Den britiske premierminister udelukker muligheden for, at skotterne igen kan blive indlemmet i Storbritannien, hvis de forlader Det Forenede Kongerige. Men han understreger også, at han bliver sønderknust, hvis det sker.

Hvis Skotland beslutter sig for at løsrive sig fra Storbritannien, så er der ingen vej tilbage.

Det lader den britiske premierminister, David Cameron, forstå forud for torsdagens afstemning om skotsk uafhængighed.

»Der er ingen vej tilbage efter det her. Ingen ny afstemning. Hvis Skotland stemmer ja, bliver Storbritannien delt, og vi vil gå i hver vores retning for evigt,« siger han ifølge Reuters under et besøg i Skotland.

Afstemningen ser ud til at blive en ægte gyser, og ja- og nej-siden ligger tæt i meningsmålingerne. Men nej-sigerne skal huske på, at et nej er og bliver et nej, der ikke kan ændres, lyder det fra Cameron.

»Uafhængighed vil ikke være en prøveseparation, det bliver en smertefuld skilsmisse. Lad os holde sammen. Jeg bliver sønderknust, hvis denne familie af nationer bliver splittet fra hinanden,« siger han ifølge Reuters og tilføjer:

»Med vores hjerne, hjerte og sjæl ønsker vi, at I bliver.«

Den konservative premierministers rejse til Skotland bliver regnet som et sidste forsøg på at få de vælgere, der endnu ikke har taget stilling til den forestående afstemning, til at vælge Storbritannien til. Op mod en halv million af de mere end fire millioner registrerede vælgere i Skotland, har endnu ikke besluttet sig for, om de skal stemme ja eller nej til uafhængighed.

Cameron og hans konservative partifæller står traditionelt svagt i Skotland, hvor flertallet stemmer på det mere venstreorienterede Labour-parti. Samtidig er mange skotter stadig vrede over den politik, jernladyen Margarat Thatcher stod for, da hun var konservativ britisk premierminister fra 1979-1990.

Men den vrede må de ikke lade gå ud over det britiske fællesskab, som består på tværs af skiftende regeringer, betoner Cameron, som opfordrer de skotske borgere til ikke at betragte valget som et protestvalg mod ham selv og hans regering.

»Lad være med at tænke: »Jeg er frustreret over politikken lige nu, så jeg stemmer nej«. Hvis I ikke kan lide mig, så husk, jeg ikke er her for evigt. Hvis I ikke kan lide regeringen, så husk, den ikke bliver siddende. Men hvis I forlader Storbritannien, så er det for evigt,« siger han.