Mathias er 14 år, fodboldtræner og drømmer om at komme til udlandet. Nå ja, og så hedder hans far Glen Riddersholm og er dansk mester med FC Midtjylland. Mød far og søn til en snak om drømme, ambitioner og opdragelse med kvalificeret modspil.

FCM-træner efter første hjemme-nederlag: Vi var bedre end Brøndby

Hvis ikke det var måden, han gik på, var det måden han talte på. Dialekten, betoningen, tempoet. Hvis ikke det var håndtrykkets fasthed, smilet og blikket, var det de lyseblå øjne. Og hvis heller ikke, det var sådan, man genkendte ham som sin fars søn, var det på navnet og drømmen.

Mathias Riddersholm, 14 år, C-licens-træner med drømmen om en dag at styre et Superliga-hold fra sidelinjen.

»Selvfølgelig er der mange ligheder, og det er fint, at nogle folk ser mig og tænker på min far. Det accepterer jeg. Jeg skal bare kunne sige til mig selv, at jeg har min egen stil, og hvis folk synes, den ligner min fars, så fair nok. Bare jeg ved, at jeg er mig selv,« siger Mathias Riddersholm.

Vi mødes på MCH Arena og sætter os på udskiftningsbænken til højre for spillertunnellen.

Trænere om Glen-billedet, der fik Twitter til at koge over: Passer godt på FCMs billede af sig selv

Er det drømmen at sidde her med dit eget hold en dag?

»Nej, dér,« svarer han og peger med et smil over på hjemmeholdets bænk.

Der sad hans far forrige søndag, da FC Midtjylland besejrede FC København og bragte sig afgørende foran konkurrenterne i Superligaen. Glen Riddersholm, 43 år, Pro-licenstræner, chef for FC Midtjylland siden 2011. Engang med drømmen om at træne på fuld tid blot en enkelt dag af sit liv. I dag allerede tidligere ungdomslandstræner og siden torsdag med titel af dansk mestertræner.

»Jeg kan da godt se det charmerende i historien om, at min søn også vil gå trænervejen. Han ligner mig jo helt sindssygt meget på så mange områder, og selvfølgelig er det en sjov historie. Det, han har opnået allerede nu, gør, at jeg jo godt kan se nogle lighedspunkter i forhold til det med at gå efter noget, man brænder for. Men når det er sagt, er det vigtigt for mig, at jeg holder mig i baggrunden. Han skal skabe sin egen filosofi, han skal prøve tingene af selv, og af samme grund har jeg endnu aldrig set ham træne,« siger Glen Riddersholm.

FCM-boss: Vi skal lære af tryllekunstnere

Vigtigt at reflektere

Mathias Riddersholm går i 8. klasse. Han er i virkeligheden halvandet år for ung til at tage DBUs C-licens, der giver papir på, at man er uddannet ungdomstræner, men han kom tidligt i gang og fik sin dispensation.

»Allerede da jeg var 13 år, havde jeg haft alle mulige skader, havde brækket hånden to gange med operation og det hele og var så ude og kigge på nogle træninger. Det gik så over i noget nørderi, og da jeg havde været med på en teenage-camp i Storvorde, kunne jeg mærke, at det var noget for mig,« fortæller Mathias Riddersholm.

I dag er han assistent for U11-holdet i Ikast fS, analyserer holdets træninger og kampe på sin skolecomputer og står selv for træningen onsdag og delvist for den fredag.

»Det er både, når jeg står ude på træningsbanen, og når jeg sidder derhjemme eller inde på fars kontor og planlægger træningen, at jeg mærker, det er det rigtige. Det er en god fornemmelse i maven af at kunne flytte nogen,« siger Mathias.

I sidste uge var han og hans far i Parken for at se pokalfinalen efter at have været sammen til Store Trænerdag i Brøndby, hvor toppen af den danske trænerpop var samlet, og da de sammen kørte hjem til Herning, brugte de turen på at tale om det, de bedst kan lide.

»Det er et eksempel på et tidspunkt, hvor vi taler fodbold. Jeg pacer ham ikke, og som sagt holder jeg mig lidt i baggrunden. Men jeg svarer, når han spørger, og så prøver jeg at give ham kvalificeret modspil. I bilen på vej hjem fra København stillede jeg ham spørgsmål om, hvordan vi skulle lukke bestemte FCK-spillere ned og lod ham tænke over det og svare. Ikke for at teste eller sige, at det var rigtigt eller forkert, men for at få ham til at reflektere over det,« fortæller Glen Riddersholm, der også i forbindelse med denne artikel lod det være op til sønnen selv at reflektere over, hvad det indebar at blive interviewet af et landsdækkende medie.

»Jeg bad ham tænke over konsekvenserne. Det fik han noget tid til sammen med sin mor, og hvor hun var mere i tvivl, var han egentlig frisk. Jeg synes, det er vigtigt, at han er klar over, at alt, hvad man foretager sig, har nogle konsekvenser, og dem har han overvejet. Der vil være noget opmærksomhed i nogle dage, men så vil det gå lidt i sig selv igen,« siger Glen Riddersholm.

Skal have en Plan B

Hjemmevant bevæger Mathias Riddersholm sig rundt på MCH Arena, da FC Midtjylland besejrer FC København. Han uddeler og tager imod kram og håndtryk og high fives, og det er, som om han kender alle, og alle kender ham. Det er her, han er vokset op. Det er hans verden og har været det et helt barndoms- og ungdomsliv, men der må andet til. Der skal andet til.

»Jeg vil være træner, og jeg ved, at det er det, jeg brænder for, men jeg skal have en Plan B. Mine forældre har fortalt mig, at jeg godt ville være skuespiller, da jeg var lille, men det kan jeg faktisk ikke selv huske. Jeg er begyndt at interessere mig for psykologi, så det kan også være en mulighed. Men først skal jeg på en efterskole, der ikke har noget med fodbold at gøre. Det har jeg besluttet sammen med mine forældre. I min 14-15-årige levetid har det handlet om fodbold, fodbold og fodbold, men det er vigtigt, at jeg møder andre mennesker og får andre venner. Fodbolden vil alligevel altid være der,« siger Mathias Riddersholm.

Men drømmen er en dag at komme til at stå derovre ved hjemmeholdets bænk?

»Drømmen er at komme til udlandet. Jeg har delmål, som allerede er blevet opfyldt. Jeg ville udtage U11-, U12- og U13-talentholdene i FCM, og det skal jeg snart. Jeg ville med på FCMs Mini Akademi, og det kom jeg. Mit næste delmål er at komme i top tre ved det uofficielle U11-danmarksmesterskab i Esbjerg. På den måde har jeg flere mål. En dag vil jeg være Superliga-træner, og helt ultimativt vil jeg til udlandet. Det er drømmen.«