For anden gang siden årtusindskiftet er Latinamerikas tredjestørste økonomi på randen af en statsbankerot.

USA: På trods af heftige forhandlinger er det endnu ikke lykkedes for Argentina at holde sine kreditorer fra døren. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Økonomiminister Axel Kicillof er i New York for at forhandle med lederne af en række investeringsforeninger - såkaldte hedgefonde - som kræver fuld tilbagebetaling på de statsobligationer, som de opkøbte til en ekstremt billig pris efter Argentinas bankerot i 2001-2002 uden efterfølgende at deltage i den omstrukturering af landets gæld, der reddede Argentina.

Ifølge økonomiministeren afviste hedgefondene onsdag de tilbagebetalingsvilkår, som Argentina har foreslået. Uden en aftale med kreditorerne vil landet være statsbankerot igen. Men Axel Kicillof fastholdt dog ved et pressemøde natten til torsdag dansk tid, at landet endnu ikke har misligholdt sin gæld.

Mægleren i Argentinas gældssag, den amerikansk advokat Dan Pollack, bekræfter, at parterne endnu ikke er nået til enighed. Han siger, at en argentinsk statsbankerot er »umiddelbart forestående«.

Daniel Pollack understreger, at det »ikke blot er en teknisk tilstand, men snarere en reel og smertefuld begivenhed, der vil såre virkelige mennesker«.

Efter sidste betalingsstandsning indgik Argentina en aftale med kreditorerne om, at de ville nøjes med en tredjedel af deres tilgodehavende. Langt de fleste - 92 procent af dem, som havde penge til gode - gik med til rabatordningen, men hedgefondene, der i mellemtiden havde opkøbt hovedparten af de resterende obligationer, nægtede og lagde i stedet sag an med krav om tilbagebetaling af de fulde beløb.

USA har ret til at udøve magt i forhold til dele af den argentinske gæld, og for to år siden fik fondene medhold ved en domstol i New York, der pålagde parterne at forhandle sig frem til en afbetalingsaftale.

Fuld tilbagebetaling til samtlige kreditorer vil kræve en udskrivning på op mod 500 milliarder dollar, og det er langt flere penge, end argentinerne kan rejse.