Danske klubber underpræsterer kraftigt i Europa. I dag indtager Danmark 22.-pladsen på UEFAs koefficientliste og vil falde til 24.-pladsen næste år. Nøgternt set burde Danmark dog være nummer 15.

Det overraskende resultat kom frem, da det hollandske firma Hypercube for nylig præsenterede en analyse for de danske Superliga-klubber og Divisionsforeningen. En analyse, BT som det eneste danske medie har fået indsigt i.

Selv om Danmark for fire år siden lå på en 12.-plads, der førte til automatisk deltagelse i Champions League-gruppespillet og yderligere et hold i kvalifikationen, kan en 24. plads måske lyde nogenlunde acceptabelt for en lille nation som Danmark med blot 5,5 millioner indbyggere. Men kigger man bag indbyggertallet på de tal, der rent faktisk betyder noget, præsterer de danske klubber et stykke under det forventede.

»På det parameter, der hedder økonomi, burde vi være nummer 15. Der er også en masse andre parametre, man kan ligge til grund, men i forhold til hvor stor fodboldøkonomien er, når vi taler omsætning, tv-aftale osv., bør vi statistisk set ligge nummer 15 på den europæiske rangliste«, lyder det fra Anders Hørsholt, direktør i FC København og medlem af den visionsgruppe under Divisionsforeningen, der i øjeblikket arbejder frem mod en mulig ny turneringsstruktur.

Tallet 15 kommer fra Hypercubes analyser af den danske Superliga. Hypercube er firmaet, der står i midten, når der i løbet af de kommende måneder skal findes frem til en ny Superliga-struktur. En struktur, som blandt andet skal hjælpe Danmark længere frem på UEFAs koefficientliste. Gerne helt frem, hvor vi – ifølge analyserne – hører til.

»Der er en bred opfattelse af, at vi ikke udnytter det potentiale, der er. Vi bør ligge højere end den placering, vi er ved at ryge ned på,« siger et andet af medlemmerne i Superligaens visionsgruppe, AaB-direktør Stephan Schors.

Han har på egen krop mærket vigtigheden af at komme ud i Europa, hvor de store penge er. Men vejen derud er brolagt med besværligheder, når Danmark præsterer dårligere, end hvad der kan forventes.

»Vi ser det som en udfordring. Det er klart, at jo længere ned på listen vi kommer, desto sværere er det, og desto sværere er vejen til de europæiske turneringer. Vi kan se på vores eget regnskab, som vi kom med mandag, at det har ganske, ganske stor betydning for de danske klubber at komme med i de europæiske gruppespil. Det er rigtig mange penge, der er på spil,« fastslår Schors, der kunne præsentere et årsregnskab med et plus på 41,1 millioner kroner – mange af dem hentet ude i Europa.

Det faktum, at de danske klubber præsterer dårligere, end hvad økonomien tilsiger, var en lille øjenåbner for flere af Superliga-lederne. En øjenåbner, der blot gjorde en strukturdebat endnu mere aktuel.

Målet med en ny struktur er at øge spændingen i og interessen for Superligaen. Det kan medføre flere tilskuere på lægterne, flere tv-seere i stuerne og flere sponsorer på de fine pladser – og dermed en bedre økonomi. Netop en økonomisk optur er det, der i sidste nede skal få Danmark frem på koefficientlisten.

»En ny struktur alene kan ikke gøre det. Men skaber vi en bedre økonomi i dansk fodbold, får klubberne flere penge. Får klubberne flere penge, får vi bedre fodboldhold. For over 90 procents vedkommende er det – over tid – økonomi, der afgør om en klub taber eller vinder mod en mindrebemidlet klub. Så kan vi tilvejebringe flere penge, vil vi statistisk set få bedre fodboldhold, som bedre vil kunne konkurrere i det europæiske billede«, siger FCK-chef Anders Hørsholt.

Næste års placering som nummer 24 på UEFAs koefficientliste er den laveste danske placering siden 2003. 24.-pladsen medfører, at den danske mester træder ind i Champions League-kvalifikationen i 2. kvalifikationsrunde, mens pokalvinderne samt sølv- og bronzevinderne træder ind i Europa Leagues 1. kvalifikationsrunde.