

»Den kliniske betydning af denne artikel er oplagt. Da forskerne kan låse op for den mekanisme, som tillader gendannelse af de insulinproducerende celler, er vejen banet for kliniske forsøg på mennesker med både type 1-diabetes og type 2-diabetes,« siger Thomas Mandrup-Poulsen, der dog peger på, at det kræver at stoffet tåles af mennesker.

Læs også på Videnskab.dk: Flystøj kan give dig større mave

I det nye studie har forskerne undersøgt, hvordan to uger gamle mus reagerede på at få samtlige de insulinproducerende beta-celler i bugspytkirtlen sat ud af funktion. Dette gjorde forskerne kemisk, hvorefter de gav musene insulin for at holde dem i live.

Musene fik altså induceret en ekstrem form for kunstig type 1-diabetes.

Til forskernes store overraskelse kunne musene kurere sig selv for sygdommen på kun fire måneder, og insulinen kunne tages fra dem. Musene havde gjort dette ved at omdanne de somatostatin-producerende delta-celler til nye insulinproducerende beta-celler.

Læs også på Videnskab.dk:

Kan mus i faldskærme dræbe slanger?

Sådan helbreder du din krop med hjernen

Lille mus ligeglad med skorpionens smertefulde bid