Sønderjyske-træner Lars Søndergaard efterlyser en klar linie og mener dommerne ligger under hos de store klubber.

Det er ikke nogen nem opgave at skulle fløjte en fodboldkamp. Men den hjemlige dommerstand laver for mange fejl og mangler både uddannelse og professionalisme.

Det siger Sønderjyskes træner, Lars Søndergaard, efter endnu en hektisk weekend, hvor TV-billleder førte til finbørstning af en række kontroversielle episoder.

Frem for at kritisere opmanden i Sønderjyskes egen kamp (mod FCN, red.) gik Søndergaard i stedet efter manden med fløjten i opgøret mellem FC København og Randers.

- Anders Poulsen??? Undlader at give rødt til Gislasson, derefter billigt straffe. Skal han dømme i Kbh?, lød Søndergaards reaktion på Twitter.

Det er den slags udfald, der ikke gør det nemmere at være dommer. Og hvis man supplerer med den erklærede overcensor Kim Miltons standretsdomme under de tv-transmitterede kampe, bliver helvedet for alvor hedt for manden med fløjten.

- Når alt kommer til alt synes jeg der bliver begået utroligt mange fejl. Der sker mange uforudsigelige ting lige i øjeblikket og hvis du tager de sidste 20 straffespark, der er blevet dømt i Superligaen, kunne de 10 af dem sikkert være gået den anden vej. Det er svært at se en linie i, hvad der bliver dømt for inde i feltet, mener Lars Søndergaard, som også var efter dommer Anders Poulsen i forrige runde, hvor Daniel Agger kunne være vist ud i opgøret mod AaB.

Sønderjyske-bossen er på det rene med, at TV-billederne i dag er leveringsdygtige i råt debatstof, fordi næsten enhver kontroversiel hændelse kan kigges igennem fra et væld af vinkler. Men en fejldom kan være fatal, både for den enkelte klub og for en trænerkollega.

- Det har enorme konsekvenser. Søndag var der uddeling af TV-penge, og der kan sagtens have været domme, som fik økonomisk betydning. For en træner som Troels Bech fik det måske betydning, da OB mødte FC Midtjylland, der i sidste minut fik et af de straffespark, som sjældent bliver dømt. Så i stedet for en uafgjort ender de med at tabe kampen, og to uger efter er Bech væk.

Som andre fodboldfolk har Søndergaard svært ved at omfavne idéer fra andre sportsgrene som NFL med løbende brug af videooptagelser eller challenges, som man ser brugt til at opklare tvister i eksmpelvis tennis.

- Med målteknologi og måldommere er fodbolden kommet et af usikkerhedsmomenterne til livs, og det er godt. Og selvfølgelig er det vigtigt at se på, hvad der sker på den front i andre sportsgrene, men det er bestemt ikke uden problemer, erkender Søndergaard.

- Det er en vigtig diskussion. Man kommer ikke uden om, at der i Superligaen er nogle stadioner og kampe med større pres på dommerne fra tribunen. Det er altså svært at dømme imod hjemmeholdet ude i Brøndby, og en fejl bliver måske udstillet endnu mere. Derfor er det også så vigtigt, at dommerne er bedst muligt uddannet, at de er mentalt klar, og at vi nærmer os en form for professionalisme, pointerer Søndergaard, som ikke ville bytte sko med en dommer.

- Men det er vigtigt, at vi tager diskussionen, for hvis vi ikke gør det nu, bliver det endnu værre.