De danske topsvømmere er klar til sæsonens højdepunkt, men for flere af de største profiler er det med skrammer på både krop og sjæl.

Et brutalt og chokerende overfald, der kostede Jeanette Ottesen en brækket finger, en personlig økonomisk krise, der truede Lotte Friis’ karriere og et tragisk dødsfald af en tæt veninde. Læg dertil en vellidt og succesfuld toptræner, der rejste hjem til Australien og en sportschef i Dansk Svømmeunion, der kort efter sagde farvel og tak.

Sådan lyder ingredienserne i den gryderet, som de danske topsvømmere siden december 2014 nødvilligt har måttet slubre af. En kedelig forret til hovedretten, der fra søndag og den næste uge serveres i den russiske millionby Kazan: VM i langbanesvømning.

Forholdene kan der ikke klages over. Byens fodboldstadion, hvor klubben Rubin Kazan normalt har hjemme, er til lejligheden forvandlet til et imponerende svømmestadion med plads til 11.000 siddende tilskuere.

Kaotisk optakt

Imponerende kan man derimod ikke kalde flere af de største danske medaljehåbs tilløb til verdensmesterskabet, der med sin placering kun et år før OL i brasilianske Rio rangerer som et af de største og mest prestigefyldte stævner. Målsætningen er fem medaljer, men ifølge den britiske danske landstræner, Nick Juba, giver det kaotiske tilløb til stævnet anledning til spørgsmålstegn.

»Selvfølgelig har det været en hård tid. Det har krævet stærk ledelse at ’lime’ det hele sammen. Det har været svært, og resultaterne her vil vise, om det har virket eller ej,« siger han, da BT taler med ham på tilskuerpladserne med udsigt over den opvarmede konkurrencepool.

»Shannon Rollason (afgået træner for blandt andre Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Pernille Blume i det nationale træningscenter i Bellahøj, NTC, red.) var den her karismatiske og succesfulde træner, der gik, og så gik Mikkel von Seelen (afgået sportschef i Dansk Svømmeunion, red.). Vi skal ikke lade som om, det ikke har været svært, for det har det, selvom vi har fået gode folk ind,« lyder den ærlige udmelding fra landstræneren, der sagesløs måtte tage imod endnu et slag, da Jeanette Ottesen og hendes kæreste blev overfaldet i deres bil i juni måned. Det kostede svømmeren en brækket lillefinger og en forstuvning af ringfingeren. For en stund var VM-deltagelsen i fare.

»Det med Jeanette har ikke hjulpet os. Selvfølgelig har det ikke det. Det var vanvittigt og ret traumatisk for hende, men vi prøver ikke at dvæle ved det og prøver at lægge det bag os,« siger Nick Juba om Jeanette Ottesen, der i går ønskede ro frem mod dagens indledende heat i 100 meter butterfly og derfor ikke ønskede at tale med pressen.

Tæt på at opgive karrieren

Vanskelig har 2015-sæsonen i særdeleshed været for Lotte Friis, der er landet i Kazan med medaljehåb på 800 meter fri og 1500 meter fri.

Støvet fra 2014-sæsonen skulle være fejet op og smidt ud, men er i stedet blæst tilbage i hovedet på Allerød-pigen.

»Det har nok ikke været mindre kaotisk i år,« som hun udtrykker det.

Til daglig træner hun i Baltimore, USA, hvor hun for nylig måtte skifte træner og sideløbende har haft store problemer med at finansiere opholdet. For en stund overvejede hun et karrierestop, man fandt siden midlerne til at fortsætte. Blandt andet ved at opsige sin lejlighed og flytte ind hos en veninde i en begrænset periode.

»Der var da en periode, hvor det var lidt hektisk. Men jeg finder ud af, hvor jeg skal bo, når jeg vender tilbage,« siger Lotte Friis, der i foråret endte i en langt værre følelsesmæssig krise.

Her styrtede hendes tætte veninde og tidligere klubkammerat Camille Muffat ned med en helikopter og omkom i forbindelse med optagelserne til et reality-program. Lotte Friis blev efterladt i chok og måtte aflyse flere træninger, fordi hun begyndte at græde, når hun nærmede sig en pool.

Gode tider giver håb

På positivsiden tæller det heldigvis, at de danske svømmere trods dramatisk turbulens har formået at levere gode tider op til stævnet og virker som en glad og spændt gruppe efter den seneste træningslejr i Kroatien. Rikke Møller Pedersen går ind til stævnet som forsvarende verdensrekordholder i 200 meter bryst, ligesom rygsvømmeren Mie Ø. Nielsen og dansk herresvømnings helt store håb, Viktor Bromer, spås gode chancer for et flot VM-resultat.