Hvad skal vi dog med VAR?

Dramaer, heftig kritik og mærkværdige domme har gjort VARs indtog i den danske Superliga til et glohedt emne blandt spillere, trænere, klubbosser og fans landet over.

Lige nu fremstår VAR mere som en årsag til fejl end en reel hjælp for de sagesløse danske dommere weekend efter weekend.

Alligevel vil et flertal af Superligaens 12 trænere bevare VAR-systemet, men de ønsker hurtige og radikale ændringer for dommerne, der kæmper med at få teknologien til at blive en succes.

Således efterlyser trænerne et markant løft af dommernes arbejdsforhold, hvis VAR nogensinde skal blive en succes.

Det står klart efter en større rundspørge, som B.T. har foretaget de seneste uger om VAR i Superligaen.

Ti ud af Superligaens trænere har valgt at deltage i B.T.s rundspørge, mens to klubber, Brøndby og AC Horsens, ikke har ønsket at medvirke. Vejle vil først fælde dom, når sæsonen er spillet færdigt.

Hos AGF, der om nogen har været i centrum for flere kontroversielle VAR-situationer de seneste uger, er cheftræner David Nielsen fortaler for at bevare teknologien.

Men han efterlyser markant bedre forhold for landets dommere.

»Dommerne gør det fremragende og fortjener kredit for at have fået VAR implementeret. Vi skal lige huske på, at før vores dommere er 100 procent professionelle, synes jeg ikke, at vi kan tillade os at entydigt kritisere dem så hårdt, som det har været tilfældet efter et par kampe tidligere,« siger David Nielsen og slår fast:

»Dansk fodbold skal finde pengene til dommerne, og det kan kun gå for langsomt. Så vi har en topprofessionel dommerstand. Det vil også gøre rekrutteringen af de næste dommere lettere.«

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

I FC Nordsjælland er træner Flemming Pedersen en af de mere kritiske over for VAR i sin nuværende form.

Han mener på linje med David Nielsen, at dommerne burde få tilført flere penge og ressourcer.

»VAR bør nedlægges i sin nuværende form, da tilliden til VAR er dalende. Det er frustrerende for alle involverede, at VAR ikke kan eller må opfange soleklare forseelser. Jeg er stadig for VAR. Men personalet, der udfører VAR, bør opkvalificeres,« forklarer Flemming Pedersen og kalder situationen uholdbar, som den er i dag.

Sønderjyskes Glen Riddersholm er kendt for sin åbne tone i VAR-debatten.

Han er fortsat for VAR, men vil have teknologien udviklet yderlige. Han peger som flere kollegaer på dommernes dårlige vilkår som et væsentligt problem.

»VAR skal bevares, men der skal justeres ud fra de erfaringer, vi har gjort os. Der er plads til forbedringer, hvilket ikke er overraskende. Jeg savner blandt andet ensrettethed. Jeg vil dog tage dommerne lidt i forsvar og tale om de forhold, dommerne og VAR personalet arbejder under,« siger Glen Riddersholm, som deler holdning med Lyngbys Carit Falch.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hos FC København er Jess Thorup stadig for brugen af VAR i Superligaen, men forventer, at teknologien forbedres fremover. En linje, som i øvrigt også bakkes op i OB og AaB.

»Vi har indført VAR i Superligaen vel vidende, at der ville være en indkøringsperiode, hvor der er flere fejl, end vi ønsker i det lange løb. Vi er stadig for og har selvfølgelig en forventning om, at det hele tiden bliver bedre, mere smidigt og effektivt i forhold til at minimere fejl og hjælpe dommerne,« lyder det fra træneren.

To trænere skiller sig ud på positivsiden i forhold til den nuværende VAR-situation.

Hos FC Midtjylland slår træner Brian Priske fast, at VAR også nu er et godt redskab til hjælp for dommerne.

»Jeg er pro VAR og tror på, at det kan blive et godt redskab og hjælp til spillet på den lange bane. Men som så mange andre nye ting eller tilføjelser kræver det lidt tid og tilpasning for, at det virker fuldstændig efter hensigten,« siger han.

 (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

I Randers maner cheftræner Thomas Thomasberg til ro og efterlyser mere tålmodighed med VAR-systemet.

»Jeg ikke i tvivl om, at VAR i sidste ende bliver til gavn. Men de skal have lov til at finde den rigtige vej frem. Jeg er klart for VAR, hvis det bliver udviklet. Jeg tror, at vi ender med et produkt, vi alle synes er bedre og mere sikkert,« siger han.