Nekrolog: Ruth Rendell, der også var adlet Baroness Rendell of Babergh, er død, 85 år gammel. Ruth Rendell var internationalt kendt som forfatter til en lang række spændingsromaner og psykologiske mordmysterier. 59 af hendes bøger udkom på dansk.

Måske er der en grund til, at Rendell har haft en særlig appeal til skandinaviske læsere. Hendes forældre var lærere og hendes mor, Ebba Kruse, var født i Sverige og opvokset i Danmark. Derfor tilbragte Ruth Rendell også som yngre ofte julen og ferierne i Skandinavien og hun lærte sig selv både svensk og dansk.

Hendes kriminalinspektør Wexford, der er den gennemgående hovedperson i en række krimier, vandt udbredelse i Storbritannien som filmatiseringer til TV, men Rendell har også været nyskabende, som forfatterinden, der gav sig til at udforske psykologien hos både gerningsmænd og ofre, hvoraf flere er syge i sindet og yderligere udfordret af social isolation. De rendyrkede psykologiske thrillers er skrevet under pseudonymet Barbara Vine.

Rendell blev efter gymnasiet ansat på sin lokale avis, Chigwell Times, hvor hun ikke længe modstod fristelsen til at tilsætte en af sine reportager et drys pirrende fiktion. Da hun hørte at et hus, hun skrev om, var hjemsøgt, tilføjede hun et spøgelse i skikkelse af en ældre dame. Husets ejere blev rasende og sagsøgte avisen, fordi rygter om spøgeri gør huse mindre værd på ejendomsmarkedet. Siden skrev hun om den lokale tennisklubs årlige middag uden egentlig at have deltaget i den. Det var såmænd også en ganske forudsigelig affære, bortset fra, at netop dette år faldt aftenens festtaler død om midt i sin egen tale. Ruth Rendell tog konsekvensen og nåede lige at sige op, før hun ville være blevet fyret.

Ruth Rendell skrev to uudgivne romaner, før hun i 1964 fik udgivet "From Doon With Death" ("Med hilsen fra døden", da. 1975). Den blev købt af forlæggeren John Long for den ikke videre fyrstelige sum af 75 pund. Bogen er hendes læseres første møde med inspektør Wexford, mens "The Monster in the Box", der udkom i 2009, blev den sidste med Wexford som ansat i politiet, mens han i "The Vault" er gået på pension.

I sine psykologiske krimier udforskede Rendell emner som romantisk besættelse, misforståelser mennesker imellem, tilfælde og chance og det menneskelige aspekt ved de i plottene involverede kriminelle. Til disse bøger hører titler som "Besat af en kvinde" (1975), "Morder antages" (1978), "En dukke, der dræber" (1985), "Angst" (1986), "Hemmelige budskaber" (1987),  "Altid om lørdagen" (1991) og "Adam og Eva igen og igen" (2002).

Under pseudonymet Barbara Vine skabte Ruth Rendell et tredje spor i forfatterskabet. Det skete første gang med "Ind i mørket" (1987) og siden kom bl.a. "Kong Salomons tæppe" (1993), "Skæbnesommer" (1987) og "Astas Bog" (1994), der var en videreudvikling af de psykologiske romaner. Hun blev med rette berømmet for sin fine prosa og skarpe indsigt i det menneskelige sinds også mørkeste kroge og for de overbevisende plots og personer. Ruth Rendell indarbejdede umærkeligt de seneste 40 års skiftende sociale normer i sine værker og henledte opmærksomheden på vold mod kvinder og på kvinders ændrede status.

Ruth Rendell mødte sin kommende mand, Don Rendell, allerede da hun arbejdede som journalist. Hun var 20 år, da de blev gift, og i 1953 fik de sønnen Simon, der i dag arbejder som psykiatrisk socialarbejder i Colorado, USA. Parret blev skilt i 1975 og gift med hinanden igen to år senere. Don Rendell døde i 1999 af prostatacancer.

I 1996 blev hun adlet af den britiske dronning, hvilket gav Lady Rendell en plads i Overhuset for Labour. Og i 1998 optrådte hendes navn på en liste over partiets største private økonomiske støtter. Politisk gjorde hun sig bemærket som modstander af kvindelig omskæring og op til afstemningen om skotsk løsrivelse fra Storbritannien i 2014 trådte hun offentligt frem som modstander.

Lady Rendell modtog desuden en række priser af hvilke de mest fornemme var Crime Writers' Associations sølvdaggert, deres gulddaggert og deres Cartier-diamantbesatte daggert, tre Edgar-priser fra Mystery Writers of America, Arts Council National Book Award og Sunday Times Literary Award. Ligesom hun også gik ind i velgørenhedsarbejdet Kids for Kids, hvor britiske børn hjælper børn i Darfur.