Bag det opsigtsvækkende køb af fodboldklubben FC Nordsjælland står veteran i oliebranchen i skikkelse af den tidligere Vitol-direktør Bob Finch.

Olie og fodbold har længe været en populær cocktail rundt om på kloden, hvor stenrige oliefolk kaster hundredvis af millioner ind i fodboldklubber. I Danmark kan Superliga-klubben FC Nordsjælland nu prale af en lignende forbindelse.

I sidste uge kunne FC Nordsjælland oplyse, at den hidtidige ejer Allan K. Pedersen har solgt 97,41 procent af sine aktier til en udenlandsk investorgruppe anført af briten Tom Vernon til en pris, der menes at være omkring 100 millioner kroner.

Berlingske Business kan nu sætte navn på en af personerne fra investorgruppen, og der er tale om den britiske oliemilliardær Robert »Bob« Finch, som er partner i det britiske investeringsselskab Talis Capital. Derudover var han i over 30 år ansat hos den verdensomspændende energikoncern Vitol, hvor han bestred rollen som direktør i kul­afdelingen.

Tom Vernon i spidsen

Formelt er det selskabet »The Pathways Group Limited«, som Tom Vernon registrerede i Storbritannien 14. december, der har købt FC Nordsjælland.

Firmaet blev oprettet på en adresse i den mondæne London-bydel Wimbledon, og selskabet deler adresse med investeringsvirksomheden Talis Capital, hvor Bob Finch er medstifter.

Tom Vernon bekræfter i en mail, at Bob Finch er en del af investorgruppen.

»Talis Capital har talrige investorerer, der tager del i projektet (i FC Nordsjælland, red.), og som er blevet inspirereret af dets vision. Blandt investorerne er en af medstifterne af Talis Capital, Bob Finch,« lyder det i et skriftligt svar fra Tom Vernon.

Hvor aktiv en rolle, Bob Finch og de øvrige investorer skal spille i FC Nordsjælland, er fortsat uklart. Først i begyndelsen af det nye år vil fodboldklubben melde en klar strategi ud, og her ventes det også, at man vil sammensætte en ny bestyrelse. Det er endnu ikke afklaret, hvorvidt personer fra investorgruppen skal træde ind i den nye bestyrelse.

Skulle det blive tilfældet, er det en mand med en broget historie, der melder sig i dansk klubfodbold.

Mødtes med serbisk krigsforbryder

Bob Finch blev kort efter årtusindskiftet hovedpersonen i en opsigtsvækkende sag i Storbritannien, hvor avisen The Observer kunne kæde ham sammen med den serbiske krigsforbryder Zeljko Raznatovic, der er bedre kendt som Arkan.

Arkan stod i spidsen for den frygtede milits Tigrene, der hærgede under Balkan-krigene og menes at stå bag drabet på hundredvis af uskyldige mennesker.

Under Balkan-krigene forsynede Vitol Slobodan Milosevics Serbien med brændstof. Undervejs kom olievirksomheden i konflikt med en serbisk forretningsmand, og som resultat heraf fløj Bob Finch til Beograd, hvor han mødtes med Arkan, der blev brugt som mellemmand i bestræbelserne på at få Vitols forretninger i landet på ret kurs igen. Bob Finch har erkendt over for The Observer, at mødet med Arkan »ikke så godt ud«.

Arkan blev i 1997 dømt ved domstolen i Haag for forbrydelser mod menneskeheden, og han var efterlyst af internationale myndigheder helt frem til år 2000, hvor han blev dræbt under et skyderi på et hotel i Beograd.

Trods den kedelige sag har Bob Finchs karriere ikke stået stille siden. Han er fortsat en del af ledelsen af Talis Capital, ligesom han har været med til at grundlægge et andet investeringsselskab, Finch Investments, og derudover er han involveret i en lang række velgørenhedsorganisationer.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har Bob Finch af flere omgange gæstet Farum for at bese klubbens faciliteter op til købet, ligesom han skulle have været tilstede ved pressemødet 15. december.

Skal satse på talenter

Kongstanken med den nye klub bliver et samarbejde mellem det ghanesiske fodbold-akademi Right To Dream, som Tom Vernon har været med til at starte, og FC Nordsjælland.

Ambitionen er, at FCN på sigt skal være selvforsynende med spillere, og spillere fra det ghanesiske akademi skal efter planen bruge den nordsjællandske kunstgræsbane som springbræt til en karriere i Europa.

Ifølge FC Nordsjælland selv er der en stor portion idealisme i projektet, som investorerne ikke forventer store afkast af lige med det samme.

Ifølge sportsøkonom og lektor på CBS, Troels Troelsen, der har forsket i fodboldøkonomi, er det langt fra godgørenhed, som kendetegner fodboldakademier som Right to Dream.

»Glem alt om godgørenhed. Det her handler om at tjene penge ved at sælge talenterne videre til store udenlandske klubber. Det er dog ikke så let at tjene mange penge på spillersalg i Danmark. Og det minder ofte om at købe en lottokupon, for det sker sjældent, at en spiller bliver solgt for flere hundrede millioner kroner i det hele taget,« siger han.

Også partner i Deloitte, Jesper Jørgensen, der beskæftiger sig med fodboldklubbers økonomi, vurderer, at det er ren forretning at satse på de unge afrikanske talenter.

»FC Nordsjælland skal være en god rugekasse for de unge spillere. Så det går på at bringe spillere fra Ghana til Europa og videre til en større liga for at tjene penge. Der bliver ikke udviklet en masse spillere i Ghana for nogen blå øjnes skyld. Det er forretning,« siger han.

Berlingske Business har i to dage forsøgt at komme i kontakt med Bob Finch gennem selskabet Talis Capital. Her henviser man til FC Nordsjælland, der fortæller, at hverken Tom Vernon eller Bob Finch ønsker at udtale sig til Berlingske Business.