Ingvar Kamprad havde en nettoformue på mere end 380 miliarder kroner, og et verdensomspændende møbel-imperium, da han døde lørdag aften

Da IKEAs stifter og ejer, svenskeren Ingvar Kamprad sov ind omgivet af sin familie i sit hjem, 91 år gammel, var den svenske erhvervsmand, god for en formue på mere end 380 miliarder kroner, i følge Bloomsbergs seneste opgørelse fra januar 2018.

1) Det svarer én procent af den formue som de 500 rigeste mennesker i verden er i besiddelse af. Hvilket gjorde Kamprad til den niende rigeste mand i verden på Bloomsbergs liste, der toppes af Jeff Bezos og Bill Gates.

2) Kamprad startede IKEA som dreng ved at købe tændstikker stort ind i Stockholm, som han kørte rundt og solgte fra sin cykel i mindre partier i Älmhult og omegn. Han grundlagde IKEA som 17-årig for de penge hans far gav ham i eksamensgave.

3) Navnet er en sammenstilling af hans navn, Ingvar Kamprad, og hans forældres gård, Elmtaryd, der lå i landsbyen Agunnaryd.

4) Kamprad er uden sammenligning Sveriges mest succesrige iværksætter og erhvervsmand.

5) Han producerede fornuftige møbler for masserne til endnu mere fornuftige priser, og revolutionerede møbelbranchen, da en af hans ansatte i 1953 fandt på at pakke og opbevare møbler i flade pakker, som kunderne selv skulle samle. Pludselig kunne møbler stables og transporteres meget lettere end før.
Ved hans død var der 350 IKEA-centre over hele verden med 9.500 forskellige produkter. Og i 2016 kunne IKEA selv rapportere om 783 millioner besøgende kunder i deres butikker årligt.

7) Kamprad var kendt som en yderst sparsommelig mand, der fløj på økonomi-klasse og forlangte at hans direktører gjorde det samme. Ligesom det forventedes, at de bookede sig ind på budget-hoteller, når de rejste rundt i verden. Han var notorisk berygtet for at hapse salt og peber-poser med hjem fra restaurantbesøg, og blev kaldt 'Gnieren' i den by i Lausanne, Schweiz, hvor han bosatte sig i begyndelsen af 70'erne, for at slippe for den høje svenske indkomstskat.
Det blev han højlydt kritiseret for i hjemlandet Sverige, men han flyttede først tilbage til Älmhult i Sverige, hvor IKEAs hovedkvarter ligger, 40 år senere.
Kamprad har også fået kritik for sit medlemskab og økonomiske støtte af nazistpartiet Nysvenska Rørelsen, og hans tætte forhold til partiets leder Per Engdahl, der først blev kendt i 1994, da Engdahl døde, og den svenske nazists personlige papirer afslørede Kamprads tilhørsforhold til partiet, der varede fra 1943 og ind i 1950'erne. Kamprad beklagede sin støtte og sit medlemskab offentligt, da det kom frem, og skrev til samtlige ansatte af jødisk herkomst i IKEA, og bad om tilgivelse.

Kamprad sov stille ind kun 10 minutters kørsel fra den lille landsby Agunnaryd, hvor det hele startede. Ved Ingvar Kamprads død var den 91-årige mand ikke mere ejer af møbelimperiet. Det havde han gradvist overladt til sine tre sønner, Jonas, Matthias og Peter, der i dag står som ejere af det verdensomspændende gør-det-selv-imperium.