Blodprøve for prostatakræft bruges forkert. Speciallæger ønsker ændring af kræftpakke

En blodprøve har bragt hospitalernes specialafdelinger for urinvejssygdomme i knæ.

Stadig flere mænd går til egen læge for at få taget prøven, som i nogle tilfælde kan afsløre prostatakræft, der er den hyppigste kræftform hos mænd.

Men blodprøven slår alt for villigt ud, og derfor sendes mange mænd unødvendigt videre i systemet, hvor der ikke er kapacitet til at følge op.

Prøven måler niveauet af prostataspecifikt antigen – eller PSA – der fremstilles i den raske prostata.

Forhøjede tal kan bl.a. indikere prostatakræft, men det er ikke en kræftprøve.

- Testen er for uspecifik og ikke sensitiv nok. Du finder ikke mange urologer, der kender deres PSA-tal, siger overlæge på urologisk afdeling ved Skejby Sygehus, Michael Borre, der godt forstår ønsket om en 'frikendelse' for prostatakræft.

Tre dør om dagen


- Der dør tre mænd om dagen af prostatakræft alene her i Danmark, og det er en kummerlig død. Men overbehandling hjælper ikke, siger han.

Hos mange raske mænd vil en blodprøve vise forhøjede PSA-værdier, såkaldt falske positive resultater.

Andre mænd får målt et normalt PSA-tal og findes raske, selv om de er syge, såkaldt falsk negative. Ved de helt livstruende tilstande kan PSA-tallet være lavt, fordi prostata er så ædt op af kræft, at der er meget lidt væv tilbage til at danne stoffet.

På grund af kræftpakken skal mænd med dårlige blodprøve-resultater hastebehandles, selv om tid sjældent er en faktor for prostatakræft, der er årtier om at udvikle sig.

Og undersøgelser for prostatakræft fylder nu så meget på universitetshospitalerne, at patienter med andre sygdomme sendes videre til privathospitaler og mindre sygehuse.

Det kan betyde, at læger under uddannelse ikke møder lidelser som vandladningsbesvær og nyresten.

Afdelinger lagt ned


- Prostatakræft har lagt de urologiske afdelinger ned. Vi har en dialog med Sundhedsstyrelsen om at få det håndteret på en bedre måde, for vi er enige om, at det er et stort problem, siger formanden for Dansk Urologisk Selskab, overlæge Jesper Rye Andersen.

I denne uge afleverer selskabet sin indstilling til Sundhedsstyrelsen om ændring af prostatakræftpakken.

Urologerne ventes at foreslå, at kræftpakke-forløb først skal sættes i gang efter besøg hos en specialist.

Samtidig opfordres de praktiserende læger til at holde igen med blodprøverne.

Start dit vægttab nu med B.T. Slank. Se vores gode tilbud HER