Hvis du er en af de mange danskere med pollenallergi, så bliv her klogere på, hvordan du kommer bedst gennem højsæsonen for den eller de typer pollen, du reagerer på.

Af netdoktor, redaktionen

I løbet af de næste måneder vil op mod 1 million danskere være plaget af høfeber, som blandt andet giver dem nyseture og kløe i øjne, næse og svælg .

Allergi er en overreaktion

Når man får symptomer på høfeber, er det fordi, at kroppen opfører sig om, at den udsættes for nogle skadelige stoffer. Den begynder at danne modgift (antistoffer) mod nogle bitte små proteinstoffer, kaldet allergener, som blandt andet findes i pollen fra ukrudt, forskellige græssorter, blomster og træer. Kroppens immunforsvar går altså i kampberedskab, selvom stofferne ikke er skadelige for kroppen, og symptomerne er derfor udtryk for en slags overreaktion fra kroppens side.

Pollen er den hyppigste årsag til høfeber

Den hyppigste årsag til høfeber er pollen, men nogle mennesker får også høfeber-reaktioner på husstøvmider, kæledyr og skimmelsvampe. Man kan have allergi over for flere slags pollen og skimmelsvampe.

Træer og græs afgiver ikke lige meget pollen i hele sæsonen, så mens de personer, der er eksempelvis er overfølsomme over birk, typisk har det hårdest i april/maj, vil dem, der reagerer på bynke, først mærke til symptomerne i juli/august.

Gode råd når det er værst

Der findes forskellige typer medicin, man kan behandle høfeber med. Men udover medicinen kan man selv gøre en række ting for at forebygge symptomerne. Først og fremmest gælder det om at kende 'sin pollensæson' og holde øje med, hvordan dagens pollental er. Når man ved det, kan man følge disse råd:

  1. Hold døre og vinduer lukkede i dagtiden
  2. Luft kun ud efter mørkets frembrud
  3. Undlad at tørre vasketøj - specielt sengetøj - udendørs i denne periode
  4. Anvend solbriller, når du færdes udendørs
  5. Undgå udendørs motion midt på dagen
  6. Skyl dit hår inden sovetid, hvis du har været meget ude
  7. Start på din medicin, så snart ”din pollen" dukker op, og fortsæt med medicin, der er valgt i samråd med lægen, til sæsonen er omme.

Læs mere på Netdoktor.dk: Sådan behandles høfeber