Småbørn med influenza H1N1 risikerer sværere sygdom, advarer professor

Småbørn i aldersgruppen 0-4 år bør betragtes som risikogruppe i forhold til influenza H1N1 på linje med overvægtige, mennesker med diabetes og kroniske hjerte- og lungesygdomme.

Det mener Hans Bisgaard, professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Gentofte Hospital.

- Udenlandske tal fra bl.a. Australien og New Zealand, hvor man fik H1N1 epidemien først, og nu senest fra USA viser, at risikoen for de mindste børn for at blive indlagt på hospital i forbindelse med H1N1 er to-tre gange så stor som for resten af befolkningen. Og hospitalsindlæggelse plejer jo at være udtryk for et sværere sygdomsforløb, end hvis man ikke har behov for at blive indlagt, siger han.

Tallene fra den amerikanske sundhedsstyrelse, der har undersøgt i alt 5.000 hospitalsindlæggelser i forbindelse med H1N1, viser, at de yngste i modsætning til ved andre epidemier har størst risiko for at udvikle svær sygdom, hvis de bliver smittet med H1N1. Og jo yngre, des større risiko.

I en række andre lande, bl.a. USA og England, tilbydes alle småbørn vaccine. Hans Bisgaard undrer sig over, at det samme ikke er tilfældet i Danmark.

- I USA tilbydes både småbørnene og deres forældre vaccine for at beskytte barnet bedst muligt, siger han og fortsætter:

- Med hensyn til vaccine er løbet nok ved at være kørt i denne omgang, men efter min mening har Sundhedsstyrelsen under alle omstændigheder pligt til at oplyse forældrene om den større risiko for de yngste børn.

Som borger har man ret til den information, så man om muligt kan være ekstra beskyttende over for sine børn. Og så mener jeg, at Sundhedsstyrelsen bør revurdere sin vaccinationsstrategi inden næste sæson.

Overlæge i Sundhedsstyrelsens forebyggelsesafdeling, Else Smith, afviser, at raske småbørn skulle være i større risiko under H1N1 epidemien end andre aldersgrupper:

- Det er ikke alderen, der afgør, om man er i risikogruppe, men om man lider af en række kroniske sygdomme som diabetes, astma, hjertesygdomme m.v. Og de børn, der gør det, bliver vaccineret mod H1N1, ligesom de også hvert år bliver vaccineret mod den normale sæsoninfluenza, siger hun.

- Det er rigtigt, at langt flere børn bliver smittet, men det skyldes først og fremmest deres adfærd, hvor de er meget tættere på hinanden, når de leger, spiser osv. Det kan virkelig sprede noget, og når denne epidemi er overstået, har måske 50 procent af børnene haft sygdommen mod kun 20 procent af de voksne.

Else Smith mener ikke, man helt kan sammenligne forholdene i USA, Australien og New Zealand med de danske.

Flere på hospitalet

Men det er klart, at når flere børn bliver smittet, vil der også være flere, der kommer på hospitalet. Og man er nok mere tilbøjelig til at indlægge et lille barn på tre år end en voksen på 25, siger hun.

Hvis man er forældre til et barn, som af helbredsmæssige årsager tilhører risikogruppen, råder hun til, at man hurtigst muligt får barnet vaccineret.

- Det håber jeg allerede er sket for langt de fleste, siger hun.